Arie Booy – Schimmel verdwenen uit kelder

De lucht is er bedompt, maar volgens raadslid Peter Reenders is de schimmelsituatie in de kelder van het stadhuis een stuk verbeterd ten opzichte van het recente verleden.

Dat constateert de fractievoorzitter van de Stadspartij na een bezoek aan de kelder onder publiekszaken van het gemeentehuis. ,,Toen hier nog kunstwerken van de BKR-regeling waren opgeslagen was het een stuk erger”, zegt hij. ,,Er zat een dikke laag schimmel op de schilderijen.”

De vochtsituatie in de kelder werd eind vorige week in verband gebracht met het feit dat zeven ambtenaren van de afdeling Vergunningen, Veiligheid en Handhaving ziek zijn met longklachten.

Vakbondsman Fred Bos van FNV Overheid riep de gemeente op het probleem zo snel mogelijk op te lossen. Volgens de bond heeft de bedrijfsarts gemeld dat het in de kelder ’wemelt van schimmel en bacteriën’.

Bacteriën zijn zo klein dat ze met het blote oog niet te zien zijn, maar de schimmel is zichtbaar verdwenen. Een machine onttrekt vocht aan de lucht en deponeert water via een slang in een emmer. Het zeil op de keldervloer voelt echter zompig aan en hier en daar heeft de vochtigheid gaten in de vloerbedekking gevreten. Ambtenaar Remko van de Belt stelt dat de ziekte van zijn collega’s wel eens een heel andere oorzaak kan hebben: ,,We denken nu aan de naweeën van de landelijke griepgolf.”

Peter Reenders wijt het optrekkende vocht in de kelder aan de verhoging van de grondwaterstand: ,,Heel Den Helder heeft daar meer last van gekregen toen de grondwaterstand is aangepast in verband met natuur in de duinen.”

Feit is dat de opknapbeurt van het gemeentehuis straks onderin zal moeten beginnen. Want er is al behoorlijk lang een probleem in de basis van het gebouw. Marja Lely van de Kunstuitleen constateerde drie jaar geleden reeds dat op de kelderkunst schimmel zat. Nu kan dat niet meer, want de werken zijn naar de derde etage verplaatst.

NHD, 28 maart 2017, 16:33

https://www.noordhollandsdagblad.nl/playlist/den-helder-uitgelicht/artikel/schimmel-verdwenen-uit-kelder

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image