AstroCursus – Portret (3): Tweelingen of Gemini

Signalement
Periode: 22 mei t/m 21 jun
Heersende planeet: Mercurius
Indeling: Lucht 1, +, Beweeglijk
Corresponderend huis: 3

De foto links beeldt echte ‘Tweelingen-lucht’ uit: ijl, veranderlijk, voortdurend in beweging, onrustig.
Lucht is het element van het creatieve denken. Niet alle luchtmensen zijn grote intellectuelen, wel zijn ze in staat de wereld objectief te bekijken, los van hun emoties en gevoelens. Meestal zijn luchttypes sociaal, houden ze van uitwisselen van ideeën en hebben ze gebrek aan emotionele diepgang.

De beweeglijke tekens zijn de ‘kameleons’ van de dierenriem. Zich aanpassen aan de omstandigheden is hun tweede natuur. Vaste tekens haten verandering, beweeglijke tekens vinden verandering positief. Als hoofdtekens genoeg hebben van een klus, maken de be­weeglijke tekens nieuwe interesse wakker, vindingrijk en flexibel als ze zijn.
Voor Tweelingen geldt dat ze hun inzichten voortdurend aanpassen om ruimte te maken voor nieuwe ideeën.

Tweelingen zijn handig (niet altijd letterlijk!), veelzijdig, rusteloos, zeer nerveus. Zelfs al is een Tweelingen een grote, zware man, toch heeft het karakter iets vlinderachtigs. Hij is altijd nieuwsgierig, fladdert nu eens hier en dan weer daar, nog weer eens terug en dan toch weer een eindje verderop. Ze zijn kwetsbaar, broos als glas. Te harde kritiek, te veel inperking van hun vrijheid kan ze letterlijk breken. Met een beetje aanmoediging en voorzichtige sturing in hun jeugd kunnen ze het ver brengen.
Welsprekend, dol op lezen, barsten van de hobby’s. Hebben voortdurend verande­ring nodig. Trachten diepe emoties te vermijden. Veel talenten, gevaar voor ver­snippering. Journalistiek en communicatief.

Ik heb in veel besturen gezeten (doe dat nog), en vaak met Tweelingen samen­ge­werkt. Dat was heel prettig, want ze zijn altijd opgewekt. Als ik nog aan de dag moest wennen en het leven maar zwaar vond, waren zij alweer het zonnetje in huis (man én vrouw, vrouw wel ietsje meer). Voor ik het wist zag ik het leven zelf ook zonniger in. Maar daar stond wel iets tegenover. Als er een conflict in de lucht hing, voelde de Tweelingen de bui al hangen en had zich ziek gemeld. Als ze hard hebben gewerkt voor bijvoorbeeld een examen, dan trekken ze zich – hoe intelligent ze ook zijn – op het laatste moment vaak terug, bang om te falen.

Als misdadigers zijn Tweelingen niet gewelddadig. Oplichting is typerend voor dit teken: Tweelingen kunnen bijzonder aannemelijk liegen en dat ook nog met een stalen gezicht.

Enkele bekende Tweelingen

Acteurs: Joan Collins, Tony Curtis, Johnny Depp, Michael J. Fox, Judy Garland, Marilyn Monroe, Vincent Price, Tatjana Simic, Horst Tappert (Derrick)
Beeldende kunstenaars: Paul Gauguin, Albrecht Dürer, Maurits Escher, Hergé (Kuifje), Rob Scholte
Entertainment/presentatoren: Jos Brink, Henny Huisman, Irene Moors, Ivo Niehe, Tineke Schouten, Max Tailleur
Koningen e.d.: Philip van Engeland, Philips II van Spanje (van de 80-jarige oorlog 16e/17e eeuw), Rainier van Monaco, Victoria van Engeland
Filosofen/theologen: Blaise Pascal, Jean-Paul Sartre
Muziek/zangers: Charles Aznavour, Bob Dylan, Tom Jones, Paul McCartney, Prince, Gert Timmerman; andere musici: Herman Krebbers, Robert Schumann, Igor Stravinsky, Richard Wagner
Politici: George Bush sr., John F. Kennedy, Henry Kissinger, Felix Rottenberg, Erica Terpstra, Josip Tito (voormalig Joegoslavië)
Schrijvers: Willem Brakman, Arthur Conan Doyle (Sherlock Holmes), Ian Fleming (James Bond), Mensje van Keulen, Yvonne Kroonenberg, Salman Rushdie, Marquis de Sade (naar wie het sadisme is genoemd), Françoise Sagan, Theo Thijssen
Varia: Willem Holleeder, onderwereldfiguur

http://www.astrocursus.nl/12p/12p4tal1.php#gem