Arie Booy – Vernieuwd Vlietermonument bevat straks een Verrassing Onder het Maaiveld ’Vleugels voor Horeca Onder Aan Dijk’

Het Verticale Monument krijgt Twee Vleugels Onder Aan de Dijk (foto Paul de Ruiter)

Het door Willem Dudok ontworpen Vlietermonument (foto deafsluitdijk.com

Vernieuwd Vlietermonument bevat straks een Verrassing Onder het Maaiveld ’Vleugels voor Horeca Onder Aan Dijk

Den Oever – Er wordt gezocht naar een Exploitant van de Horeca Ruimte op de Afsluitdijk. Vanaf 2024 kan er weer Koffie of Iets Anders Geschonken worden in de Zaal van het door Bouwmeester Willem Dudok Ontworpen Vlietermonument. Ook komt er Meer Ruimte belooft Architect Paul de Ruiter.

Er zijn Al Veel Uitbaters van het Monument geweest en meestal woonden ze aan Deze Kant van de Dijk. Het Monumentale Gebouw met Parkeerplaats ligt dan ook op de Kortste Afstand van Den Oever. De Naam Vlieter verwijst naar het Deel van de Zuiderzee, waar Vanaf het Uitzichtpunt Op Uitgekeken kan Worden. Zoals de Complete Dijk Momenteel Op de Schop Gaat, zo wordt ook het Vlietermonument Beetgepakt.

In de Buitenruimte komt een Nieuwe Loopbrug, met aan de IJsselmeer Zijde een Uitbreiding van het Centrale Plein. Aan de Waddenzee Zijde verrijst een Waterkerende Muur op de Kruin van de Dijk, waar Bezoekers straks over de Waddenzee kunnen Uitkijken. Na bijna Negentig Jaar is het Ontwerp van Dudok toe aan een Grondige Renovatie en Uitbreiding.

Het Witte Bouwwerk markeert de Plaats, waar de Afsluitdijk in 1932 Gesloten Werd. „Met Weinig Middelen en Heel Veel Handwerk zijn de Dijk en Alle Bijbehorende Constructies Ooit Gebouwd”, meldt Architect De Ruiter op deafsluitdijk.nlSpectaculaire Eenvoud, zo noemen we de Bouwstijl. Dat nemen we ook als Uitgangspunt bij de Renovatie en de Uitbreiding van het Monument.

Contrasten

De Contrasten op de Locatie vallen In Het Oog. De Lange Horizontale Lijn van de Dijk en dan ineens die Ene Pontificale Verticale Lijn, het Vlieter Monument. Een Object, dat Zowel Vanuit de Richting Noord Holland, als Friesland Opvalt. In het Restauratie Ontwerp van De Ruiter wordt de Nieuwe Horecaruimte Deels in de Dijk Verwerkt, Onder het Maaiveld, waardoor het opgaat in de Omgeving. Ogenschijnlijk zijn het Twee Los Staande Gebouwen, maar Van Binnen zijn ze Met Elkaar Verbonden. Het Monument behoudt daardoor zijn Karakter. Het Gebouw wordt ook Rolstoel Toegankelijk, er komen Extra Toiletten en een Veilige Buitenruimte, waar Groepen kunnen Wachten op de Bus.

Zo zagen de dijk en het monument er uit in de jaren dertig

Zo zagen de dijk en het monument er uit in de jaren dertig (foto deafsluiydijk.nl)

Volgens Tjalling Dijkstra van samenwerkingsverband De Nieuwe Afsluitdijk kunne nOp de Historische Plek Straks Weer Honderdduizenden Bezoekers uit Binnen en Buitenland Ontvangen Worden. „Behalve Genieten van een Kop Koffie met Uitzicht, kunnen Bezoekers zich Hier Onderdompelen in de Historie en Toekomst van de Afsluitdijk.

Helderse Courant, 24 november 2021, 18:00

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20211124_71579849

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Willem+Dudok
https://robscholtemuseum.nl/?s=Paul+de+Ruiter
https://robscholtemuseum.nl/?s=Tjalling+Dijkstra
https://robscholtemuseum.nl/?s=De+Nieuwe+Afsluitdijk
https://robscholtemuseum.nl/?s=Vlieter
https://robscholtemuseum.nl/?s=Vlietermonument
https://robscholtemuseum.nl/?s=Afsluitdijk
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zuiderzee
https://robscholtemuseum.nl/?s=Waddenzee
https://robscholtemuseum.nl/?s=IJsselmeer