Arie Booy – ’Ontzetting’ over kaalslag + Henkoo – Hoeveel bomen? + Sophie Kuitems – Hier gaat tumult van komen: Stichting voor behoud duinen vangt bot bij gedeputeerde

’Ontzetting’ over kaalslag

Het verwijderen van de heg van circa 2500 vierkante meter tussen Provinciale weg N250 en vliegveld De Kooy is een verlies voor vogels als de grasmussen.

Dat stelt GroenLinks raadslid Nel Dol: “Ik heb met ontzetting moeten lezen, dat een flink stuk groenstrook is gerooid”, zegt Dol, die er aan toevoegt: “Vervanging door een smalle haag zorgt voor het verdwijnen van de grasmussen.” Volgens de partij was de heg niet van “slechte kwaliteit” “De haag werd tot nu toe twee maal per jaar tot 1,5 meter hoogte gehouden en dit is onlangs nog gedaan.” In raadsvragen wordt er op aangedrongen de provincie te verzoeken een gelijkwaardige haag terug te planten.

Noordhollands Dagblad, 7 december 2017, 15:08

Reacties:

Anne Ditmar · De Goorn
Ik weet dat ik niet op de veluwe woon maar Noord-Holland mag best groener, we hebben bomen en struiken gewoon nodig maar dat wordt door iedereen even vergeten. Voor de dieren, zuurstof en ook geluiddemping. Wat er in mijn woonomgeving de laatste jaren allemaal gerooid is, niet normaal! Één grote klankkast is het inmiddels, alleen maar stenen.

Rein Mooij · HTS Amsterdam
De verwijdering langs de N250 is geen geval op zich. Je ziet op veel plaatsen in Hollands Kroon het zelfde. Gezonde hagen langs wegen worden her en der gerooid en beginnende stekkies worden teruggezet. Wie deze rutteloze akties die ons alleen maar geld kosten bedenkt is me een raadsel. Ik vermoed op advies van hoveniersbedrijven aan niet wetende gemeente en provinciale ambtenaren. Iets soortgelijks is aan de hand met het omzagen van alle essen omdat er een aantal ziek zijn. Iemand heeft bedacht dat de gezonde bomen dan ook moeten worden gerooid. Je kan toch ook afwachten welke bomen ziek worden en dez dan alsnog rooien. Voordeel is dan dat de gezonde bomen overblijven. Als er een griep epedemie uitbreekt gaan we toch ook niet alle mensen doodmaken omdat ze besmet kunnen worden.

Marlous van der Sluijs
Hier in de woonwijk word ook binnenkort weer een heel stuk groen weggetrokken, ook een plek voor vogels voor voer en beschutting. Er word “jong goed” terug geplaatst,, over 10 jaar weer een keer goede plek voor vogels 😡

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo/ontzetting-over-kaalslag

Hoeveel bomen?

Mevrouw van der Oort reageerde op mijn verhaaltje over Blooming. Dank u daarvoor. Maar uw overtuiging dat er geen parkeerterrein komt voor een restaurant is onjuist. Volgens u krijgen ze nooit toestemming om daarvoor zoveel bomen te kappen.

Echt wel. Sterker nog, ze zijn al jaren geleden gekapt. Heel snel. Binnen een week, letterlijk met wortel en tak, geruimd.

Bij de vaststelling van het nieuwe bomenbeheerplan, in 2013, werden in de gemeente nog zo’n 12.000 bomen geteld. Dat lijkt aardig wat, maar we zijn inmiddels bijna vijf jaar verder en om u een indruk te geven van de snelheid waarmee bomen verdwijnen, verwijs ik even naar de gemeentekrant van deze week. Onder de kop Ontvangen aanvragen omgevingsvergunningen werd toestemming gevraagd voor de kap van 130 bomen. Dat is extreem veel maar de toestemming zal worden verleend. Ik lees namelijk nooit dat zo’n aanvraag wordt afgewezen.

Normaliter wordt wekelijks de kap van 20 tot 30 bomen goedgekeurd. Dan leert een simpel rekensommetje dat er jaarlijks minimaal 1000 bomen verdwijnen.

En dat wordt inmiddels zichtbaar in onze groene, duurzaamheid prekende gemeente.

Hoe denkt u hierover? Laat het ons weten via: info@flessenpostuitbergen.nl

Flessenpost uit Bergen, 8 december 2017

Reacties:

Ik ben blij dat Henko de extreme bomenkap in onze gemeente aankaart.
Je leest nooit dat er herbeplanting plaats vind.
K.H.Cloes.
Bergen.

Natuurlijk betreur ik dat er zoveel bomen gekapt worden in het park van het Oude Hof. Mevr. Meriwani heeft erover geschreven in haar reactie op jouw column. Aangezien de grond eigendom is van de gemeente hoop ik dat de aktiegroep o.l.v. dhr. Hubers hiertegen gaat ageren. Met deze sloop van het park toont dit college en de gemeenteraad weer dat zij geen enkel historisch besef heeft laat staan gevoel voor identiteit van de omgeving.
Met vriendelijk groet
Cyril Wullems

N.a.v. de brief van mevr. Hafkamp heb ik gereageerd met name over de werkwijze van dit college en gemeenteraad.
Deze is tot nu toe niet geplaatst wellicht past hij ook wel bij deze column. Er staan volgende week zeer belangrijke beslissingen op de agenda van de gemeenteraad, die er kennelijk voor de verkiezingen nog doorheen gejaagd moeten worden.
Zij willen kennelijk over hun graf regeren of zoiets.
Met vriendelijke groet
A.F.T. van der Oord, Egmond aan den Hoef.

Als medewerkster van de Volkshogeschool Bergen in de jaren ’60, vanuit mijn functie ook wonende op het Oude Hof in de zgn. ‘Berlage kamer’, wil ik reageren op de column van Henkoo deze week in de flessenpost.
De vorming die de VHS bood kwam toch vooral tot uiting in de begrippen: persoonlijkheidsvorming, medezeggenschap en gelijkwaardigheid.
Met deze uitgangspunten reageerde men in beleid altijd op de maatschappelijke en culturele ontwikkeling van de tijd.
In de jaren ’60, ‘de bomen groeiden tot in de hemel’ 90 procent subsidie in die tijd van het Rijk verleend door toenmalig staatssecretaris Wim Meier van de PvdA. Busladingen cursisten, een echt parkeerterrein was toen niet nodig
Het was de tijd van Provo dus kwam Luut Schimmelpenninck vertellen over het witte fietsenplan in de cursus.
Het eerste optreden van Neerlands Hoop in de Zwarte Schuur waar ook expressielessen werden gegeven door Wim de Bie. Vervolgens kwam in de jaren ’70 en ’80 de democratisering als leidend onderwerp in hun beleid. Dit resulteerde o.a. in het beleid tot het verkleinen van de afstand tussen bestuur/ overheid en de burger.
Om de burger medezeggenschap te geven over hun omgeving ontstond binnen de VHS de idee tot inspraak op verschillende terreinen van gemeentelijk beleid. Vervolgens speelden zij daarin een ondersteunende rol binnen gemeentes in Noord Holland en ook in Bergen en Egmond in die tijd.
De gemeenteraden legden deze ervaringen vervolgens vast in hun inspraakprocedures. Het College van Bergen kan wat dat betreft wel een opfriscursus gebruiken!!!
De VHS is inmiddels opgeheven en Blooming heeft inmiddels de markante gebouwen op de mooiste locaties in hun schoot geworpen gekregen!
Dat betekent dat zij wel een verantwoordelijkheid hebben voor een zorgvuldig beheer van gebouwen en omgeving. Daarin past niet deze grote verandering van het park rondom het Oude Hof.
Aty van der Oord.

Ter aanvulling op de opmerkingen van Henko; het bos van de Oude Hof valt onder Natura2000 ‘De Duinen van Bergen”.
Waarschijnlijk mag je er niet zomaar kappen, laat staan zoveel auto’s toelaten. Houdt men wel de oude ijskelder in ere?
Elly Meriwani

http://flessenpostuitbergen.nl/artikel/links/4179

http://flessenpostuitbergen.nl/artikel/links/3611

Hier gaat tumult van komen: Stichting voor behoud duinen vangt bot bij gedeputeerde

Alkmaarse Courant, 9 december 2017

Alkmaarse Courant, 9 december 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo

https://robscholtemuseum.nl/?s=bomen