Arie Booy – Welkom in de bunker

Den Helder – Als gemeente met het grootste aantal fortificaties en bunkers uit de Tweede Wereldoorlog mag Den Helder natuurlijk niet ontbreken tijdens de Bunkerdag op zondag 5 juni.

Stelling van Den Helder doet mee aan landelijke actie

,,We doen van harte mee”, bevestigt directeur André Koning van de stichting die zich de afgelopen jaren steeds nadrukkelijker manifesteert als de beheerder van het militair erfgoed in de gemeente. Koning wordt bijgestaan door deskundige medewerkers als bunkerexpert Paul Dijkstra en een groeiende groep vrijwilligers.

Soms gaat er wel eens wat mis bij de inschakeling van vrijwilligers, zoals bleek uit de gang van zaken rond het oorlogsmuseum dat jongeren hadden ingericht in de meest westelijk gelegen bunker van Dirksz Admiraal. Maar in de regel weten Stelling van Den Helder en de lokale bevolking elkaar prima te vinden bij het zorgen voor de overblijfselen van de Duitse Atlantikwall. ,,Een ieder is welkom om onze Bunkerdag bij te wonen”, meldt Koning.

Bezoekers worden meegenomen in de geschiedenis van de Atlantikwall met rondleidingen, wandelingen en historische voertuigen. Fort Dirksz Admiraal dateert uit 1812-13, maar werd tijdens de laatste wereldoorlog omgebouwd tot luchtdoelbatterij. Drie bunkers zijn toegankelijk tijdens de Bunkerdag. Ook is de geschutsbunker M219 te bezichtigen waarvan er maar twee staan in de hele Atlantikwall.

In het bouwwerk dat bekend staat als de kroontjesbunker onder Huisduinen wordt nog hard geklust, maar kunnen bezoekers toch al een kijkje nemen. De telefoonbunker achter het postkantoor in het centrum is omgebouwd tot klein museum. Van 11 tot 17 uur.

NHD, 25-5-2016, 14:23 (Update 25-5-2016, 14:23)

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/denhelder/article28127908.ece/Welkom-in-de-bunker?lref=SR_2

https://www.bunkerdag.nl/activiteit/telefoonbunker-616