AVROTROS | Opgelicht?! – Man verkoopt vervalste schilderijen Brood + Oplichter verkoopt vervalste schilderijen

Man verkoopt vervalste schilderijen Brood

Gepubliceerd op 21 mei 2019

André is een groot liefhebber van het werk van Herman Brood. Zijn huis hangt vol werk. De doeken van zijn hand zijn na zijn overlijden alleen maar meer waard gevonden. Helaas profiteren ook vervalsers er van.

https://opgelicht.avrotros.nl/uitzending/gemist/item/oplichter-verkoopt-vervalste-schilderijen-van-herman-brood/

Reacties:
https://youtu.be/Dw34-sK_yTQ

Oplichter verkoopt vervalste schilderijen van Herman Brood

‘Kunst begint er niet aan’, met die woorden spreekt wijlen kunstenaar Herman Brood over zijn eigen werk. De excentrieke kunstenaar overleed in 2001. Iedereen kent zijn werk, dat nog bij velen geliefd is. De doeken van zijn hand zijn na zijn overlijden alleen maar meer waard gevonden. Helaas profiteren ook vervalsers er van.

André is een groot liefhebber van het werk van Herman Brood. Zijn huis hangt vol werk. Op iedere muur probeert hij een Brood te hangen. Maar André heeft er inmiddels al aardig wat. ‘Ik heb meer schilderijen dan muren’, zo vertelt hij in ons programma.

Door de jaren heen heeft André de schilderkunsten van Brood goed leren kennen. Hij is altijd op zoek naar dat ene bijzondere meesterwerk. Bij kunsthandelaars of online. En daar gaat het helaas vaak mis. André komt een aanbieder van een exclusief schilderij tegen. Als hij een afspraak met de verkoper maakt, krijgt hij vier werken aangeboden. Door de goede deal, die hij kan maken, koopt hij ze allemaal. Trots gaat André naar huis om ze een mooi plekje aan de muur te geven. Nadat hij een aantal andere werken heeft gekocht, valt hem op dat één schilderij, dat hij eerder kocht, toch niet op het échte werk van Herman Brood lijkt.

100% vals volgens de kenners

Hij besluit de verkoper online te blijven volgen. Als die opnieuw exclusieve werken te koop aanbiedt, neemt hij contact op met Opgelicht?! De verkoper vraagt een fors bedrag voor een twijfelachtige echte Brood. Om zekerheid te krijgen, leggen we de foto’s voor aan Herman Brood deskundigen. Die verklaren unaniem, dat het aangeboden werk 100% vals is. Een tweede schilderij, dat aangeboden wordt, is volgens de kenners ook 100% vals.

We maken een afspraak met de verkoper. Op een regenachtige dag komt hij aanrijden met twee Brood werken op zijn achterbank. Lopend door de regen neemt hij de niet verpakte schilderijen mee naar binnen. Daar vertelt hij, dat hij de werken voor zijn vriendin verkoopt ,die op dat moment in het ziekenhuis ligt. Het echtheidscertificaat, dat hij bij beide schilderijen meegeeft, blijkt van een failliete autogarage te zijn. De naam van het schilderij op het meegeleverde certificaat is een totaal ander door Brood vervaardigd schilderij. Kortom: aan alle kanten duidt alles erop, dat valse werken aangeboden worden als echt. En daar wil de verkoper per schilderij 1400 euro voor vangen.

We schakelen de politie in. Die houdt de man ter plaatse aan op verdenking van oplichting. De verkoper is uiteindelijk een aantal dagen in verzekering gesteld. De politie heeft de zaak verder in onderzoek.

85% van de schilderijen op de markt is vermoedelijk vals

Overweegt u zelf een schilderij van Herman Brood aan te schaffen, wees dan alert. Het Herman Brood Museum in Zwolle zegt, dat er veel vervalsingen op de markt zijn. 85% van de aangeboden werken zijn vals. Er gaat veel geld in om.

Houd de volgende tips bij de hand:
Kijk goed naar het echtheidskenmerk. dat bij het schilderij aangeboden wordt.
Welke galerie of bedrijf heeft het certificaat afgegeven? Wat is daar online over te vinden?
Google op de naam van het schilderij; en kijk of hetzelfde doek tevoorschijn komt in de zoekresultaten.
Een echte Brood heeft een prijs. Wordt u voor een paar tientjes of een paar honderd euro een doek aangeboden, let dan goed op. Als de prijs te mooi is om waar te zijn, dan is dat ook in dit geval helaas vaak het geval.
Wilt u echt zekerheid voor aanschaf, of over de doeken u thuis aan de muur heeft hangen. Laat uw schilderij keuren door echte Brood deskundigen. Zij kennen Hermans schilderkunst, en kunnen u meer vertellen.

AVROTROS | Opgelicht?!, 21-05-2019

https://opgelicht.avrotros.nl/uitzending/gemist/item/oplichter-verkoopt-vervalste-schilderijen-van-herman-brood/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Herman+Brood
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ivo+de+Lange
https://robscholtemuseum.nl/?s=Opgelicht