Arie Booy – Waterschap onderzoekt spoelen van zoute lading in Noordhollands kanaal

Den Helder – Het waterschap heeft onderzoek gedaan naar het spoelen met kanaalwater door schepen, die een zoute lading voeren.

De uitkomst is positief, meldt woordvoerder Marko Cortel van het hoogheemraadschap in Heerhugowaard. “We hebben onderzocht wat het effect van zout water is, dat uit de zandschepen van Spaansen of De Vries & van der Wiel in het Noordhollands kanaal komt als de lading met zoet water gespoeld wordt na binnenkomst vanaf zee“, legt Cortel uit. De hoeveelheid zout is gelukkig verwaarloosbaar. Het is maximaal twee procent van de hoeveelheid zout, die het kanaal binnenkomt, wanneer de sluisdeuren geopend worden.” Een schut levert 7.000 kubieke meter zout water op.

Volgens Cortel heeft zout spoelen weinig invloed op het binnenwater: “Dat geldt ook voor de schepen, die mosselen oogsten op de Waddenzee onder Texel en na het schutten in de Koopvaardersschutsluis hun lading schoonspoelen met kanaalwater.

Kees Groot, de Helderse ondernemer, die in het vorige decennium ook mosselen oogstte, vult aan: “Ik denk, dat de zandschepen meer zout in het binnenwater brengen dan de mosselvissers.

De schepen met jonge mosselen hebben het zoute water al laten afvloeien voor ze de sluis in gaan. Ze spoelen hun lading vervolgens met kanaalwater om de bijvangst van zeesterren te doden. De mosselen hebben een klep en sluiten die als ze merken. dat er zoet water binnen komt. Zeesterren kunnen dat niet, weet Groot.

Voor de agrariërs in het achterland is elk zoutkristal in het binnenwater er één te veel. Het Boerenverdriet in Den Helder draagt niet voor niets die naam. Cortel erkent dit dilemma, maar zegt: “Het is legaal. Voor spoelen hoeft geen vergunning te worden aangevraagd. De vis passages en sluisdeuren zijn een groter probleem. Het is een afweging van economische belangen.

Helderse Courant, 11 januari 2020, 20:30

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200110_65124471/waterschap-onderzoekt-spoelen-van-zoute-lading-in-NH-kanaal

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=zout+water
https://robscholtemuseum.nl/?s=zoet+water
https://robscholtemuseum.nl/?s=NoordHollands+kanaal
https://robscholtemuseum.nl/?s=Waterschap
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hoogheemraadschap
https://robscholtemuseum.nl/?s=zandschepen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Spaansen
https://robscholtemuseum.nl/?s=De+Vries+&+van+der+Wiel
https://robscholtemuseum.nl/?s=mosselen
https://robscholtemuseum.nl/?s=zeesterren
https://robscholtemuseum.nl/?s=Waddenzee
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koopvaardersschutsluis
https://robscholtemuseum.nl/?s=Boerenverdriet
https://robscholtemuseum.nl/?s=Boeren