Bernice Breure – Ex-manager Herman Brood ’sjoemelt’

AMSTERDAM – Koos van Dijk, de ex-manager van Herman Brood, voorziet tegen betaling valse schilderijen van een echtheidscertificaat. Dat stellen de makers van het Vara-programma Rambam.
In de uitzending van volgende week woensdag laten de makers zien hoe zij een door hen zelf vervaardigd schilderij door Van Dijk op echtheid laten controleren. Van Dijk geeft in de uitzending schriftelijk aan dat het gaat om een echte Brood en levert tegen betaling van 375 euro een echtheidscertificaat. Hij voorziet het schilderij van achtergrondinformatie en een passende titel en geeft het een ‘reële verzekeringswaarde van 10.000 euro’.
Vervolgens is Koos van Dijk een zakelijke deal voorgesteld, vertelt redacteur Frank Barendse.
Een collega heeft Van Dijk voorgesteld vervalsingen te laten maken ‘voor de Chinese markt’ en vraagt hem ook deze van een echtheidscertificaat te voorzien. ,,Hij heeft ons geholpen met tips over hoe de schilderijen er zo Brood mogelijk uit kunnen zien’’, vertelt Barendse. ,,En we hebben mails waarin we onderhandelen over het percentage van de opbrengst dat naar hem zou gaan.’’
Koos van Dijk wilde niet voor de camera’s van het Vara-programma reageren. Via zijn advocaat heeft hij laten weten dat hij op de hoogte was van de undercoveractie van Rambam en slechts meespeelde “om het netwerk van vervalsers te kunnen achterhalen en oprollen”.
Onder kunstkenners gaat al jaren het gerucht dat het merendeel van de schilderijen van Herman Brood vervalst is.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/24991883/___Ex-manager_Brood_sjoemelt___.html

1 Comment

  1. heleen van der leest 15 januari 2016 op 21:43

    Stenen voor Brood.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.