Aruba Dushi Terra – Collection for Aruba

Gevolmachtigde minister Edwin Abath en directeur Herman Hollander van de Stichting Kasteel Keukenhof, waar de ‘Collection for Aruba’ is getoond, voordat deze naar Aruba werd verscheept.
Aruba is in één klap ruim honderd waardevolle kunstwerken rijker. De ‘Collection for Aruba’ maakt deel uit van de privé verzameling van een succesvolle Nederlandse zakenman, die anoniem wenst te blijven en goede herinneringen bewaart aan de tijd, dat hij op Aruba woonde. “Hij kwam daar al snel in contact met enkele lokale kunstenaars. Hij vond ze zo goed en zo enthousiast, dat hij besloot hen te ondersteunen. Hij nam ze mee naar de Biënnale van Venetië en kunstmanifestaties in New York en Rio de Janeiro. Het was pure vriendschap en generositeit. Het ging hem helemaal niet om het geld. Kunstenaars gaven hem daarom wel eens een werk om hem te bedanken. Zo is in de loop van de tijd een omvangrijke verzameling gegroeid. Vorig jaar zei hij tegen mij: dat al die werken maar in kelders staan opgeslagen is eeuwig zonde. Ik wil niet langer verzamelen, maar ontzamelen. Een deel van de verzameling heeft hij voor Aruba bestemd, waarvoor hij nog altijd veel sympathie voelt. Dat hij niet wil, dat zijn naam wordt genoemd, past bij hem. Het gaat niet om hem, vindt hij”, aldus Gijstbert Stork, curator van de kunst in Kasteel Keukenhof.
Om praktische redenen is er voor gekozen, dat de collectie langdurig in bruikleen wordt gegeven aan de speciaal hiervoor opgerichte stichting zonder winstoogmerk GAST, die inmiddels bij de Kamer van Koophandel in Oranjestad is ingeschreven.
De collectie is van internationale betekenis en vertegenwoordigt een waarde van meer dan 1 miljoen Arubaanse gulden. Het gaat om werken van onder meer Carlos Amorales (Mexico), Pedro Cabrita Reis (Portugal), Alicia Framis (Spanje), Rob Scholte (Nederland) en van de Arubaanse kunstenaar Osaira Muyale. De eigenaar hoopt, dat de komst van zijn verzameling naar Aruba de belangstelling bij de bevolking voor kunst en cultuur aanwakkert en jong talent stimuleert zijn creativiteit verder te ontwikkelen. Het initiatief sluit dan ook uitstekend aan bij de vooropleiding, die de Rietveld Academie op Aruba aanbiedt. De komst van de collectie, die een plek krijgt in het te bouwen museum voor hedendaagse kunst in Oranjestad past naadloos bij de ambitie van het kabinet Mike Eman om het eiland tot cultureel centrum van het Caribisch gebied te maken.

Aruba Dushi Terra, Nr. 4, Jaargang 3, augustus/september 2012, p. 34

https://www.arubahuis.nl/images/stories/Aruba_Dushi_Tera_PDF/AUA_dushitera_lr.pdf

PDF:
Aruba Dushi Terra, Nr. 4, Jaargang 3, augustus/september 2012

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Aruba
https://www.arubahuis.nl/prvoorlichting/persberichten/344-a-collection-for-aruba-te-bewonderen-in-kasteel-keukenhof
https://www.arubahuis.nl/prvoorlichting/persberichten/339-expositie-a-collection-for-aruba-geopend