Azijnzeiker, Alleen voor Heldenaren – Wordt dit een site van alleen maar azijnzeikers + Gerard Boonstra – De “Azijnzeiker” + Spinselaar – Gedachtenspinsels van Spinselaar: Azijnzeikers

Wordt dit een site van alleen maar azijnzeikers of ook van positivo’s

De site heet azijnzeikers.nl. Een ontmoetingsplaats voor iedereen in Den Helder, die positief in het leven staat, maar ook voor de sombere medemens. Misschien maakt de ontmoeting hier de sombere mens positiever en de positieve mens nog positiever. Dat zou een mooie bijkomstigheid zijn. Azijnzeiker of niet, we moeten het samen rooien in deze maatschappij. Zoek aan de rechterkant een forum uit en plaats uw opmerking.

Alleen negatief zijn over Den Helder is makkelijk, maar de vraag is natuurlijk, of je ook vind, dat er positieve zaken plaatsvinden.

Azijnzeiker of Positivo, Alleen voor Heldenaren, 13 december 2016

http://www.azijnzeikers.nl/wordt-dit-een-site-van-alleen-maar-azijnzeikers-of-ook-van-positivos/

De “Azijnzeiker”

Met de overweldigende opkomst van de sociale media is ook het aantal mensen, dat denkt een mening te mogen hebben, in gelijke mate toe genomen. Tot een jaar of tien geleden werd er slechts in familie – of kennissenkring over allerlei zaken gediscussieerd. Het gezellig samenzijn eindigde vaak met een ruzie aan het slot. Niks aan de hand, daar hadden we dan de EO voor, die presentator Bert van Leeuwen op pad stuurde om de zaak weer te lijmen. Meestal lukte dat wel, tenzij de ruzie echt nergens over ging en lijmen dus een onmogelijke opdracht werd.

Het leidde wel tot mooie TV met schreeuwende en scheldende mensen, die elkaar aan het einde van het programma jankend om de schouders vielen. Of de tafel bij het ‘Familiediner’ bleef leeg, op de mensen na, die nog een poging tot verzoening hadden gewaagd. Ach iedereen heeft waarschijnlijk wel eens zo’n feestje bijgewoond.

Met de opkomst van Facebook, Twitter en allerlei media, die hun site open stellen voor reacties, is het ‘landschap’ veranderd. Mensen, die je nooit hoorde, omdat ze bijvoorbeeld te verlegen waren, niet met hun mening te koop liepen of anderszins, zijn nu haantje de voorste geworden.

Er hoeft maar iets te gebeuren, of zij staan vooraan met hun reactie. Is er ergens een ernstig ongeluk gebeurd, zij weten direct al hoe het is gekomen en wie de schuldige is. Dat zij in 99% van de gevallen totaal onbekend zijn met de situatie ter plaatse is van ondergeschikt belang.

Maar vooral zaken als ‘De Zorg’, ‘Grote rampen’, ‘Zwarte Piet/ en of Racisme’, en ‘De Politiek’ in het algemeen zijn voor veel Nederlanders aanleiding om goed los te gaan op het toetsenbord. Niemand, die je kent (denkt men), genoeg reden om eens lekker te schelden, te bedreigen, dit in de veronderstelde anonimiteit. Voorbeelden hoef ik hier niet te geven. Kijk gewoon op een willekeurige site.

Maar zouden al die zogenaamd anonieme mensen wel weten, dat hun mening voor eeuwig bewaard blijft? Dat zij ooit eens nadeel kunnen ondervinden van die spontane reactie op de site van RTVNH of Twitter. Dat het aansluiten bij bepaalde groepen op Facebook ervoor kan zorgen, dat je kansen in je leven mis loopt. Bijvoorbeeld bij een sollicitatie.

Je solliciteert op een bepaalde baan, waarvoor je uitermate geschikt bent. Misschien wel de beste kandidaat bent. Na een paar dagen en/ of weken krijg je de lang verwachte brief, met daarin hopelijk de datum voor een gesprek.

Maar dan lees je: ‘Na het googelen van uw naam op internet hebben wij bemerkt, dat u nogal vaak reacties plaatst bij de diverse berichten. Meestal zijn dat nu niet de meest opbouwende. Omdat ons bedrijf geen functie ‘Azijnzeiker’ beschikbaar heeft is de keuze voor een gesprek niet op u gevallen. Wij wensen u veel succes bij andere sollicitaties’. Weg goede baan, weg volgende stap in de carrière.

Nou, nou hoor ik u al denken! Ben jij er zelf ook niet zo één? Zelf denk ik van niet, hoewel dat uiteraard een subjectieve gedachte is. Maar dit stukje dient ervoor om er nog eens op te wijzen, dat enige terughoudendheid bij het reageren helemaal geen kwaad kan.

En dat u vooral niet vergeet dat die ene reactie ooit eens tegen u kan worden gebruikt!

Azijnzeiker of Positivo, Alleen voor Heldenaren, 27 juni 2017

http://www.azijnzeikers.nl/de-azijnzeiker/

Gedachtenspinsels van Spinselaar: Azijnzeikers

Natuurlijk moest ik even googlen, wat de woordenboeken me over deze term te vertellen hadden. Het Nederlandse woordenboek gaf “Geen uitgebreide woordinformatie”. Het woord komt ook niet voor in de woordenlijsten, die zijn goed gekeurd door de Taalunie.” Het Vlaamse woordenboek daarentegen wel: een azijnzeiker werd er beschreven als een pessimistische persoon; een persoon, die alles negatief ziet.

Azijnzeiker is een prachtig woord en het geeft precies weer, waar het over gaat, dat zure en wrange, dat iemand maar om zich heen loopt te sproeien en waarmee elk onderwerp van doordrenkt wordt. Je kunt het volgens mij niet helpen, als je de zaken wat somber en donker voelt en het daarvan blijk geven hoeft nog geen azijn zeikerij te zijn. Maar als je het afkraken van alles om je heen als levensmotto hebt, kun je concluderen: “Ik ben er één.”

Wat zou de azijnzeiker bezielen? Goed, hij zal negativiteit in zichzelf ervaren, maar waarom het voortdurend besmeuren van mensen en zaken? Is het een gevoel van genoegdoening de ander mee te sleuren in zijn zwartigheid? Ik was een jaar of zes, toen ik met een even oud vriendje bij een slootje stond. Er lag een gammele plank over en mijn vriendje wilde daarop gaan staan. Ik raadde hem dat af, maar hij negeerde dat, met als gevolg, dat hij tot zijn middel in de moddersloot belandde. Tot mijn ontsteltenis wilde het gluipertje mij toen ook in de sloot gooien, kennelijk met de gedachte: “Ik nat, jij ook nat.” Het lukte hem gelukkig niet, waarna hij jankend naar huis liep. Het gevoel van valsheid is me altijd bij gebleven en bij het schrijven van dit stuk begrijp ik, dat dit de levensfilosofie van de azijnzeiker moet zijn: “Ik in de blubber, jij in de blubber.”

Ik zal ze af en toe moeten gedogen, maar ik zie ze niet graag. Al denkend over dit onderwerp merk ik, dat ik nogal negatieve gevoelens heb met betrekking tot azijn zeikerij, waarmee volgens mij is aangetoond dat het nogal besmettelijk is. Ik verklaar hierbij dan ook plechtig: “Azijnzeikers, blijf ze uit de buurt!”

Azijnzeiker of Positivo, Alleen voor Heldenaren, datum onbekend

http://www.azijnzeikers.nl/

1 Comment

  1. De Amerikaanse Harvard professor Daniel Goldhagen toont in zijn boek “Hitlers gewillige beulen” op wetenschappelijke wijze aan, dat vrijwel alle Duitsers in de Tweede Wereldoorlog ‘positivo’s’ waren die Hitler steunden. Eigenlijk was er maar een grote azijnzeiker Graf Claus von Stauffenberg, die een bomaanslag op Hitler pleegde.

    Mensen die niet over argumenten beschikken, maar toch veilig willen wegkijken, zoals bijvoorbeeld de schaapskudde in de Helderse gemeenteraad, zijn gek op het plakken van domme stickers zoals ‘godwin’, ‘azijnzeiker’. Ze hebben niet door, dat min maal min plus is. Negatief zijn over het negatieve is positief en niet negatief.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image