Arno Ruitenbeek – Boeven wisten in jaren tachtig Bergen wel te vinden

Bergen Narcos (foto Facebook)

Bar Dancing Nightclub Extase (foto Regionaal Archief Alkmaar)

Boeven wisten in jaren tachtig Bergen wel te vinden

Drie moorden, drie onopgeloste zaken

Het chique Bergen heeft illustere bewoners gehad. Mensen die de wetten op eigen wijze uitlegden waren in de jaren tachtig en negentig prominent aanwezig. Sommige van de grote villa’s en nog grotere landhuizen aan onder meer de Eeuwigelaan verbergen grote geheimen. Een verhaal met drie open eindes belichten we nader.

Een vreemde eend in de Bergense bijt is Krijn ‘Kenny’ D, die op grote schaal handelt in beschermde diersoorten. Paul V is een andere Bergenaar, die vaker de rechtbank en de nor van binnen zag. De eigenaar van een grote foto en filmketen moet terechtstaan voor afpersing en mishandeling van een personeelslid, dat uit de zaak zou hebben gestolen. V’s zakelijke einde komt als blijkt, dat hij zijn bedrijfskapitaal in eigen zak heeft gestoken. De, volgens Justitie jarenlange oplichting loopt parallel aan de smadelijke ondergang van de keten.
Opvallend vaak draait het om drugs. Van de enorme winsten worden bijvoorbeeld niet kinderachtige optrekjes in Bergen en Bergen aan Zee aangeschaft. De Alkmaarse kroegbaas Jan L is een van de eerste hasjbaronnen in Nederland, die in Dorp neerstrijkt, voordat hij voor jaren de cel in gaat. Onlangs dook hij even op in West Friesland. De oude vos bleek zijn streken niet te hebben verleerd.

Charles

Nog beruchter dan L is de in 2011, in de gevangenis aan een hartaanval overleden Charles Zwolsman. De failliete bloemenman en autocoureur verdiende volgens justitie meer dan 100 miljoen euro in de hasjhandel. Geld, dat hij steekt in villa’s in Blaricum en Bergen, meer dan 50 Ferrari’s, Porsches en Mercedessen en een eigen raceteam.
De Bergense autohandelaar John V verdient eveneens zijn centen met soft en harddrugs, tot hij tegen de lamp loopt. De van oorsprong Duitse betonmiljonair Arnfried P behoort ook thuis in het hasj rijtje, al zal de schaakliefhebber liever worden herinnerd als de maecenas en oprichter van de Koningsclub. Met veel geld worden meesters en grootmeesters in de schaaksport gekocht .
Drie hasjhandelaren, drie moorden, drie onopgeloste zaken. Dé schakel: Bergen. Jaap van der Heiden zit in het familiebedrijf, dat strandtenten exploiteert in Bergen aan Zee. Daarnaast doet hij in drugs. Naar hem verwijst toenmalig burgemeester Ritsema ,,Een belangrijk deel van de strandtenten is opgekocht door iemand, die eerder is veroordeeld en met stromannen werkt.’’

Dealer

Samen met Michael Vane, de dealer, die opereert vanuit discotheek De Berger Meermin tussen Alkmaar en Bergen en een schitterend huis bewoont aan de Bergense Herenweg. Dit pand is in 2007 even in het nieuws, als tijdens een illegaal feest een jonge Alkmaarder wordt gedood door een benevelde leeftijdgenoot.

Een andere zakenpartner is Jan Belt, die resideert in een extreem beveiligde villa aan de Parkweg in Bergen aan Zee. Later neemt Van der Heiden dit stulpje over en bouwt tegen de duinen hokken voor zijn hobby, fondsduiven. Net als eerder zijn Schoorlse boerderij aan de Voorweg brandt dit kapitale pand uit.
Jaap komt op 10 april 1993 tijdens proefverlof uit de gevangenis in Heerhugowaard thuis, aan het Luttik Oudorp in Alkmaar. Aan de voordeur hangt een plastic tas met een bom, die van afstand tot ontploffing wordt gebracht als Jaap er voor staat. Een kleine zeven maanden later, op 3 november 1993, is Michael aan de beurt. Hij wordt gemarteld. Zijn verkoolde lijk ligt in zijn half uitgebrande auto op recreatieterrein Spaarnwoude, tussen Alkmaar en Haarlem.
Jans kennis van de vastgoedmarkt heeft hem 750.000 gulden voor een pand aan de Schapenlaan in Bergen opgeleverd. Hij sterft er ook, een onnatuurlijke en gruwelijke dood, op 16 september 1996. Op de Siciliaanse maffia manier: zijn penis afgesneden en in zijn mond gestopt. Boodschap Je lult te veel. Zijn armen zijn aan de leuningen van zijn gemakkelijke stoel vastgespijkerd.
Het trio heeft in andermans vaarwater gezeten, de verkeerde op de tenen getrapt, was een gevaar voor ‘de handel’. Wie zal het zeggen? Politie en Justitie weten, zoals vaak, van toeten noch blazen.

NetZoGemakkelijk, 5 januari 2012

https://www.nzg-journalisten.nl/boeven-wisten-in-jaren-tachtig-bergen-wel-te-vinden/?fbclid=IwAR2o2pzFHJsjD9XmkatSC_acrXWGHOIz8ydwxFd1UFm8PuD22dXHBmI5-WY

Reacties

Hans Vos
De Berger Meermin.

Ron Visser
Hans Vos 😁 Zeker ! Vooral in het weekend na 01:00 uur, dan zat de hele penoze daar! Eind 70 en begin 80 was dat de place.

Connie Erfmann
Ron Visser Vergeet niet die ene barkeeper.

Wendy van Lienen
Ik was ook altijd in De Berger Meermin.

Machteld van Lienen
Ja, bekend terrein De Berger Meermin.

Diana van Wijk
In de jaren 90’er jaren boven gewoond.

Maria Swart
Diana van Wijk Ha ha ha! Top huis daar! Ik woonde er eind 1997 tot eind 1999. Maar ja. alleen nog schoolfeestjes toen en die koters zaten bij mij op de trap een fakkel te roken. 😂 Totdat ik met Rocky mijn Rottweiler ging wandelen. 🤣🤣🤣

Sandra Dronkers
Maria Swart Wij ook bij Toine Jong en Dicky Duster. Prachtige tijd!

Maria Swart
Sandra Dronkers Mont Blanc.

Diana van Wijk
Maria Swart Jij dan net na mij en Sandra Dronkers voor mij.
Mooie en mindere tijd gehad 😁

Sandra Dronkers
Maria Swart Yep!!

Druk op Enter om te plaatsen.
Maria Swart
Tsja. Bergen leeft! Toen en nog steeds 🤔😉

Diana van Wijk
Maria Swart Gelukkig wel anders is Bergen Bergen niet meer 🧐

https://www.facebook.com/groups/231642440511713/?multi_permalinks=1425460254463253%2C1425874317755180%2C1426138667728745%2C1425556304453648%2C1425874057755206&notif_id=1613134622875639&notif_t=group_highlights&ref=notif

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Arno+Ruitenbeek
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jan+Ritsema
https://robscholtemuseum.nl/?s=Charles+Zwolsman
https://robscholtemuseum.nl/?s=Arnfried+Pagel
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jaap+van+der+Heiden
https://robscholtemuseum.nl/?s=Michael+Vane
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jan+Belt
https://robscholtemuseum.nl/?s=Extase
https://robscholtemuseum.nl/?s=De+Berger+Meermin
https://robscholtemuseum.nl/?s=Mont+Blanc
https://robscholtemuseum.nl/?s=Bergen

1 Comment

  1. hier wat neerkramen schijnt ook lucratief te zijn blijkbaar.
    het leuke is: het lpot nog ook allemaal. vraag het maar aan je volgers.
    maar niet leuk dat je nogal veel weer hernieuwd aan de kapstok hangt. mmmm!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image