AT5 – Mensen + Special Report + Carel Swagerman – Aat Veldhoen (1934-2018) + Jan Ponsen | 1V EenVandaag – Een bijzonder portret van de kunstenaar en zijn vrouw

Mensen met Aat Veldhoen

Gepubliceerd op 10 dec. 2018

Kunstenaar Aat Veldhoen overleed gisteren op 84-jarige leeftijd aan een herseninfarct. De kunstenaar was vaker te zien in AT5 programma’s, waaronder een uitzending van Mensen.AT5 – Echt Amsterdams Nieuws

Abonneer hier op ons YouTube kanaal:
https://www.youtube.com/user/AT5Amsterdam

Tips of opmerkingen?
Whatsapp: 06 511 909 38
Telefoon: 020 555 1155

Volg AT5:
http://www.at5.nl
Instagram: https://instagram.com/at5.nl
Facebook: https://facebook.com/at5nl
Twitter: https://twitter.com/at5

Reacties:
https://youtu.be/sN9eO0tRkak

Special Report: Aat Veldhoen

Gepubliceerd op 10 dec. 2018

Kunstenaar Aat Veldhoen overleed gisteren op 84-jarige leeftijd. De Amsterdammer was vaker te zien in AT5-programma’s, waaronder een aflevering van Special Report.AT5 – Echt Amsterdams Nieuws

Abonneer hier op ons YouTube kanaal:
https://www.youtube.com/user/AT5Amsterdam

Tips of opmerkingen?
Whatsapp: 06 511 909 38
Telefoon: 020 555 1155

Volg AT5:
http://www.at5.nl
Instagram: https://instagram.com/at5.nl
Facebook: https://facebook.com/at5nl
Twitter: https://twitter.com/at5

Reacties:
https://youtu.be/P0y6fRt6cLk

Aat Veldhoen (1934-2018)

Gepubliceerd op 12 dec. 2018

Schilder, tekenaar en graficus Aat Veldhoen (1934-2018) provoceerde waar hij kon. Met zijn rota prenten in hoge oplage wilde hij kunst betaalbaar maken. In de jaren vijftig en zestig maakte hij prenten van onderwerpen, die je in de kunst toen zelden zag: parende paren (onder wie de dichter Simon Vinkenoog en zijn echtgenote), slachtoffers van een ongeval, een naaktmodel met de bovenkant van een vrouw en de onderkant van een man, patiënten onder narcose op de operatietafel, zwangere en zelfs barende vrouwen. In 1975 veroorzaakte hij ophef met een spotprent waarin koningin Juliana seks heeft met premier Joop den Uyl en de Amsterdamse burgemeester Ivo Samkalden; op de achtergrond is onder meer prins Claus te zien, naakt op damesschoenen en een hakenkruis armband na.

Camera en regie: Carel Swagerman
Interview: Jan Kelder
Geluid: Eka Eiff
Montage: Caroline Baan

Reacties:
https://youtu.be/tIndcSuVY1c

Aat Veldhoen overleden: een bijzonder portret van de kunstenaar en zijn vrouw

Afgelopen zondag overleed kunstenaar Aat Veldhoen op 84-jarige leeftijd. Ruim tien jaar geleden maakte EenVandaag een bijzonder portret van hem en zijn vrouw Hedy d’Ancona.

Veldhoen begon zijn carrière als tekenaar, maar maakte al snel naam als vrij kunstenaar. Zijn ideaal was kunst maken die voor iedereen betaalbaar was. Veldhoen maakte zijn kunst toegankelijk door zijn etsen op grote schaal te maken. Ook fietste hij zelf met zijn bakfiets door Amsterdam om zijn prenten te verkopen. De werken van Aat Veldhoen zijn vrolijk, kleurrijk en een ode aan het leven.
Dubbelportret

In 2005 maakte verslaggever Caroline van den Heuvel het onderstaande dubbelportret van Aat Veldhoen en zijn partner Hedy d’Ancona.

In 2005 maakte EenVandaag dit dubbelportret van kunstenaar Aat Veldhoen en zijn partner Hedy D’Ancona.

Werk verboden door Justitie

Veel van Veldhoens tekeningen en etsen waren bijzonder erotisch van aard. Het ging zelfs zo ver dat Justitie besloot in te grijpen. Het werk van Veldhoen zou te onzedelijk zijn, waardoor Justitie besloot om de openbare verkoop te verbieden.

Dit heeft Veldhoens carrière niet in de weg gestaan. Tijdens zijn hele loopbaan kon hij rekenen op veel aandacht. In 2004 werd Veldhoen getroffen door een herseninfarct, die de rechterkant van zijn lichaam verlamde. Toch bleef hij tot het eind van zijn leven doorwerken.

1V EenVandaag, 10-12-2018

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/aat-veldhoen-overleden-een-bijzonder-portret-van-de-kunstenaar-en-zijn-vrouw/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Aat+Veldhoen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hedy+d%27Ancona