Arie Booy – ‘Zebrapad Beatrixstraat’ + Ronald den Boer – V&D pand Den Helder aangekocht + Redactie DHA – Helderse aanpak binnenstad landelijk voorbeeld

‘Zebrapad Beatrixstraat’

=Helderse Courant, 15 januari 2018

Helderse Courant, 15 januari 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

V&D pand Den Helder aangekocht

Het al jaren leeg staande winkelpand van Vroom & Dreesmann in Den Helder is aangekocht door Helder Vastgoed BV, een dochter van Woningstichting.

Daarmee gaat een lang gekoesterde wens van de corporatie en van het gemeentebestuur in vervulling. Er werd al jaren gesproken over overname, maar geruime tijd zat er bij de verkopende vastgoedeigenaar weinig beweging in.

De laatste weken gingen de gesprekken evenwel hard en afgelopen donderdag vond de formele overdracht plaats.

Gevel weg

Wat er precies met het gebouw gaat gebeuren is nog onduidelijk. De komende tijd wordt er gerekend en getekend. Zeker is dat het uiterlijk ingrijpend verandert. “Die grote dichte gevel gaat er wat mij betreft af”, aldus algemeen directeur Robbert Waltmann van Helder Vastgoed. Het gebouw moet een echte blikvanger in de binnenstad worden, verzekert hij.

De begane grond krijgt een commerciële invulling met winkels en horeca, bij voorkeur met terrassen. Er boven komen woningen, zowel aan de voor als achterzijde van het gebouw. “Dat kan, want het is liefst 26 meter diep.” Gedacht wordt aan een mengeling van koop- en huurappartementen. ,

Koepel

De markante koepel boven de Beatrixstraat, ooit een grote trekpleister voor bezoekers van het restaurant La Place, blijft zeker bestaan. “Je hebt van daaruit geweldig uitzicht op de Beatrixstraat. Dus een combinatie met horeca ligt wel voor de hand.”

Overigens betreft de aankoop alleen het gebouw van Vroom & Dreesmann, met daarin ook huurders als drogisterijketen Kruidvat. De ruim twintig woningen bovenop het gebouw zijn van Woontij.

Bij de invulling van het pand is Helder Vastgoed gebonden aan regels van het Rijk.

Zo mag slechts een kwart een commerciële invulling krijgen, de overige ruimte moet een woonbestemming hebben.

Concreet betekent dit, dat op de begane grond winkels en horeca mogelijk zijn en de verdiepingen erboven ingevuld worden met woningen. Wat er met de kelder gaat gebeuren is onduidelijk.

Het oude V&D pand biedt een mooie kans om winkels als de Action terug in de binnenstad te krijgen.

Dat zegt wethouder stadshart Lolke Kuipers in reactie op de aankoop van het gebouw. Hij is blij, dat het na jaren leegstand weer een prominente rol in de binnenstad gaat vervullen.

“We hebben hier over al met Woningstichting overlegd en we willen alle medewerking geven om er iets moois van te maken. Ook zullen we kijken, hoe we er als gemeente voor kunnen zorgen, dat in het souterrain een rijwielstalling komt, want de Beatrixstraat staat nu vol fietsen.’’

Noordhollands Dagblad, 16 februari 2018, 19:02

Reacties:

Ruud Van de Kerkhof · Geen
En ze willen de horeca toch naar willemsoord ???

Gerard Dekker · Manager bij Expattix
Een koffietentje is ook Horeca.

Cees van der Wel · Eigenaar bij Helderse postzegelhandel
Mooie prominente plek voor een stadhuis👍😉👍

Rene En Reina Groen · Den Helder
La Place weer terug in de koepel. Wibra en Scapino misschien naar voren halen want waar ze nu zitten is bijna alles leeg.

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Onder het NS station is een fietsenstalling voor 300 fietsen. Het college zou daarover stevig gaan praten met NS (resultaat inspraak), is nooit gebeurd. Er werd gewaarschuwd voor een Beatrixstraat vol fietsen.

Roy ML
De kelder is mooi in te richten als gemeentehuis.

Arie A A Ruiter · Den Helder
Een fusie met schagen aan gaan lijkt mij veel verstandiger.

Moray Juffermans · Anna Paulowna
Arie A A Ruiter alsof Schagen op een gemeente als Den Helder zit te wachten om te fuseren haha…

Klaas Otten · Den Helder
Als ik een tipje mag geven: kelder behouden, diie is gebouwd toen beton en wapeningsstaal relatief goedkoop waren , dus lekker degelijk gebouwd met groot draagvermogen. Rest slopen en dan kan je er iets moois met verschillende functies van maken. En deze manier kan ook voordeliger zijn voor de nieuwe eigenaar! N.B. wel een sloper nemen die de klus in enkele weken kan klaren en dat kan!

Fred Kwast
En de bovenliggende woningen dan ? Die zijn van een andere eigenaar.

Fred Kwast
Horeca op de begane grond, en de koepel boven de beatrixstraat blijft bestaan, voor een restaurantfunctie. EH ! De koepel zit op de eerste verdieping Het staat nog maar net op papier, de inkt is nog niet droog , of de gemeente spreekt zichzelf nu al tegen.

Marcel Den Braber · Den Helder
3 winkels in 1 pant stop die woning bouw .den helder krijgt de nieuwe woningen niet eens vol en wat de want betreft maak er iets van licht reclame voor je stad op is beter dan dat kleine ding bij stads park

Karin Lieuwma-Monden · Baliemedewerkster bij ROC Kop van Noord-Holland
In de kelder een disco (nachtclub) heeft niemand er last van.

Alex Bal · Anna Paulowna
Stop het gemeente huis er naar in met boven restaurant

Ed Langedijk · Den Helder
Mooie locatie voor een Mediamarkt in Den Helder?

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo/vd-pand-den-helder-aangekocht

Helderse aanpak binnenstad landelijk voorbeeld

Den Helder – De manier, waarop Den Helder de binnenstad opknapt, is landelijk niet onopgemerkt gebleven. Op maandag 19 februari is het Retail agenda Wintercongres in Breda. Hét congres over het behoud van levendige winkelsteden. Gemeente Den Helder is een van de speciale gasten op het congres. De Helderse aanpak van het Stadshart is voor het ministerie een voorbeeld voor de rest van het land.

Speciale gast is Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. Zij reikt de eerste exemplaren uit van de Vervolgaanpak Retail agenda. Daarnaast tekent zij, namens de partijen achter de Retail agenda, een reeks nieuwe Retail Deals.

Wethouder Lolke Kuipers is een van de deelnemers aan de paneldiscussie op het congres. Met enkele andere wethouders spreekt hij over kansen, uitdagingen en leermomenten bij het toekomst bestendig maken van de binnenstad. Ook NPO Radio besteedt maandag aandacht aan het congres. Afgelopen week waren zij in Den Helder voor het maken van radio interviews met winkeliers en bezoekers van het stadshart. Het item over Den Helder is maandagochtend tussen half 7 en half 9 te beluisteren.

Retail agenda

De Retail agenda is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en betrokken organisaties en marktpartijen, die streven naar een gezonde, toekomst bestendige retailsector. Deze partijen hebben menskracht en middelen toegezegd om in ieder geval de komende twee jaar verder te gaan met de uitvoering van de Retail agenda. De Retail agenda houdt zich de komende jaren bezig met vijf thema’s: lokale transformatie, regionale sturing, huurmarkt, de Human Capital Agenda en Kenniscreatie & Innovatie. Deze onderwerpen staan centraal tijdens het congres.

Den Helder Actueel, 16 februari 2018 – 12:20

Reacties:

Dick Berts
16 februari 2018 at 19:21
Ik voel me echt zwaar genomen door dit bericht. Loop eens een rondje door de binnenstad van Lolke Kuipers…. Je schrikt je wezenloos….. Liegen is de norm geworden in de politiek.

suppy
16 februari 2018 at 23:45
doe je oogkleppen eens af

Richard Smithi
16 februari 2018 at 23:53
Als ik als rasjutter dor het centrum loop.En alle gekonkel over zeestad,belangen en politiek en de rest ff vergeet.En me gewoon concentreer op wat ik zie,dan zeg ik : Het ziet er gewoon goed uit ,ga zo door .Ja ik ben best trots op hoe de binnenstad met zijn vele mooie opgeknapte panden er weer uit ziet !!!
Bekijk het eens positief ,vergeleken met hoe het was.

fFred
17 februari 2018 at 07:53
Daar ! Moet je doorheen kijken. Het zijn geen opgeknapte panden ! Alleen is er een Lego gevel tegen aan geplakt, gewoon nep. De oude soms heel mooie gevels zijn vervangen door nostalgisch aandoende NEP. !! De oude , soms verrotte panden zitten er nog steeds achter. De binnenstad is net een oud bessie met een lading make up.

RB
17 februari 2018 at 17:40
je spreekt jezelf wel iets tegen hier, eerst zijn de “mooie gevels vervangen door lego” maar “de panden er achter zijn verrot” wat hadden ze dan moeten doen, gevel met pand en al platgooien? pand vervangen maar gevel laten staan? alles bij het oude laten en wachten tot het instort? roept u maar…..

Bodelo
19 februari 2018 at 16:40
fFred, ik heb zelden zulke kolder gelezen!

Fred
19 februari 2018 at 18:18
Ik zie dagelijks, wat ze hier slopen. Twee klappen met een hamer en de meestal èèn steens muurtjes vallen om . Achter de gevels , is grotendeels verrot. En daar plakken ze nieuwe kitsch gevels tegen aan. Het pand van Robert Jan , werd gewoon met een boorhamer van de gamma gesloopt. Muren , kon je gewoon met de hand heen en weer halen en om duwen. en jij zegt kolder ? Loop eens door de stad en kijk eens bij de sloopwerken. De panden zijn om te janken zo slecht.

strandloper
17 februari 2018 at 01:15
Het Retailagenda Wintercongres in Breda nog wel, zooo….wie heeft daar niet van gehoord? Maar dat is nog niet alles. De wereldberoemde Helderse aanpak gaat daar als landelijk voorbeeld dienen. Hahaha….je blijft lachen in dit vreemde land. Onze eigen verdwaalde wethouder van lokale transformatie, regionale sturing, huurmarkt, de Human Capital Agenda en Kenniscreatie & Innovatie Lolke Kuipers gaat ook naar Breda als panellid.
Lolke neemt foto’s mee van grote successen zoals van de halve Beatrixstraat met eindeloze rijen smerige winkelruit afgewisseld door gesloten deuren. Foto’s van de Koningstraat, alles leeg en in verregaande staat van ontbinding maar wel drie drugswinkels. Enfin, het congres gaat de burger weer heel veel geld kosten om alle declaraties van de deskundigen te betalen.

RB
17 februari 2018 at 09:47
wat een negativiteit mannen……. voorjaarsmoeheid?

fFred
17 februari 2018 at 10:05
Kom je daar nu bij . Het is nog Winter hoor !.

Anton Hagen
17 februari 2018 at 10:28
Al gelezen(in het NHD) beste reageerders dat V&D is aangekocht door Helder Vastgoed ,een dochter van Woningstichting?
Dus nu komt het vast en zeker goed,of niet?

RB
17 februari 2018 at 10:34
laten we daar vanuit gaan, deze leegstand is ook niet om aan te zien, kan alleen maar beter……

fFred
17 februari 2018 at 13:15
Dat is een tactiek van de Gemeente. Alle leegstaande panden laten zij verpauperen zeer zeker de panden die zij zelf hebben verworven. Een goed voorbeeld daarvan , is de oude bar dancing de Citadel in de Koningstraat. Na de aankoop , waren ze vergeten de inboedel inclusief de restanten drank en voedsel er uit te halen. Het pand is van het stroom afgehaald en nooit, zeker 15 jaar niet meer naar omgekeken . Tot de buren er een kakkerlakkenplaag van kregen. Toen bleek na onderzoek dat het pand van de Citadel daar de oorzaak van was.

fFred
17 februari 2018 at 13:21
Heeft de Huur van de duurdere segmenten van het woningbestand van Woningstichting die overgeheveld zijn naar Den Helder vastgoed, al zoveel opgeleverd , dat zij daar het oude V&D pand van kunnen kopen? Of heeft mamma WS geholpen.

Hotmail 2
17 februari 2018 at 12:15
Men kan ook nadenken over een parkeergarage in de kelder. Straks is het Bernhard plein ook groen en dan mis je parkeer ruimte.

Gorgio
17 februari 2018 at 12:59
Stelletje AZIJNZEIKERS!..EW!…

fFred
17 februari 2018 at 13:17
Zuur hè kan je nog wat van leren. In ieder geval beter dan het niets zeggende commentaar wat jij geeft.

fFred
17 februari 2018 at 13:49
Onder andere, de sloop van de schouwburg waar de azijnzeikers tegen ageerde. En wat hebben we nu ? Een zwaar verlieslijdende schouwburg op rupsje nooit genoeg Willemsoord , waar honderdduizenden euro’s ondersteuning naar toe moeten En een braakliggend terrein in de binnenstad waar je over de hondenstront kan skieën. Een Beatrixstraat, die er wel opgesmukt uit ziet , maar waar verkeerstechnisch niet over nagedacht is ( ze zitten nu al met een fietsenstalling probleem, en tegen het verkeer in rijdende auto,’op de linker rijbaan als er op de rechter een vrachtauto staat te lossen en de gehele rechter rijstrook blokkeert.. De enorme kosten van rechts en advocaat kosten, zaken waar de azijnzeilers al voor waarschuwde. Ja ,het is zuur , voor de burger zoals jij en ik , die al dat over de balk gegooid geld moeten ophoesten. En zolang de gemeente deze streken blijft uithalen , zullen er azijnzeikers zijn , en mag jij ons Azijnzeikers noemen.

RB
17 februari 2018 at 15:15
over die hondenstront dat is veroorzaakt door de bewoners en niet door de gemeente, ik heb hier ook al van die minder socialen die de honden gewoon op de stoep laten schijten en niet opruimen, hetzelfde met de fietsen die overal neergeflikkerd worden en de tegen de richting in rijdende auto’s waarvan de bestuurders te beroerd zijn om even te wachten, al met al gewoon aso gedrag van de bewoners die je nu probeert af te doen op de gemeente, als u geflitst wordt voor te snel rijden is dit ook de schuld van de politie zeker? (ok om eerlijk te zijn mag de gemeente wel de handhaving aan pakken zodat de overtreders dus beboet gaan worden, maar dat terzijde)

fFred
17 februari 2018 at 15:24
Het gaat niet over de bewoners die hun hond daar zijn behoefte laat doen. Het gaat er om , dat er een braak liggend terrein is gekomen ondanks waarschuwingen van verschillende kanten de schouwburg niet te slopen. Het doordram beleid van de gemeente is er de schuld van dat dit terrein er nu ligt.

RB
17 februari 2018 at 15:37
u haalt deze punten aan en nu gaat het er niet over, VVD-er?

fFred
17 februari 2018 at 16:38
Je moet begrijpend leren lezen. en niet halverwege iets oppikken en dan een mening geven die eigenlijk kant nog wal raakt . Maar dat is je door diverse mensen al een keer verteld.

RB
17 februari 2018 at 17:04
VVD dus 🙂
.
en ja ik vind het wel opknappen in de binnenstad en vind ook dat ze deze trend mogen doorzetten, samen met mooie evenementen als SAIL etc zet dit DH weer op de kaart en niet dat rampzalige postkantoor zoals vele knuffelaars volhouden

fFred
17 februari 2018 at 17:43
Kijk ook iets van jou . Als je het niet meer weet , wegdraaien en over iets anders beginnen. Over VVD zijn gesproken. Ik zal je gerust stellen , ik heb het al meerdere keren gezegd , ik ben niet aan een partij of kleur gebonden . Ik ben niets links en niet rechts. Zo kan ik naar alle kanten vrij bewegen en mijn mening geven. En het doorgaan met nieuwe gevels zetten ? De tand des tijd zet zich voort achter deze gevels. Als de panden achter deze gevels op instorten staan van ouderdom, dan loopt aan de voorkant de make up over straat. De make up van de cosmetische update

Judge X
17 februari 2018 at 18:10
Dan zou ik maar niet op de PVV gaan stemmen RB, zij willen namelijk Zeestad CV/BV afschaffen staat er duidelijk in hun verkiezingsprogramma te lezen (voor mij wel interessant).
In het vraaggesprek met DWOZ op LOS-radio vandaag, bleken het trouwens niet de domme jongens die ik verwacht had.

Blz. 8
Zeestad voert in Den Helder het stedelijk vernieuwingsproces uit. Dit bedrijf wordt aangestuurd door gemeente en provincie, de aandelen liggen dus voor de helft bij deze twee partijen. Door deze constructie kan de gemeenteraad Den Helder niet direct over zeestad beslissen. Er wordt door huidig college alvast maar gesteld komende jaren door te gaan met deze zeer vreemde constructie uit het verleden.
De PVV vindt dat een dergelijk bedrijf altijd volledig onder aansturing van de door inwoners gekozen gemeenteraad moet vallen. Door deze constructie is ook de verantwoordelijkheid weggehaald bij het college en dat is een slechte zaak. Voor de PVV is de huidige vorm van dit bedrijf onaanvaardbaar, tot op heden steunen de vorige colleges deze constructie!
Het mandaat van Zeestad loopt af in 2018 dus zal er opnieuw worden besloten, en wel door de nieuwe gemeenteraad.

RB
17 februari 2018 at 21:18
dan zijn we het voor een keer eens Judge, ik heb ook het gesprek op LOS aangehoord en was in zekere zin blij verrast net als u, dit maakt het kiezen niet makkelijker maar wel interessanter daar we nu iets nieuws hebben buiten de oude garde om

Test1234
18 februari 2018 at 06:10
Judge x voor bet gemak wordt maar even vergeten dat Zeestad voor een groot deel zijn geld van de provinxie krijgt om Den Helder op te knappen. Na frappen is zo makkelijk

Jonathan.
18 februari 2018 at 07:16
De provincie betaalt al jaren niet meer voor zeestad, maar deze mythe wordt door het partijkartel in stand gehouden.

Bodelo
19 februari 2018 at 16:55
Ik werk buiten onze stad. En vaak hoor ik; “het is een zooitje in Den Helder hè?” Ik probeer dan uit te leggen dat in Den Helder heel veel gebeurd op het gebied van stadsvernieuwing.
Maar zeggen mijn collega’s dan; in Beverwijk wordt ook veel gedaan. Zoals; een nieuw Stadhuis (gemakshalve wordt vergeten dat naast het Stadhuis een warmtekrachtcentrale staat die berekend is op het Stadhuis, het nieuwe RKZ en Heliomare). Het rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) verhuist toch niet. Heliomare verhuist toch niet. Oei, zeperd!
De Breestraat (onze Beatrixstraat) is in de afgelopen 10 jaar 4 keer opnieuw bestraat. 1 keer was de herinrichting klaar en kwam men tot de ontdekking dat de jaarlijkse paardenrennen niet door konden gaan omdat er een RVS railing was geplaatst …. Oei, zeperd!
Rond het Meerplein zijn allerlei panden aangekocht door een aannemer met als doel nieuwbouw en herinrichten. Vanwege het ellenlange dralen van de gemeente is deze aannemer omgevallen.
In IJmuiden wordt heel veel nieuw gebouwd. De huizenprijzen liggen daar hoger dan in Den Helder. Maar de Lange Nieuwstraat (onze Beatrixstraat) kent zelfs geen Hema meer. De V&D was al weg voor het faillissement omdat er meer gestolen dan verkocht werd.
Ook in deze regio is veel leegstand.
Kortom, in Den Helder gaat het helemaal niet verkeerd. Integendeel!
Maar als ik dan de commentaren hierboven lees denk ik; …………… ZUCHT!

Judge X
19 februari 2018 at 18:14
Ja ja ….., je bedoeld te zeggen: ‘Het kan altijd slechter’.
Nou dan heb ik een korter verhaal: ‘Bangladesh’ ! 🙁

Bodelo
20 februari 2018 at 09:43
Judge, ik bedoel niet te zeggen “het kan altijd slechter”.
Ik zeg; in Den Helder doen “we” het niet verkeerd.

Hotmail 2
20 februari 2018 at 11:40
Dus renoveren dat stadhuis.

fFred
19 februari 2018 at 18:23
Waar staat die warmtekracht centrale dan in beverwijk ? Ik kom er regelmatig, maar ik heb geen idee waar dat ding zou moeten staan. Ik zal eens opletten , ik moet er in het weekend heen. Alles wat jij hier boven opnoemt , weet ik te vinden. Maar die centrale ?

RB
19 februari 2018 at 18:34
ja de klok heb je ook al gevonden maar de klepel…….

Bodelo
20 februari 2018 at 09:41
Als je het station uit loopt Fred, dan loop je er bijna tegenaan. Aan de noordkant van het parkeerterrein. Veel plezier in Beverwij

https://denhelderactueel.nl/2018/02/helderse-aanpak-binnenstad-landelijk-voorbeeld/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=V%26D