Arno Ruitenbeek – Presentatie kunstpaard tijdens Willibrordus Draait Door

Geplaatst in Alkmaars nieuws, Misdaad

Op foto met Rob Scholte voor Paardenparade

Het kunstpaard van Rob Scholte voor de Paardenparade wordt 17 september voor het eerst gepresenteerd. Dat gebeurt tijdens het festival Willibrordus draait door op het landgoed Willibrordus aan de Kennemerstraatweg 464 in Heiloo.

Belangstellenden zijn die donderdag tot en met zaterdag 19 september van harte welkom om het paard te komen bewonderen en op het paard plaats te nemen. Bovendien is het mogelijk om zich – met of zonder kunstenaar – op de gevoelige plaat te laten vastleggen. Een ritueel dat zich na de definitieve plaatsing van het paard nog vaak zal herhalen. Want het is de bedoeling dat dit paard een permanente plek krijgt in de voortuin van het landgoed en deel gaat uitmaken van de kunstroute Paardenparade.

Italië

Rob Scholte heeft voor zijn Paard van Willibrordus gedoopte kunstwerk verband gelegd tussen het psychiatrisch ziekenhuis Willibrordus en de belangrijke historische transitie in de Italiaanse psychiatrie in de jaren zeventig en tachtig. Bij wet werden destijds psychiatrische ziekenhuizen gesloten, ook in Triëst. Voor de sluiting maakten de patiënten een levensgroot paard, schreven brieven met daarin hun wensen over een leven in de samenleving en deponeerden de brieven in het paard. Samen met de medewerkers van het ziekenhuis reden ze het paard Triëst binnen en veroorzaakten zodoende een verandering in het denken over psychiatrie.

Scholte besloot zijn beeld, eigenlijk een al voltooid kunstwerk van een andere kunstenaar, te laten zoals het is. Scholte zadelt en tuigt het paardenstandbeeld op met een lederen ensemble. Een uitrusting compleet met teugels, stijgbeugels en bit. Scholte brengt een wonderlijk contrast aan tussen het verder onbewerkte witte kunststofpaard en de realiteit van het tuigage.

Ontmoeting

Willibrordus draait door is een driedaags festival van 17 tot en met 19 september op het landgoed en in de gebouwen van rijksmonument en psychiatrische instelling St. Willibrordus in Heiloo. De programmering biedt volop ruimte voor onderscheidende films, documentaires, muziek, (straat-)theater, kunstenaars, schrijvers, vertellers en pure voeding voor geluk en gezondheid. Maar ook ontmoeting is belangrijk in het festivalhart op het landgoed. Er is gelegenheid voor een persoonlijke ontmoeting met kunstenaar Rob Scholte op de festivaldagen tussen 17 en 20.30 uur.

De Paardenparade is een nieuwe, semipermanente beeldenroute door de regio Alkmaar, Bergen en Heiloo. In voorjaar 2016 sieren de eerste levensgrote, door kunstenaars verbijzonderde paarden, het landschap in de regio. Het uiteindelijke resultaat is een blijvende fiets- en autoroute van minimaal 50 kilometer die langs cultuurhistorische plekken door de regio voert. Langs de route staan minimaal tien paarden waar professionele kunstenaars hun stempel op hebben gedrukt. Voor meer informatie over de Paardenparade: http://www.paardenparade.nl.

Gepubliceerd 12 september 2015

Geplaatst in Misdaad

http://www.nzg-journalisten.nl/category/misdaad/