Bart van Well – Kersttoespraak + De Telegraaf – Ophef om kerstfoto koning Willem-Alexander + Agnes de Goede – Het verhaal achter het lege witte schilderij van de koning + Willemientje – Beste Majesteit

Kersttoespraak

Facebook, 25 december 2017, 23:56

https://www.facebook.com/100009428435398/videos/1982596135397982/

Ophef om kerstfoto koning Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander (foto Koninklijk Huis)

Koning Willem-Alexander hield maandag vanuit Villa Eikenhorst zijn jaarlijkse kersttoespraak zónder kerstboom, wat op Twitter natuurlijk werd opgemerkt. Twitteraars zetten ook vraagtekens bij het ’lege’ schilderij aan de wand en de auto, die door het raam te zien is.

Geen kerstversieringen?” en „weer een stukje cultuur weg” wordt er geroepen op het sociale netwerk, dat Willem-Alexander tijdens zijn toespraak ’bitter’ noemde.

Niet alleen de afwezigheid van de kerstversiering viel op. Ook de schilderijen aan de wand zijn opmerkelijk te noemen. „Een ongelukkige keuze”, aldus een twitteraar. Op de foto, die de RVD verspreidde van de hele ruimte, is zelfs buiten een auto te zien.

Kijkcijfers

De kersttoespraak van de koning heeft op eerste kerstdag overigens bijna 1,7 miljoen kijkers getrokken. Aan het begin van de middag keken bijna 1,3 miljoen mensen en naar de herhaling op NPO 1 aan het eind van de middag nog eens 390.000.

De toespraak stond in het teken van gemeenschapszin. Kerk, kantoor, café, sportclub en school verliezen de samenbindende functie steeds meer, zei de koning.

Bekijk ook:
Koning: Nederlanders ontmoeten elkaar te weinig
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1472131/koning-nederlanders-ontmoeten-elkaar-te-weinig

De Telegraaf, 26 december 2107, 11:27, Updated 11:52

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1473257/ophef-om-kerstfoto-koning-willem-alexander

Dit is het verhaal achter het lege witte schilderij van de koning

Wat moet dat lege, witte schilderij voorstellen op de kerstfoto van koning Willem-Alexander? En wat doet die dure sportwagen buiten? De jaarlijkse kerstfoto van de koning maakt de tongen los.

Dat witte schilderij is een filmdoek waar Willem-Alexander de wedstrijden van Oranje op kijkt“, twittert Ronald. Een ander noemt het schilderij gekscherend: ‘Witte kerst.’

Grootheid

Achter het ‘witte vlak’ blijkt een bijzonder verhaal te zitten. “We kijken hier naar een echte Ad Dekkers“, zegt kunstkenner Willem Baars. “Het werk heet: Vierkant met Sector. Het komt uit 1968. Het is een wit vlak met een zaagsnede. Er zijn vier identieke exemplaren van. Eén hangt in het Stedelijk Museum.” Prinses Beatrix heeft een grote voorliefde voor Dekkers, weet de kunstkenner. Volgens Baars behoort Dekkers tot de grote kunstenaars, die Nederland in de twintigste eeuw heeft gekend. “Vergelijkbaar met Piet Mondriaan.” Huwelijkscadeau Kunstenaar Peter Struycken was goed bevriend met Dekkers, die in 1974 overleed. Het is een bijzonder werk, weet Struycken. “Het is namelijk een huwelijkscadeau. Beatrix heeft dit schilderij aan Willem-Alexander en prinses Máxima gegeven, toen ze gingen trouwen.” Volgens de kunstkenners is het schilderij nu zo’n 80.000 euro waard. “Beatrix heeft het voor veel minder gekocht. Dekkers is de laatste jaren flink in waarde gestegen“, weet Struycken. “Door de zaagsnede weet Dekkers met minimale middelen een maximaal effect te krijgen. Het is een prachtig werk. Het werk van Dekkers is ook heel vertrouwd voor Beatrix. En dat het nu zo prominent in beeld is, betekent, dat de koning het ook zeer respecteert.

Sportwagen

bij het raam Niet alleen het witte schilderij valt op, op de jaarlijkse kerstfoto. Ook de sportwagen buiten, is niet onopgemerkt gebleven. “Die wagen is meer waard, dan het werk van Dekkers“, grapt kunstkenner Willem Baars. Twitteraars verbazen zich verder over het ontbreken van een kerstboom en kerstversieringen. De kersttoespraak van de koning heeft op eerste kerstdag bijna 1,7 miljoen kijkers getrokken. In zijn toespraak riep de koning Willem-Alexander Nederlanders op om zich open te stellen voor vreemden. “Niet zoeken naar een groter ik, maar zoeken naar een groter wij“, zei de koning.

RTL Nieuws, 26 december 2017 13:11

https://www.rtlnieuws.nl/nederland/dit-is-het-verhaal-achter-het-lege-witte-schilderij-van-de-koning

Beste Majesteit

Twitter, 26 dec. 2017, 20:57

https://twitter.com/marcelzegtniets/status/945745453357953024

1 Comment

  1. Ik vond het een mooie toespraak waar niets aan ontbrak.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.