Bezoek Museum Prinsenhof Delft NU: Kijk, Jan Schoonhoven

Vanaf 31 oktober 2015 organiseert Museum Prinsenhof Delft een tentoonstelling over de Delftse kunstenaar Jan Schoonhoven. Schoonhoven wordt wel de Vermeer van de twintigste eeuw genoemd en verwierf internationale faam met zijn witte reliëfs van karton, krantenpapier en verf. De tentoonstelling Kijk, Jan Schoonhoven toont zowel de kunstenaar als de mens, met veel aandacht voor zijn woon en werkomgeving en niet eerder geëxposeerde werken.

Nederland ontdek je in Delft

In Museum Prinsenhof Delft, een uniek monumentaal gebouw en voormalig Hof van Willem van Oranje, beleef je de Nederlandse geschiedenis. Ervaar wat de Vader des Vaderlands ook nu nog voor ons land betekent. Ontdek hoe Delfts Blauw kon uitgroeien van een eenvoudig namaakproduct tot een wereldwijd Hollands icoon en hoe Delft en de Delftenaren met creativiteit, innovatie en een slimme handelsgeest hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van Nederland.

Wie is Jan Schoonhoven?

Jan Schoonhoven (Delft 1914 – Delft 1994) is één van de meest vooraanstaande Nederlandse kunstenaars uit de 20ste eeuw. Hij wordt op 26 juni 1914 in Delft geboren en zal er zijn leven lang blijven wonen. Schoonhoven blinkt al jong uit in tekenen.

In vogelvlucht

In 1934 rondt hij de opleiding MO tekenen af aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Zijn werk wordt steeds abstracter en al snel ontstaan de eerste horizontale en verticale ordeningen. De interesse voor zijn werk is echter gering.

In 1944 ontmoet hij Anita de Geus, waarmee hij een jaar later trouwt en in 1950 zoon Jaap krijgt. In 1946 treedt hij in dienst bij de PTT in Den Haag, waar hij tot zijn pensioen zal blijven werken. In zijn vrije tijd blijft hij zich als kunstenaar ontwikkelen.

In 1958 wordt in huize Schoonhoven de Nederlandse Informele Groep opgericht. Jan Schoonhoven, Henk Peeters (1925 2013), Armando (1929), Jan Henderikse (1937) en Kees van Bohemen (1928 1985) willen de persoonlijke invloed van de kunstenaar terugdringen. Schoonhoven maakt zijn eerste reliëfs van rib karton en ontwikkelt ze tot zijn architectonische gekleurde reliëfs.

In 1960 gaat de Informele Groep over in de Nul groep. Deze wil de persoonlijke invloed van de kunstenaar nog verder beperken door alledaagse voorwerpen, of delen ervan, te isoleren en in herhaling te zetten. Schoonhoven laat zich inspireren door details uit het straatbeeld van Delft, zoals hekjes en dakpannen. Die geometrische vormen zet hij in herhaling, waardoor het bijzonder wordt. Lichtval en schaduw spelen hierbij een belangrijke rol.

In 1961 betrekt het gezin Schoonhoven een bovenhuis aan het Vrouwjuttenland. Het is de zoete inval voor kunstenaars en jongeren, waarbij Anita een belangrijke rol speelt. Zij ontwikkelt zich tot organisator van jazz evenementen en haalt beroemde jazzmusici naar Delft. Schoonhoven staat borg voor de financiering en levert een reliëf voor de jaarlijkse jazzprijs. Schoonhoven is een persoon vol tegenstellingen. Naast het keurige burgerbestaan als PTT beambte is hij de kunstenaar die kan ontsporen in drank en drugs.

In 1967 wint hij de tweede prijs op de Biënnale van Sao Paulo. Het betekent zijn doorbraak in het internationale kunstcircuit. Al gauw kan hij de vraag naar reliëfs niet meer aan en moet hij de uitvoering ervan overlaten aan assistenten, onder wie Aad in ’t Veld.

In 1992 stopt Schoonhoven met het maken van reliëfs, maar met tekenen gaat hij door. Hij maakt kleine werkjes voor vrienden en bekenden, die doen denken aan zijn heel vroege tekeningen. Door een val over een Delfts stoepje brengt Schoonhoven zijn laatste jaren door in Huyse van St. Christoffel. In 1994 overlijdt hij, 80 jaar oud.

De tentoonstelling Kijk, Jan Schoonhoven

De tentoonstelling Kijk, Jan Schoonhoven in Museum Prinsenhof Delft besteedt veel aandacht aan zijn woonplaats en inspiratiebron Delft. Onopvallende details uit het Delftse straatbeeld – een stoep van natuursteen, een oud hekje – dienden vaak als startpunt voor zijn werken.

Kijk, Jan Schoonhoven laat de artistieke ontwikkeling van de kunstenaar zien: van kleurrijke, expressieve tekeningen tot abstracte reliëfs. Verschillende werken zijn nooit eerder tentoongesteld geweest. In een lichtcabine, die speciaal is ontwikkeld door de TU Delft, kan de bezoeker zelf ervaren wat de invloed is van lichtval op Schoonhovens werk.
De tentoonstelling is te zien tot en met 14 februari 2016; de entree bedraagt voor alle bezoekers € 5,00. Echter hebben kinderen tot en met 11 jaar gratis toegang tot deze tentoonstelling.

In Stedelijk Museum Schiedam, hét museum voor Nederlandse beeldende kunst van na 1945, is tegelijkertijd de tentoonstelling De werkelijkheid van Jan Schoonhoven te zien. Deze tentoonstelling richt de aandacht op het werk van Jan Schoonhoven in de context van zijn tijd en in relatie tot internationale geestverwanten. Beide tentoonstellingen vullen elkaar naadloos aan en geven samen een compleet beeld van het leven en het werk van deze belangrijke moderne kunstenaar.

Kijk, Jan Schoonhoven wordt mede mogelijk gemaakt door
TU Delft University of Technology
Mondriaan Fonds
Prins Bernard Cultuurfonds
BNG Cultuurfonds
Fonds 21
Zabawas
SHDJ
Claure Beke Communicatie in Cultuur
Lichtpunt
Heijmerink Wagemakers
Activiteitenprogramma Kijk, Jan Schoonhoven

Gedurende de tentoonstelling Kijk, Jan Schoonhoven organiseert Museum Prinsenhof Delft diverse activiteiten.

Arrangement – Een dag met Schoonhoven

Maak kennis met de internationaal vermaarde kunstenaar Jan Schoonhoven in zowel Museum Prinsenhof Delft als het Stedelijk Museum Schiedam. De duo tentoonstelling toont een compleet overzicht van het leven én het werk van één van de meest toonaangevende Nederlandse kunstenaars van de twintigste eeuw. Het arrangement Een dag met Schoonhoven bestaat uit een rondleiding door de tentoonstelling De werkelijkheid van Jan Schoonhoven in het Stedelijk Museum Schiedam en een lunch in het museumcafé. Na (eigen) vervoer naar Delft volgt een begeleide wandeling door het Delft van Jan Schoonhoven en een bezoek aan de tentoonstelling Kijk, Jan Schoonhoven in Museum Prinsenhof Delft.
Datum : 8 november 2015, 10 januari, 7 februari 2016
Prijs : € 39,50 p.p. (incl. entree)
Dit arrangement kunt u online reserveren via de ticketshop of via reservering-prinsenhof@delft.nl

Rondleiding – Kijk, Jan Schoonhoven

Schoonhoven heeft zijn hele leven in Delft gewoond en gewerkt. Onopvallende details uit het Delftse straatbeeld vormden voor hem een belangrijke inspiratiebron. Tijdens deze rondleiding komt u meer te weten over zowel de kunstenaar als de mens Jan Schoonhoven.
Datum : elke zaterdag
Tijd : 14.00 uur
Duur : 60 minuten
Prijs : gratis (maximaal 20 deelnemers)

Kinderworkshop – Van foto naar kunstwerk

Kinderen gaan in de stad Delft op zoek naar de inspiratiebronnen van Jan Schoonhoven, maken foto’s van het Delftse straatbeeld en gebruiken deze ter inspiratie van een zelf te maken kunstwerk. De creaties van de kinderen worden gedurende de tentoonstelling in het museum getoond.
Datum : 15 november, 20 en 30 december 2015, 24 januari, 7 februari 2016
Tijd : 14.00 uur
Duur : 2,5 uur
Prijs : gratis
Reserveren is verstandig (vol=vol): reservering-prinsenhof@delft.nl

Kijk, Jan Schoonhoven… door de ogen van de conservator

Een exclusieve rondleiding door de conservator van de tentoonstelling, Marga Schoemaker. Tijdens deze enthousiaste rondleiding komt u meer te weten over zowel de kunstenaar als de mens Jan Schoonhoven.
Datum : 3 januari 2016
Tijd : 14.00 uur
Duur : 60 minuten
Prijs : € 2,50 p.p.
Reserveren is verstandig (maximaal 20 deelnemers, vol=vol): reservering-prinsenhof@delft.nl

Special: Jan Schoonhoven en ZERO op NPO Cultura
Op 1 november 2015 zendt NPO Cultura, de digitale zender voor kunst en cultuur, de hele dag documentaires uit over Jan Schoonhoven, Zero en Nul – de bewegingen waar hij deel van uitmaakte.
Kijk voor het programma op http://cultura.nl

In de media verschijnen diverse berichten over de tentoonstelling Kijk, Jan Schoonhoven.
Een greep uit de publicaties.

Marga Schoemaker en Jaap Schoonhoven zijn te gast in de radio uitzending van Met het oog op morgen.
De uitzending is hier terug te luisteren. (38.39 min.):
http://www.radio1.nl/item/325936-Jan-Schoonhoven-en-zijn-spel-met-het-licht.html
30 oktober 2015

Hoofdgasten van de radiouitzending van Opium op 4 op 29 oktober zijn Marga Schoemaker en Jaap Schoonhoven.
De uitzending is hier terug te luisteren. 06.30 min.:
http://www.radio4.nl/opiumop4/uitzending/321054/opium-op-4
29 oktober 2015

In de Delft op Zondag verschijnt een speciale bijlage over Jan Schoonhoven:
http://www.delftopzondag.nl/algemeen/bijzondere-expositie-geeft-schitterend-beeld-van-leven-en-werk-van-jan-schoonhoven
25 oktober 2015

In samenwerking met De Groene Amsterdammer is een speciale bijlage uitgebracht over de tentoonstelling Kijk, Jan Schoonhoven. Met artikelen van Roos van der Lint, Arjan Reinders, Rudi Fuchs, Jan Postma, Maria Barnas, K.Schippers.
Deze bijlage is hier gratis te downloaden:
https://www.groene.nl/campagnes/schoonhoven
23 oktober 2015

In Collect is het artikel Jan Schoonhoven, ordent de werkelijkheid te lezen:
http://www.kaj.nl/col_ditnummer.asp
oktober 2015

Herken de Schoonhoven

Jan Schoonhoven is een van de meest toonaangevende Nederlandse kunstenaars van de twintigste eeuw.
Hij verwierf internationale faam met zijn witte reliëfs van karton, krantenpapier en verf. Denk je, dat jij zijn werk kunt herkennen? Speel het spel en maak kans op mooie prijzen!
http://www.herkendeschoonhoven.nl/desktop/start.php#
HOOFDPRIJS
Maak elke week kans op ‘Een dag met Schoonhoven’ voor 2 personen, inclusief bezoek aan de tentoonstelling Kijk, Jan Schoonhoven in Museum Prinsenhof Delft.
TROOSTPRIJS
Maak elke week kans op 2 vrijkaartjes voor de tentoonstelling Kijk, Jan Schoonhoven in Museum Prinsenhof Delft.

Openingstijden
Dinsdag – Zondag: 11.0017.00 uur

Openstelling op feestdagen 2015
Kerstavond (24 december): 11.0016.00 uur
Tweede kerstdag (26 december): 11.00-17.00 uur
Oudejaarsdag (31 december): 11.00-16.00 uur

Het museum is gesloten op
Eerste Kerstdag (25 december 2015)
Nieuwjaarsdag (1 januari 2016)

Adres
Museum Prinsenhof Delft
Sint Agathaplein 1
2611 HR Delft
T (015) 260 23 58
E info-prinsenhof@delft.nl
http://prinsenhof-delft.nl/

Postadres
Postbus 78
2600 ME Delft

Openbaar Vervoer
Vanaf het NS station is het museum lopend bereikbaar in circa 8 minuten.
Loop via de hoofdingang van het station naar buiten, sla linksaf en loop langs het water richting de Oude Kerk (de scheve Jan).

Toegangsprijzen Museum Prinsenhof Delft

Volwassenen: € 10,00
Kinderen t/m 11 jaar: gratis
Jongeren 12 t/m 18 jaar: € 5,00
CJP, Studentenkaart, ISIC: € 5,00
Groep (> 10 personen): € 7,00 per persoon
Museumkaart: gratis
ICOM, Pers/mediakaart: gratis
Delft pas, Rotterdam pas, Vereniging Rembrandt: gratis
Vereniging Vrienden van het Prinsenhof: gratis

De tentoonstelling Kijk, Jan Schoonhoven is te zien van 31 oktober 2015 tot en met 14 februari 2016. Deze tijdelijke tentoonstelling is apart van de vaste tentoonstellingen te bezoeken.
De toegangsprijs voor deze tentoonstelling bedraagt voor alle bezoekers € 5,00. Echter hebben kinderen t/m 11 jaar gratis toegang tot deze tentoonstelling.

Voordelig parkeren
Combikaart parkeren in de Phoenix parkeergarage: toegang + € 6,00 (25% korting op ± 2,5 uur parkeren)
Vraag er naar aan de balie van het museum.

Combitickets en toeristenpassen

Prinsenstad combiticket of Vermeer combiticket voor een voordelig dagje Delft
Hello Delft Card
Holland Pass
City Pass The Hague/Delft
Bovenstaande combitickets en toeristenpassen zijn te koop bij het Toeristen Informatie Punt.

Acties

ASCI Club ID korting: Op vertoon van je ACSI Club ID krijgt de tweede persoon gratis entree in Museum Prinsenhof Delft.
Op vertoon van je toegangsbewijs ontvang je een gratis kopje koffie, cappuccino, koffie verkeerd, gewone thee of € 2,00 korting op een andere drank naar keuze bij het Stads Koffyhuis (Oude Delft 133. Open: ma t/m za) of Bakker Suikerbuik (Hippolytusbuurt 24. Open: di t/m zo).

E Ticket
Via deze link (http://prinsenhof-delft.nl/?tmpl=ticketshop) kun je nu online een toegangsbewijs kopen. Dan hoef je hiermee niet meer langs de kassa.

Hoe werkt het
Kies het aantal gewenste kaarten en de juiste kaartsoort in het venster hieronder en volg de stappen in het betaalsysteem.
Na betaling krijg je de toegangsbewijzen in PDF vorm verzonden naar een email adres. Het kan enkele minuten duren voor je de toegangsbewijzen per e-mail ontvangt. Mocht je na enige tijd nog niks hebben ontvangen controleer dan of de betaling is afgeschreven en of de kaarten niet per ongeluk in de spambox terecht zijn gekomen.
Print de kaart(en) uit en neem deze mee naar het museum. Je hoeft niet meer in de rij te staan voor de kassa, maar kan direct de uitgeprinte kaarten laten scannen door onze medewerkers in de hal.

Op dit moment is het alleen mogelijk om de volgende toegangsbewijzen online te kopen:

Volwassenen
Kinderen t/m 11 jaar
Jongeren 12 t/m 18 jaar

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image