Arie Booy – Plan in Den Helder: winkels Kroonpassage naar V&D pand + Delano Weltevreden – Auto’s op plek van winkels + ’Dit is moment voor binnenstad’

Plan in Den Helder: winkels Kroonpassage naar V&D pand

Den Helder – Er gloort een oplossing voor de met steeds meer leegstand kampende Kroonpassage. Woningstichting Den Helder is achter de schermen samen met de gemeente en andere partijen bezig om de ondernemers in het winkelcentrum een nieuwe plek te geven in het voormalige warenhuis van V&D aan de Beatrixstraat.

Directeur Robbert Waltmann van Woningstichting wil geen inhoudelijk commentaar geven op de plannen. “We zijn er inderdaad mee bezig, maar kunnen pas over een maand naar buiten treden”, meldt de directeur.

Inkrimping

Het plan van Woningstichting en de gemeente Den Helder past naadloos in de transformatie. die het afgelopen decennium is ingezet in de binnenstad. Het areaal, waar winkels gevestigd zijn, slinkt steeds verder.

In het tweede deel van de Spoorstraat staan heel veel voormalige winkels leeg.

Woningstichting koopt er panden op en bouwt huizen terug. Hetzelfde proces is gaande in de Koningstraat, waar vrijwel de gehele horeca deze maand naar Willemsoord verhuist.

Leeg

Op de plek van de kroegen komt woningbouw. Nu is de Kroonpassage dus aan de beurt. Er staan al diverse grote winkelunits leeg. De echte klap komt echter als kledingzaak H&M, een van de zogenaamde anchor stores van het winkelcentrum, dit najaar de stad verlaat.

Vorig jaar ontstond daar ophef over in de gemeenteraad. Het college van burgemeester en wethouders en de politiek vinden het vertrek van deze beeldbepalende winkel een doodsteek voor de Kroonpassage.

In februari deed het verhaal de ronde, dat directeur Waltmann van Woningstichting persoonlijk naar Zweden was afgereisd om de H&M directie te bewegen de Helderse vestiging open te houden. Het gerucht klopte niet, zei Waltmann desgevraagd op 7 februari: “Ik ben niet naar Zweden gereisd om met H&M te praten.”

Er was echter wel wat anders gaande, zo bleek deze week. Wethouder Michiel Wouters: „We zijn met een verplaatsing van winkels bezig, maar inhoudelijk kan ik er niets over zeggen. De onderhandelingen zijn gaande. Ik denk ook niet, dat Woningstichting er iets over kwijt wil.”

Op de vraag van deze krant naar wat er met de leegkomende ruimte in de Kroonpassage gaat gebeuren, blijft directeur Robbert Waltmann het antwoord inderdaad schuldig. Nieuwe woonruimte kan een mogelijkheid zijn.

Helders Dagblad, 4 april 2019, 15:49

Reacties:

Jeroen Bodewus
Woningstichting kan onmogelijk een antwoord geven op de vraag wat er met de leegkomende ruimte in de Kroonpassage gaat gebeuren. Zij zijn immers geen eigenaar van de Kroonpassage.

Fitzgerald Van Zurk
Maar woningstichting kan het wellicht kopen om er dan een andere bestemming voor geven.

Fred Kwast
Feit is wel , dat ze bereid zijn wel heel erg ver tegaan, om een winkelcentrum compleet leeg te trekken , om een ander pand te vullen.

Jeroen Bodewus
Fred Kwast Uiteindelijk hebben ze dit in de binnenstad ook gedaan Fred. Winkeliers verleiden over te stappen naar een WS pand. Maar veel pandeigenaren (die wel een band hebben met onze stad) begrijpen dit wel en laten het gelaten over zich heen gaan.

Fitzgerald Van Zurk
Natuurlijk wil woningstichting de winkeliers in het oude V&D pand hebben, want dat is al van woningstichting.

Theo Teerenstra
Echt een zinkend schip. DH.

Henk Den Helder
En wat in de kroonpassage da vraag ik me af?

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190404_83822179/plan-in-den-helder-winkels-kroonpassage-naar-v-d-pand

Auto’s op plek van winkels

Kroonpassage wordt mogelijk gesloopt

Den Helder Overdekt winkelcentrum Kroonpassage wordt mogelijk gesloopt. Op de plek in het centrum van Den Helder komt dan parkeergelegenheid.

De eigenaar van het eens florerende winkelcentrum heeft moeite om de leegstaande winkelruimten weer verhuurd te krijgen. Bovendien heeft kledingketen Hennis & Mauritz aangekondigd, dat haar winkel, de grootste in de Kroonpassage, na de zomer sluit en dat er geen nieuwe vestiging elders in Den Helder voor terugkomt.

Verplaatsen

Deze krant meldde gisteren al dat woningbedrijf Woningstichting Den Helder met Helder Vastgoed werkt aan het verplaatsen van de overgebleven winkels naar het aanpalende pand, waarin vroeger de V&D zat.

Orange Capital Partners gaat over het overdekte winkelcentrum. Maarten de Mooy van OCP bevestigt, dat er onderhandeld wordt over de toekomst van de Kroonpassage. Sloop van het complex ten behoeve van parkeergelegenheid is een van de opties. “Het is voor de hele binnenstad van Den Helder goed dat er wat met de Kroonpassage gebeurt. Er is te veel winkelaanbod. Wij inventariseren de mogelijkheden. Sloop is een optie, maar dat is nog niet zeker. Het hangt ervan af, of alle plannen in elkaar vallen.”

Algemeen directeur Robbert Waltmann van Woningstichting zegt, dat het om een ingewikkeld proces gaat, een puzzel, waarbij verschillende partijen betrokken zijn. Hij heeft het over vier opties, die weer sub opties hebben. De opties varieren van gehele of gedeeltelijke sloop tot niets veranderen aan het gebouw. Waltmann: “Het is een turbulente periode. We zitten op kwetsbare eieren te broeden. Ik hoop, dat er iets moois uit komt. De planning is om er half mei uit te zijn, maar het kan nog knappen.”

Om de onderhandelaars niet in de wielen te rijden, wil wethouder Michiel Wouters niets kwijt over de gesprekken en plannen. “Uiterlijk mei komen de betrokken partijen met een resultaat naar buiten.” Welke rol de gemeente in het hele verhaal speelt, wil hij niet zeggen.

Helderse Courant, 6 april 2019

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190406_1751878/winkels-kroonpassage-mogelijk-gesloopt-om-er-parkeerplekken-te-maken

Dit is moment voor binnenstad’

De Kroonpassage, straks mogelijk een parkeergelegenheid (foto HMC)

De Kroonpassage, straks mogelijk een parkeergelegenheid (foto HMC)

Den Helder – “Als er een moment is om iets moois te maken van de binnenstad, is dit ’t.”

Daar is voorzitter Mark de Graaf van ondernemersvereniging HOB van overtuigd. De Graaf zegt, dat de binnenstadwinkeliers nauw betrokken zijn bij de gesprekken over de toekomst van de Kroonpassage. “We hebben afgesproken, dat we er niet over naar buiten treden. Hoe graag ik dat ook zou willen, ik kan en mag er niets over zeggen. Maar we gaan er met z’n allen voor om er iets moois van te maken. Dit is de ultieme kans.”

Binnenkort staat de bouw van Halte Bellevue, waar onder anderen Keurslager Hans Halman, Marco Couto Martins (Portugese koffiezaak) en Dennis Pen (Vishal) een plek krijgen. Alle drie de ondernemers zouden het toejuichen als er ’straks’ geparkeerd kan worden op de plek van de Kroonpassage.

Medewerkers

Halman hoopt, dat ondernemers en hun medewerkers ook dan hun auto iets buiten het centrum neerzetten. “Want het is niet goed als zij de hele dag plekken bezet houden, die voor het winkelend publiek zijn bestemd. Het is niet goed voor de binnenstad als bezoekers van buiten hier komen en zien, dat er niemand in het centrum loopt terwijl de parkeerplaatsen vol staan.”

Blij

Dennis Pen: “Er moeten parkeerplaatsen bij in de binnenstad. Ik zou dus blij zijn met parkeergelegenheid op de plek van de Kroonpassage.”

Marco Couto Martins vindt extra parkeergelegenheid op de plek van het overdekte winkelcentrum ’geen slecht idee. “Er staat veel leeg, waarschijnlijk vanwege hoge huren. Als Hennis & Mauritz de deuren sluit, is de grootste trekker weg. Ik denk, dat H&M niet weg zou gaan als de huren lager waren.”

Invulling

Carlo Assorgia leidt Beter voor Den Helder, de grootste raadsfractie: “Enerzijds wordt invulling gegeven aan een leegstand pand, dat is positief. Anderzijds moeten we helaas constateren, dat ook Den Helder niet ontkomt aan een sanering van het winkelgebied, waardoor de Kroonpassage overbodig wordt.”

Hans van Leeuwen, voorzitter van Ondernemersvereniging Ravelijncenter, vindt het goed, dat wordt nagedacht over de leegstand in het centrum van Den Helder. “Den Helder heeft het getroffen met een partij als Woningstichting.”

Helderse Courant, 6 april 2019

Reacties:

Fred Kwast
Dank u meneer Halman, Dat u uw medewinkeliers en personeel alvast op het hart drukt hun voertuig niet op de toekomstige parkeerplaats van de Kroonpassage neer te zetten , maar aan de rand van het centrum. Dank u !! wij krijgen, net als in het verleden , de auto,s van de winkeliers voor de deur. De kleine zijstraatjes rondom het centrum worden weer vol gezet met blik van de winkeliers en hun personeel. Waar..!!! was u , met uw waarschuwing, toen de winkeliers massaal parkeervergunningen aanvroeg , om zo het vijf uur vrij parkeren te omzeilen en de parkeerplaatsen van de bewoners en het winkelend publiek de hele dag te bezetten ? Toen hoorden wij u niet .Maar nu u de kans schoon ziet om effe parkeerplaatsen te regelen rondom uw toekomstig nieuwe zaak, komt u opeens in de lucht.

Henk van Kuijk
Meer blik draagt niet bij tot sfeer en gezelligheid in het centrum, maar breekt dat af. Waarom een Halter bouwen, als er al keurige winkelruimte, overdekt nog wel, is? Het pronkstuk van D66.

Jos Kuijpers
volgens mij moeten er gewoon meer bomen komen om de stad op te fleuren, wordt er niet aan gedacht om parkeer dekken te gebruiken, hoog en droog en uit het zicht

Fred Kwast
Jos Kuijpers Die zijn er . Notabene het te slopen Kroonpassage heeft er èèn. Dan hebben we nog Sluisdijk Garage en de Konincshoek garage.

Henk Den Helder
Te gek voor woorden maak hier het foodplaza van en breek de oude zooi waar een hek /schutting omheen staat af. maak hier het beroemde park van met de Scheve bomen (oja dat ontwerp maak ik gratis). Afbraak betekend ook weer minder parkeerplaats en helemaal met Fred eens de bewoners zijn de dupe….of moeten zij maar een parkeerplaats kopen net als in t verleden.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190406_93685209/winkelcentrum-kroonpassage-tegen-de-vlakte-geen-ondernemer-is-daar-rouwig-om

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=V%26D
https://robscholtemuseum.nl/?s=H%26M
https://robscholtemuseum.nl/?s=Woningstichting
https://robscholtemuseum.nl/?s=Robbert+Waltmann

2 Comments

 1. Zo’n florerende gemeente verdient een MEGA nieuw stadhuis!

 2. Martien rietveld 21 november 2019 op 11:19

  Vrienden voor het leven

  De gemeente en woningstichting hebben elkaar weer gevonden.
  De Kroonpassage wordt deels gesloopt om de verliezen van het voormalige V&D pand, nu eigendom van WSDH, te compenseren.
  De gemeente financiert hiermee niet anders dan de leegstand van de WSDH, dat mag wat kosten.
  Eerder is dit kunstje verricht bij Kerkgracht 1, bij het al tal van jaren leegstaande voormalige stadhuis.
  Nu moet de kroonpassage het ontgelden, slopen maar, men kan er maar niet genoeg van krijgen.
  Vervolgens de McDonald’s en Nieuwedieper Vishandel.
  Over de Bethelkerk (nog) geen sloopnieuws, dat komt nog, deze staat evenzeer in de weg om onbelemmerd van het park te kunnen genieten.
  De gepresenteerde plannen zijn afgestemd in het belang van en geheel toegeschreven naar de wensen van WSDH.
  Bestaande ondernemers in de Kroonpassage en uit de Spoorstraat moeten worden verplaatst.
  Jawel, naar het voormalige V&D ofwel pand van WSDH!
  Hoe doorzichtig kan het zijn, nog afgezien van de kosten.
  Niet doen, verplaats al deze winkels naar de kroonpassage.
  Het hogere doel van WSDH is kennelijk om van de Beatrixstraat de Ramblas van het Hoge Noorden te maken.
  Vergeet het maar, de Beatrixstraat is en blijft een weinig intieme winkelstraat met een chaotisch verkeersbeeld met veel aanbod.
  Daar loopt het winkelend publiek niet warm voor.
  Is men bij WSDH vergeten dat zij primair volkshuisvesters zijn en niet projectontwikkelaars?
  Zet de kosten en plannen van deze financieel gezien excessieve exercitie in om de Kroonpassage een nieuwe kans te bieden.
  Jammer dan voor WSDH en de leegstand van het V&D pand, men zal dat verlies moeten nemen.
  Dat is veel minder erg dan de teloorgang van de Kroonpassage, zoals thans wordt voorgesteld.
  De Kroonpassage, heerlijk overdekt winkelen in het centrum, dat was de slogan weet u nog, kan met een creatieve impuls weer een tijd mee.
  Het parkeren in de stad wat wordt beoogd als redding voor het stadshart is een gotspe.
  Niet meer dan een lokkertje en de kapstok waar het plan aan is opgehangen, het resultaat laat zich raden.

  Martien Rietveld
  Zuidstraat

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.