Arie Booy – ’Stadhuis op werf goed voor stad’ + D66 bepleit alternatief stadhuis Den Helder aan Bijlweg + L.O.S. Den Helder – PVV: nieuwbouw stadhuis aan Van der Sterrweg

’Stadhuis op werf goed voor stad’

Den Helder – Ze staan vierkant achter de keuze voor een stadhuis op Willemsoord, zeggen de wethouders Michiel Wouters en Kees Visser.

“Op elke plek voor een stadhuis komt kritiek”, stelt Wouters. “Dit is juist een stimulans voor de oude rijkswerf.” Terwijl hij voor het Schipperscafé staat, wijst de wethouder op Gebouw 66: “Kijk, dat pand heeft nu al weer onderhoud nodig. Willemsoord heeft daar geen geld voor. Als de gemeente er een stadhuis van maakt, is dat geen probleem meer.”

Michiel Wouters heeft het stadhuis dossier in zijn portefeuille. Havenwethouder Kees Visser wil graag reageren op de kritiek, die door gebruikers van de Museumhaven en uit de hoek van de Haven en Scheepvaart Vereniging op het plan geleverd is. Visser steekt van wal: “Er is bij het college geen enkele aanleiding om de haven, museumhaven en nautisch gerelateerde evenementen ter discussie te stellen. Sterker nog: we dragen juist bij aan de continuïteit van Willemsoord, het behoud van cultureel erfgoed, het nautische karakter en maritieme omgeving.”

Karakter

Als oud marineman beschouwt zijn collega Wouters de voormalige rijkswerf als een dynamische omgeving, die de historie, karakter en ambitie van de gemeente uitstraalt: “Een stadhuis op dit terrein hoeft echt niet ten koste te gaan van activiteiten op of rond Willemsoord.”

De wethouders vinden het jammer, dat er geen botter op de scheepshelling ligt waar druk aan gewerkt wordt. Ze zetten vraagtekens bij het huidige gebruik van Gebouw 66. “Er zijn maar een paar evenementen, die in dit fraaie pand gehouden worden. En dan worden die ook nog eens tegen lage prijzen door Willemsoord BV gefaciliteerd. Het is veel beter om het gebouw elke dag te benutten. Hetzelfde geldt voor de zeilmakerswerkplaats, waar ambtenaren kunnen werken”, vindt Wouters.

Van diverse kanten is de afgelopen weken gewezen op de bereikbaarheid van Willemsoord. Het is nu al druk op de wegen rond de werf en er is maar één echte in- en uitgang aan de Weststraat. Havenwethouder Visser reageert: “De prioriteit ligt bij het afmaken van de renovatie van de Boerenverdrietsluis. Dat werk is deze zomer klaar. Dan wordt het mogelijk om ook via Buitenveld naar Willemsoord te komen. De doorstroming op de N250 wordt aangepakt samen met de Provincie en regio. Dit maakt onderdeel uit van het programma ’De Kop werkt!’.”

Visser nuanceert de overlast, die het Texel verkeer oplevert: “De TESO drukte is vooral op vrijdagmiddag en zondag. Ik heb ambtenaren nog niet zien werken in het weekend. Als de HSV bang is voor parkeren op Buitenveld, dan breng ik daar tegen in, dat er geen 9-17 mentaliteit meer is. We hebben flexibele werktijden. Er is nu geen file op Kooypunt, bij de slagboom van de Rabobank. Ook McDonalds blijft nog prima bereikbaar”, zegt hij met een knipoog.

De gemeentebestuurders stellen, dat er genoeg tijd is om alles goed te regelen. Gedacht wordt over het eventueel aanpassen van de openingstijden. De publieksbalie van het stadhuis is al beperkt open in de ochtenduren. Vergaderen doen raads en commissieleden op maandagavond. Het naastgelegen theater is dan meestal gesloten. Wouters: “Theatervoorstellingen starten rond acht uur ’s avonds. Dan is er geen activiteit meer bij het stadhuis. In de weekenden ligt de nadruk op horeca activiteiten, entertainment en evenementen; het stadhuis is gesloten.”

Fietsen

Een andere maatregel om gemotoriseerd verkeer te temperen is het stimuleren van fietsgebruik en het verbeteren van wandelroutes vanuit de binnenstad naar Willemsoord. Daarnaast wil het college in overleg met de busmaatschappij om het openbaar vervoer tussen het station en de werf naar een hoger plan te tillen.

Het college is ervan overtuigd, dat twee decennia na het afstoten van de oude werf door de rijksoverheid eindelijk een mooie toekomst voor Willemsoord gloort: “De verhalen over meer reuring op Willemsoord klonken altijd wat hol”, bekennen de wethouders. “Het is vaak te stil op het uitgestrekte terrein. Door de komst van de Kampanje is een omslag merkbaar. Er wordt hard gewerkt aan de nieuwe horecazaken achter de bioscoop. Straks zitten de terrassen daar vol. Door aan de zuidoost kant van de werf het stadhuis te vestigen komt ook aan die zijde meer leven in de brouwerij. Permanente invulling van leegstaande gebouwen in plaats van ad hoc verhuur zorgt voor een gezondere exploitatie. Dat levert ook inkomsten voor onze gemeenschap op.”

Kees Visser noemt het stadhuis: “Een perfecte uitvalsbasis met kantoor, presentatie en vergaderruimte, die gebruikt kan worden voor activiteiten op en om Willemsoord. Denk bijvoorbeeld aan de opvang van vrijwilligers en deelnemers. Ik zie kansen om samen met de Kampanje, de twee musea, de horeca en het KIM op te trekken. We versterken elkaar.”

Helderse Courant, 22 februari 2019, 17:41

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190222_95458496/stadhuis-op-werf-goed-voor-stad

D66 bepleit alternatief stadhuis Den Helder aan Bijlweg

Den Helder – “Er wordt geen rekening gehouden met argumenten die in de commissie aangevoerd zijn over de verhuizing van het stadhuis”, stelt Henk Mosk van D66.

De opmerkingen, gemaakt door Stadspartij, Seniorenpartij, PvdA, Behoorlijk Bestuur, PVV, Gemeentebelangen, GroenLinks en D66, hebben niet geleid tot enige aanpassing in het voorstel, zoals dat maandag in de raad wordt behandeld, zegt hij.

D66 zou graag zien, dat serieus gekeken wordt naar een alternatief voor de tijdelijke huisvesting van het stadhuis: “Voor de korte termijn hebben wij o.a. gevraagd waarom Kerkgracht 1 nu wel in aanmerking komt, terwijl dat in de jaren hiervoor nooit kon. Er wordt totaal niet op ingegaan.” De ruimten aan de Kerkgracht zijn volgens Mosk niet direct geschikt en op de eerste verdieping is geen bekabeling aanwezig voor computers en dergelijke.

Volgens D66 is het beter om Bijlweg 1, waar de dienst stadsontwikkeling in zat, te benutten als tijdelijke huisvesting: “Parkeerterrein en entree moeten worden opgeknapt en een ruimte verbouwd tot raadszaal, maar die kosten zijn lager dan voor de Kerkgracht.”

Lees verder:
https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190222_76004986/gemeenteraadsleden-den-helder-bedreigd-om-verplaatsing-stadhuis-naar-willemsoord

Helderse Courant, 22 februari 2019 16:46

Reacties:

Sietse Plantinga
Den Helder laten opgaan in Holland Kroon. En al die Helderse raadsleden,
met het niveau van een garnaal, kunnen zich weer bezig houden met hun volkstuintje.

Henk van Kuijk
In de commissievergadering vond geen enkele wisseling van argumenten plaats. Geen enkele discussie dus. Antwoorden werden er door de wethouder niet gegeven, alleen vaag eromheen draaien. Er is een doof dramcollege, zoals we dat al langer kenden. De rol van de burgemeester daarin is niet te onderschatten, partijdig, manipulerend. Het niet luisteren en regentenbeleid blijft zolang hij er zit. “Met belangrijke signalen uit de bevolking en oppositie hebben we niks te maken. Wij willen het zo, punt.”

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190222_64543288/d66-bepleit-alternatief-stadhuis-den-helder-aan-bijlweg

PVV: nieuwbouw stadhuis aan Van der Sterrweg

Den Helder – De lokale afdeling van de PVV ziet een nieuw stadhuis liever centraler in de gemeente dan op Willemsoord. Dat vertelde raadslid Leo van Esdonk donderdagmiddag in het LOS-radioprogramma Regio Live.

De PVV wil alles op 1 locatie en ook onder 1 dak. Verder moet het goed bereikbaar zijn, ook voor mindervaliden en per openbaar vervoer. “Bij nieuwbouw kun je ook direct voldoen aan alle moderne eisen, zodat je direct bent voorbereid op de toekomst”, stelde Van Esdonk. “We zijn niet tegen een stadhuis op Willemsoord, maar denken wel dat er een betere plek is.”

Die betere plek is volgens de PVV te vinden achter de Doggershoek, aan de Van der Sterrweg. Volgens Van Esdonk zijn er op deze plek alleen maar voordelen. “De grond is al van de gemeente en verkopen lukt al jaren niet, dus waarom niet zelf in gebruik nemen. Er is daar voldoende ruimte voor parkeergelegenheid, het is vlakbij het station en dus ook qua openbaar vervoer goed bereikbaar en deze locatie is centraal binnen de gemeente.”

Van Esdonk is er nog niet van overtuigd dat de raad maandag in meerderheid akkoord gaat met de voorstellen van het college. “In verschillende fracties wordt niet unaniem over het onderwerp gedacht, dus het is geen gelopen race.” De motie voor het houden van een referendum zal door de PVV worden gesteund.

Sloop 72

De PvdA liet donderdag via de Helderse Courant weten dat behoud van gebouw 72 op Willemsoord (als het stadhuis toch die kant op komt) niet nodig is. Als blijkt dat renovatie te kostbaar wordt, dan moet sloop van 72 en nieuwbouw ook een optie zijn, aldus Pieter Blank.

Den Helder Actueel, 21 februari 2019 – 15:53

Reacties:

RB
21 februari 2019 at 16:11
ook een goede optie, alles beter dan wat de rest van de gemeente oppert

Joost
21 februari 2019 at 16:31
Eindelijk realisme van een degelijke partij.

Henk van Kuijk
21 februari 2019 at 16:48
De locatie Van der Sterrweg heeft inderdaad alleen pluspunten. En zeker, die betrekt Julianadorp bij het centrum van bestuur, in plaats van erbij hangen (zie het erbarmelijke o.v nu). En, is al vaak genoemd door bewoners. Maar, de gemeente zal er een aantal jaren voor moeten sparen, de gevraagde 30 miljoen is er gewoon helemaal niet (of 25 miljoen omdat je de grond al hebt). Maar als je de voordelen van de locatie ziet, als PVV, hoe kan je dan niet tegen een stadhuis op Willemsoord zijn? Of gaan jullie toch maandag meehuppelen met het college? Graag even hier uitleggen, PVV.

ED
21 februari 2019 at 17:41
Sparen is vaak noodzakelijk; je kunt nu eenmaal niet jaren meer uitgeven dan er binnenkomt. Het nadeel van sparen, bijvoorbeeld nog 10 jaar, is in dit geval dat hetzelfde gemeentehuis waarschijnlijk 20 tot 25 procent duurder wordt. Daar komt bij: stel dat er de aankomende 10 jaar net zoveel gesoebat wordt als de afgelopen 10 jaar. Vergaderingetje hier, onderzoekje daar, nog twee/misschien zelfs 3 verkiezingen tussendoor, etc. etc. Ik ben het met u eens, heer Van Kuijk dat sparen vaak goed is. In het geval van het nieuwe stadhuis zeg ik; bouwen dat ding en wel voor 2022 aanvangen, ergens tussen HCSC en Doggershoek (er zijn verschillende optie’s). Meteen een aantal andere zaken afhandelen en weer vooruitkijken

e
21 februari 2019 at 18:28
Dat heet op safe spelen. Net als Salverda van de stadspartij, We zijn er niet blij mee , maar wat kunnen we met twee zetels , dus hobbelen we maar mee . PVV, neem een standpunt in , en hou jullie daar aan . Niet de kat uit de boom kijken , welke kant het op gaat , en daarmee mee hobbelen. Nee , jullie zijn voor of tegen . Net wat Henk van Kuijk vraagt , graag even hier uitleggen.

Monique_K
21 februari 2019 at 17:26
Aah leuk, zo even tussen neus en lippen door opperen dat het behoud van gebouw 72 ‘niet nodig’ is, slopen en nieuwbouw mag ook. Dat zoiets een verdere aantasting is van het geheel van Willemsoord doet weer eens niet ter zake, we zetten gewoon nog zo’n nep ouderwets pand neer, net zoals in de rest van de binnenstad. Hoezo vernietiging van cultuurgoed ..

e
22 februari 2019 at 06:12
Nieuwbouw op de plaats kan waarschijnlijk niet eens. Een groot gebouw als een stadhuis daar neerzetten, geeft een enorme druk op de kade’s van het natte dok en Boeren verdriet. Die zullen eerst tegen enorme kosten verstevigd/vernieuwd moeten worden.

Monique_K
22 februari 2019 at 17:14
Plus dat de grond eronder hartstikke verontreinigt is, dacht ik. Maar even los van de technische (on)mogelijkheden, zo wordt er dus met ons erfgoed omgegaan, heel nonchalant, gewoon slopen, behoud is niet nodig.
Ik zeg het nu al een paar jaar, geef al die ‘bestuurders’ een spelletje Sim-City, kunnen ze bouwen en slopen wat ze willen.

Dutch
21 februari 2019 at 18:10
Hulde!

Jaap
22 februari 2019 at 13:34
Ze moeten een keer stoppen met het stadhuis dat is nu al van het jaar 1977 aan de gang het heeft veel geld gekost als we even wachten zijn wij Hollandse kroon dan is het klaar kunnen ze wat anders met dat geld doen

Ferry
22 februari 2019 at 18:38
Nee hoor het wordt geen Hollandse Kroon,de laatste samenvoeging wordt Den Helder/Texel.
Dan is heel Noord-Holland in een paar gemeenten op gegaan.
En een besparing ……….. schepen vol.
Of schepen vol ambtenaren.
Kom er even niet meer uit.

George
24 februari 2019 at 22:11
Is een golfbeweging, blijkt later te groot gebied te zijn om het te beheren en komen er weer splitsingen.

e
24 februari 2019 at 17:33
Ook bij de PVV, je stelt ze een vraag, en …. Het blijft… oorverdovend stil .

https://denhelderactueel.nl/2019/02/pvv-nieuwbouw-stadhuis-aan-van-der-sterrweg/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=stadhuis
https://robscholtemuseum.nl/?s=Willemsoord
https://robscholtemuseum.nl/?s=Michiel+Wouters
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kees+Visser
https://robscholtemuseum.nl/?s=Bijlweg
https://robscholtemuseum.nl/?s=D66
https://robscholtemuseum.nl/?s=Van+der+Sterrweg
https://robscholtemuseum.nl/?s=PVV

1 Comment

  1. Ziende blind en horend doof

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.