Bart Vuijk – Stormloop op film over Beverwijkse razzia 1944, kaarten vanaf nu in de verkoop

Beverwijk – Er is bijzonder veel belangstelling voor de film van cineast Roy Dames over de razzia van 16 april 1944, die in bioscoop Cineworld gaat draaien. Daarom heeft bioscoopdirecteur Hans Kluft besloten het aantal filmvoorstellingen uit te breiden.

De première vindt plaats op 16 april, precies 75 jaar na de dag, waarop 486 jongens tussen 18 en 25 jaar werden weggevoerd uit Beverwijk en Velsen-Noord. De Duitse actie was een vergelding voor aanslagen op NSB’ers door de verzetsgroep rond Hannie Schaft en Jan Bonekamp. Van de 486 jongens zouden er 65 niet terugkeren; ze kwamen aan hun einde in Duitse slavenkampen in de meest erbarmelijke omstandigheden. De overlevers zouden er de rest van hun leven een trauma aan overhouden, en hun nageslacht kampt nu nog dagelijks met de gevolgen hiervan.

De razzia die Beverwijk en Velsen-Noord opschudde, is door Roy Dames verwerkt in een film van anderhalf uur. Vijf jaar geleden vertoonde hij er al een stukje van in museum Kennemerland. Deze voorvertoning van een half uur leidde destijds tot emotionele reacties van toeschouwers.

De film wordt tijdens de première ingeleid door Ad van Liempt (69), journalist en schrijver van oorlogsboeken.

De première is uitsluitend voor genodigden en wordt aan nabestaanden aangeboden door de bioscoop.

Na de première zal de film zeker zes keer worden vertoond. De volgende data en tijdstippen zijn al bekend: 17 april om 19.00 uur, 18 april om 14.00 uur, 22 april om 19.00 uur, 23 april om 14.00 uur, 24 april om 19.00 uur en 25 april om 14.00 uur. De bioscoopkaartjes voor de avondvoorstellingen kosten 10.50 euro, die voor de middagvoorstellingen zeven euro. De opbrengst gaat, na aftrek van de kosten van de bioscoop, naar de filmmaker, die zeven jaar belangeloos heeft gewerkt aan zijn film.

Grote aandacht

Bestuurslid Alex van Luijn van Stichting 16 april 1944: ,”Wegens grote aandacht voor de film is ervoor gekozen om ook avondvoorstellingen te gaan doen. De afgelopen tijd kreeg de bioscoop voortdurend vragen van mensen, die kaartjes wilden reserveren. Dat kan vanaf vandaag voor alle voorstellingen, behalve voor de première.”

Momenteel loopt in deze krant een verhalenserie over de razzia, die uiteindelijk moet uitmonden in een boek. Net als op de aankondiging van de filmpremière komen hier ook veel reacties op van mensen, overlevenden of nabestaanden van de razzia gangers, die hun verhaal willen vertellen.

Op de website van Cineworld zijn kaarten te reserveren: https://www.cineworld.nl/films/filmdetail/film/108806.

Noordhollands Dagblad, 27 maart 2019, 15:01

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190327_93469980/stormloop-op-film-over-beverwijkse-razzia-1944-kaarten-vanaf-nu-in-de-verkoop

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Roy+Dames
https://robscholtemuseum.nl/?s=Beverwijk
https://razziabeverwijk.nl/nieuws

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image