Bijzonder Zwolle – Herman Brood is op z’n plek

De nieuwe Herman Brood Experience trok in korte tijd al 10.000 bezoekers. Het is een komen en gaan aan de Zwolse Blijmarkt. ‘Die mag gerust omgedoopt worden tot het Herman Broodplein,’ aldus Ivo de Lange, initiator van deze Experience. Er zijn nu al uitbreidingsplannen, de eerste verdieping biedt straks ruimte aan wisselende en spraakmakende exposities als het aan Ivo ligt.

Eindelijk

Ivo de Lange en Herman Brood zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Opgegroeid in dezelfde Zwolse buurt, vriend, zakelijk partner. Het idee voor een Experience was er al acht jaar. Ivo: ‘Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Een haalbaarheidsonderzoek werd eerder door de gemeenteraad weg gestemd. Dat snap ik ook wel, het was crisis in die tijd. Het was Gaston Sporre, die mij prikkelde door te zeggen: “jij moet met het hele verhaal naar de binnenstad”. Daarmee doelend op alles van Herman Brood, wat ik verzameld had bij IQ Kunstuitleen & Galerie op industrieterrein De Marslanden.’ Begin dit jaar werd de Experience dan eindelijk geopend. Wethouder René de Heer en het college gingen er achter staan, net als een groep zakenmensen, die de Experience steunen. Dat gaf de broodnodige versnelling. ‘Kijk, ik vind wel dat Brood het verdient. Mannen als Rob Scholte en Charles Thompson (Black Francis van The Pixies) zijn enthousiast over zijn muziek en zijn kunst, dat is veelzeggend.’

Opening

Na de start in april van dit jaar volgde op 27 mei de officiële opening door BN-er Johan Derksen, die vroeger veel met Herman optrok. Ivo schat dat er zo’n 350 mensen aanwezig waren op deze zaterdagavond (Saturday Night), waaronder ook Xandra Brood en dochter Holly Mae. Natuurlijk was er live muziek. Zwollenaar Hans la Faille, jeugdvriend van Herman Brood, speelde met zijn soul en blues band Bromance onder meer een aantal rocknummers van Herman Brood and his Wild Romance. Xandra liet bij de opening aan de aanwezige pers weten blij te zijn met de Experience in Zwolle. “Zwolle is de plek waar Herman is geboren. Ik ben laatst met zijn oudste zus Elly naar zijn oude huis geweest en zijn lagere school. Dat is bijzonder om te zien, dat hij daar als klein jongetje heeft gelopen. Ik denk, dat het voor Zwolle wel echt leuk is. Ik denk, dat het hier heel erg op z’n plek is.”

Bijzonder

Ivo heeft een goede relatie met Xandra en dochters Holly en Lola en ook met de zussen van Herman Brood, Beppie en Elly. ‘Zij hebben allerlei persoonlijke spulletjes, die herinneren aan Herman beschikbaar gesteld. Deze zijn tentoongesteld in vitrines. Hier is een poëziealbum, waar de jonge Herman niet alleen in schreef, maar ook tekeningetjes in maakte. Dat creatieve zat er al vroeg in bij Herman, dat kwam niet van de een op andere dag!’ Zo is een bijzondere collectie ontstaan, die een goed beeld geeft van het leven en van het doen en laten van Herman Brood: brieven, tekeningen en gedichten. Schilderijen en zeefdrukken, gegarandeerd echt. Nooit eerder vertoonde foto’s, door hem beschilderde gitaren, kledingstukken, schilders materiaal en zelfs zijn spuit naalden. Een door hem bespeelde piano met de afdrukken van zijn verfvingers er nog op. Ook zijn er audio en video opnames te beluisteren en te zien. Een deel van de ruimte is ingericht als winkel, hier koop je allerlei Brood gerelateerde items, van briefkaart tot zeefdruk, van T-shirt tot koffer. Kortom, een bezoek aan de Herman Brood Experience is een beleving.

Succes

De Herman Brood Experience blijkt een doorslaand succes. De toegang is laag drempelig, de entree is gratis, een kleine vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. In een paar maanden tijd bezochten al 10.000 mensen de Experience. Herman Brood leeft nog steeds bij veel mensen, jong en oud. De 10.000ste bezoeker was Isabelle Bally uit Havelte, 19 jaar jong, die samen met haar moeder – een Brood fan, de Experience bezocht. Zij werden gastvrij ontvangen door Myrthe Zintel, die samen met Ivo voor de gastvrije ontvangst van de bezoekers zorgt. Tijdens dit interview met Ivo tellen we al gauw meer dan 30 bezoekers. Gemiddeld komen er 200-250 bezoekers per dag. Ivo: ‘We zitten hier op een prominente plek, er is veel traffic, er komen jaarlijks 300.000 mensen op dit plein. Ik schat, dat we zo’n kleine 20% van de Fundatie bezoekers meepakken, de rest is Brood fan. Er komen bussen uit België (daar trad Herman veel op) en Duitsland. Dertig, veertig man, die hier speciaal voor Herman Brood naar toe komen. Die zijn hier anderhalf uur en pakken daarna een terras. Of blijven voor een nacht in een van de Zwolse hotels. Dat is toch een mooi spin-off voor de stad? De bezoekers vinden het leuk, dat blijkt wel uit de reacties, die ik krijg. Veel mensen hebben wat met Herman.’ Met een knipoog: ‘ik heb wel 22.000 mensen gesproken, die bij hem in de klas hebben gezeten!?’

Omarmd

Zwolle heeft Herman Brood omarmd, dat blijkt ook wel uit de samenwerking van de Experience met de Johan Rudolph Thorbecke Scholengemeenschap. Voor de leerlingen van 3 MAVO stond de eerste schooldag op 7 september jl. geheel in het teken van Herman Brood, als onderdeel van het schoolvak Culturele en Kunstzinnige Vorming. Een film over Herman, diverse workshop, een fiets en step route, een bezoek aan de Experience en tot slot het maken van een schilderij in Brood stijl. Ivo jureerde samen met Hans la Faille de gemaakte schilderijen. Samen kozen zij het schilderij van de leerlingen, dat volgens hen een prijs verdiende, omdat het door Brood zelf gemaakt had kunnen zijn.

Herinneringen

Ivo heeft veel persoonlijke herinneringen aan Herman. Hij loopt daar niet mee te koop. Na Hermans overlijden, nu 16 jaar geleden, werd hij door de media veel gevraagd om iets te komen vertellen over Herman. Hij ging er niet op in. Zoals bekend maakte Herman Brood een eind aan zijn leven met een sprong van het Amsterdamse Hilton hotel. ‘Ik weet het nog goed, ik was in Finland voor zaken. Ik zat tijdens een van de spaarzame vrije uren aan de rand van het zwembad, toen een vriend kwam vertellen, dat hij een niet zo goed bericht had ontvangen uit Nederland. Ik zei gelijk “zeg maar welk hotel het is geworden, Hilton of Americain”. Herman was die week er voor nog bij me geweest, hij sprak er open over. Kijk, Brood kon drank en speed goed doseren, het bleek een goed combinatie voor hem. Ik heb hem eigenlijk nooit dronken gezien. De laatste anderhalf jaar gebruikte hij geen speed meer, wel drank. Door de drank is hij naar de klote gegaan.’ Dan, met veel warmte en genegenheid over Herman: ‘Hij was een geweldige performer. Als er een camera bij was, dan deed hij gekke dingen. Deed, alsof hij stoned of dronken was. Dat was niet zo, hij speelde met de camera. Hij was een charmeur eerste klas. Ja, Herman verdient dit eerbetoon.’

BZ, Dé glossy van Regio Zwolle, 20/10/2017

https://bijzonderzwolle.nl/en/pages/Home/herman-brood-is-op-zn-plek

1 Comment

  1. Als hij niet zoveel drank en drugs had gebruikt zou hij nu waarschijnlijk nog geleefd hebben. Ik ben hem tegen gekomen en was onder de indruk van zijn verschijning. Midden op straat in Amsterdam staken we elk een andere kant van de straat over en ontmoetten elkaar in het midden. Hij begon mij aan te spreken, maar ik liep met een boog om hem heen omdat ik wist van zijn drugsgebruik. Ik haat de mensen die hem dat steeds geleverd hebben.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image