Arie Booy – Verhuizen munitie opslag op Marine haven maakt plaats vrij voor Mariniers kazerne

Het ei van Columbus

Verhuizen munitie opslag op Marine haven maakt plaats vrij voor Mariniers kazerne

Een toekomstvisie voor Buitenveld, dat eerst voor de mariniers bestemd was (foto Defensie

Een toekomstvisie voor Buitenveld, dat eerst voor de Mariniers bestemd was (foto Defensie)

Den HelderVerplaatsing van de munitie bunkers van de Nieuwe Haven naar Vlissingen ter compensatie van het niet doorgaan van de Mariniers kazerne, schept ruimte om in de Helderse plof zone de Mariniers kazerne te bouwen.

Die oplossing lanceren voormalige militairen van de Koninklijke Marine. Het is het ei van Columbus, zegt oud Marine officier Jan Spoolder uit Den Helder. “De huidige munitie opslag moet de komende jaren toch aangepast worden omdat de Marine haven beveiligd dient te worden vanwege de nieuwe Delta eisen voor hoog water. Den Helder raakt zo de gevreesde plof zone kwijt en er is genoeg plaats voor de Michiel de Ruyter kazerne van het Korps Mariniers.”

Kijkje in een Helderse munitiebunker (foto Defensie)

Kijkje in een Helderse munitiebunker (foto Defensie)

Woordvoerder Paul Middelberg van de Koninklijke Marine legt uit, dat de Defensie Materieel Organisatie geen munitie opslag in Den Helder heeft. Het gaat om onder een laag aarde verscholen munitie bunkers van de Marine en een munitie depot van de NAVO. Over compensatie maatregelen voor Zeeland zegt Middelberg: “Er zijn heel veel mensen met ideeën over compensatie voor Vlissingen. Men is bezig om een verkenner aan te stellen, die gaat kijken wat de mogelijkheden zijn. Meer kunnen we daar nu niet over zeggen.

Perspectief

Haven Wethouder Kees Visser heeft wel oren naar de komst van circa 2.000 arbeidsplaatsen naar de Marine stad, maar tekent aan: “Dat zou erg interessant zijn. Maar dan moet je wel de ruimte hebben en de bereidheid om te verhuizen.” De gemeente Den Helder is bezig met een nieuw perspectief op maritieme werkgelegenheid in de stad en past daar ook de woningbouwplannen op aan.

Buitenveld is het omcirkelde terrein naast Willemsoord (foto Defensie)

Buitenveld is het omcirkelde terrein naast Willemsoord (foto Google Earth)

Overste buiten dienst Klaas Jol, binnen het Korps Mariniers bekend als majoor Sateh vanwege zijn ski ongeval, is ook voorstander van verhuizing van de zee soldaten naar Den Helder:De Nieuwe Haven is een goede plek voor het korps. Daar zitten ze dicht bij de zee en de amfibische schepen, waar Mariniers op moeten inschepen. Deze kans krijgt Den Helder nooit meer, stelt Jol.

Het NAVO depot op de marinehaven (foto Defensie)

Het NAVO depot op de Marine haven (foto Defensie)

Eerder deze eeuw was er al sprake van, dat een deel van het Korps naar de Noord kop zou komen. Het terrein Buitenveld, waar ooit de Bewapening Werkplaatsen stonden, was gereserveerd voor een nog op te richten derde bataljon Mariniers. Dit plan is door de bezuinigingen nooit doorgegaan en sindsdien ligt Buitenveld er ongebruikt bij.

Helderse Courant, 25 februari 2020, 17:44

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200225_64598916/verhuizen-munitieopslag-op-Marine-haven-maakt-plaats-vrij-voor-Marinierskazerne

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/wikipedia-eivanColumbus/
https://robscholtemuseum.nl/?s=Vlissingen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Buitenveld
https://robscholtemuseum.nl/?s=Defensie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koninklijke+Marine
https://robscholtemuseum.nl/?s=Mariniers
https://robscholtemuseum.nl/?s=Korps+Mariniers
https://robscholtemuseum.nl/?s=Marine+haven
https://robscholtemuseum.nl/?s=Defensie+Materieel+Organisatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Michiel+de+Ruyter
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kees+Visser

1 Comment

  1. Een onvoorstelbaar dom plan. Marine infanterie is de Duitse benaming voor mariniers. Ook voor zeesoldaten blijft het ouderwetse infanterie werk centraal staan. Daar heb je oefenterreinen voor nodig, die je wel op de Veluwe en niet in de buurt van Den Helder vindt. Vooral bij de eerste militaire vorming, ga je dan een dag het terrein in om allerlei basisvaardigheden te leren. Vanuit Den Helder ben je dan 90% van je werkdag kwijt om tegen hoge (milieu)kosten een oefenterrein op de Veluwe te bereiken, waar je nog een half uurtje kunt oefenen en dan moet je alweer terug de file in. Apeldoorn is wel goed gelegen. Ook centraal, wat de inzet van anti-terreur eenheden van het Korps Mariniers ten goede komt. Tenslotte vind ik het schokkend, dat kennelijk niemand meer in staat is om een klein beetje militair te denken. Nergens kun je een tegenstander een groter plezier mee doen, dan al je militaire capaciteiten op een enkele plek te concentreren.

    Dick Berts (oud marinier).

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.