ARTTRA Cultureel Organisatie bureau | Marianne Schutte – Sandra Derks: Oneindigheid

Sandra Derks – Oneindigheid (detail)

Sandra Derks in hartje Amsterdam (foto ARTTRA)

Sandra Derks in hartje Amsterdam (foto ARTTRA)

Oneindigheid

Sandra Derks

7 maart – 20 april 2020

Opening

zaterdag 7 maart
16.00 19.00 uur

Begin januari 2020, tijdens een mooie mistige namiddag in hartje Amsterdam, heb ik het genoegen om Kunstwerken uit te kiezen voor een solo tentoonstelling van de Kunstenares Sandra Derks. In haar atelier valt haar onderzoekende geest direct op door de veelzijdigheid aan studiemateriaal. Ik zie naast de vele schilderijen, keurig gerangschikte kleine gedroogde fruitschillen liggen op papier, die doen denken aan een imaginair alfabet. Haar aandacht richt zich op het afpellen van de zichtbare laag van de werkelijkheid en tijdens dit proces ontstaan volgens haar vanzelf nieuwe taaltekens.
Tevens zie ik inkt tekeningen gebaseerd op studies naar oosterse kalligrafie, stenen gerangschikt op vorm en kleur met inscripties en klei objecten, die verwijzen naar archeologische artefacten. Naast haar schilderijen valt het minutieuze uitgeknipte labyrint (aanwezig in de vloer van Chartres, een van de mooiste gotische kathedralen van Frankrijk) nauwelijks op, maar bij navraag, houdt zij zich daar al enige tijd mee bezig. Net als het ‘schillen’ van de Wereld van objecten is het bewandelen van het pad van dit labyrint voor haar een naar binnen gerichte ervaring, die zich vervolgens uitdrukt in haar nieuwste werk.

Uitgeknipt labyrinth, aanwezig op de vloer van de kathedraal van Chartres (foto ARTTRA)

Uitgeknipt labyrint als aanwezig op de vloer van de kathedraal van Chartres (foto ARTTRA)

Zo kan het schilderij ‘Licht’, als metafoor dienen voor het midden van het labyrint: een verdampende zon, waar je oog naar toe wordt getrokken en uiteen spat in een citroengele kern. Ook het grote werk ‘Oneindigheid’ gemaakt in 2017 heeft een aanzuigende werking.
In een poederachtig fresco palet zijn twee zwevende blauwe bollen met elkaar verbonden door een gelijkmatig afgepelde sinaasappelschil. Precies in het midden van deze bollen zijn twee perfecte vleeskleurige tepels waar te nemen.
Verstild is haar grijsblauwe schilderij ‘Het moeras’ (2012), waar verdronken kale bomen hun geheim niet prijs lijken te geven door hun weerspiegeling in het stilstaande water. Ook haar buiten proportionele ‘Aardappel’ (2019) frontaal geschilderd op onbewerkt linnen heeft een magische toets, doordat een zwarte sikkel zich met mes scherpe precisie aan een kant van het object heeft vastgehecht.
Sandra Derks (1960) is sinds de jaren tachtig actief als beeldend Kunstenares, zij werkte onder andere samen met Rob Scholte en was onderdeel van vele collectieven, die deel uitmaakten van de kraak en punk scene in Amsterdam en daar buiten.
Anno 2020 is het jaar, dat de aandacht voor haar werk in het licht staat, net als het licht ieder jaar, precies in het midden van het labyrint in Chartres op het zesdelig rozet valt, 21 juni om 12.00 uur, het is dan precies Midzomer.

Marianne Schutte
Kunsthistoricus

ARTTRA
cultureel organisatiebureau
Tweede Boomdwarsstraat 4
1015 LK Amsterdam
tel +31 (0) 20 6259303
info@arttra.nl

ARTTRA Cultureel Organisatiebureau, datum onbekend

https://www.arttra.com/galerie/?fbclid=IwAR1jH0pr5-E72u9wIbPusgEu6Jb7gxN_ib-zpBdqV6mEdtqcIracpnWGudU

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=ARTTRA
https://robscholtemuseum.nl/?s=Marianne+Schutte
https://robscholtemuseum.nl/?s=Sandra+Derks
https://robscholtemuseum.nl/?s=hartje+Amsterdam
https://robscholtemuseum.nl/?s=Oneindigheid
https://robscholtemuseum.nl/?s=Chartres
https://robscholtemuseum.nl/?s=labyrint
https://robscholtemuseum.nl/?s=tepel
https://robscholtemuseum.nl/?s=aardappel
https://robscholtemuseum.nl/?s=kraakscene
https://robscholtemuseum.nl/?s=punkscene
https://robscholtemuseum.nl/?s=Midzomer