Arie Booy – Meer trainingen helikopters en vliegtuigen op en om De Kooy vanwege maatregelen tegen Corona Virus pandemie

Oefening met C 130 Hercules transportvliegtuigen (foto Ministerie van Defensie)

Meer trainingen helikopters en vliegtuigen op en om De Kooy vanwege maatregelen tegen Corona Virus pandemie

Den Helder – De komende weken is het bedrijvig met oefeningen op en om vliegkamp De Kooy. Het Defensie Helikopter Commando kondigt aan dat naast de NH90 heli ook grote toestellen als de Chinook en het transportvliegtuig C 130 ingezet worden. Vanwege de pandemie zijn er meer oefeningen in eigen land.

Transporthelikopters trainen van 23 tot en met 26 november vanaf Maritiem Vliegkamp De Kooy. Volgende week voeren helikoptervliegers en loadmasters (beladers) van de Chinook en Cougar transporthelikopters schietoefeningen uit op de Vliehors Range op Vlieland. Deze oefening is onderdeel van de Helicopter Weapon Instructor Course Strike. Hierbij worden vliegers en loadmasters opgeleid tot helikopter wapeninstructeur en specialiseren zij zich onder meer in het tactisch optreden en samenwerking met eenheden van andere krijgsmachtdelen.

Tijdens de oefening worden tijdelijk twee Chinook transporthelikopters gestationeerd op De Kooy. De Cougar bemanning vliegt dagelijks op en neer tussen vliegbasis Gilze Rijen, De Kooy en Vlieland. De oefening vindt plaats op weekdagen, van maandag tot en met donderdag, in de middag en avond. Met vrijdag als reserve dag. Deze oefening vindt normaal gesproken plaats in Duitsland. Door Covid maatregelen kan dat momenteel niet.

Drie NH90 helikopters staan van 23 november tot en met 11 december aan boord van Zr. Ms. Johan de Witt. Het schip vaart bij de kust van Zuid Engeland voor de Flag Officer Sea Training (FOST). Bij de FOST draait het om het inzetgereed maken op NAVO niveau. Helikopterbemanningen van de Kooy nemen twee keer per jaar deel aan de FOST. Normaal gesproken zijn de helikopters dan gestationeerd op Royal Naval Air Station Culdrose, de Britse tegenhanger va vliegkamp De Kooy. Door Covid maatregelen zijn de helikopters dit jaar voor het eerst niet op Culdrose gestationeerd, maar op een schip van de Koninklijke Marine.

Van 30 november tot en met 4 december is het Helicopter Qualification (HQ) week op De Kooy. Dan trainen NH90 bemanningen het maken van deklandingen op marineschepen. Dit doen ze zowel bij daglicht als duisternis. Ook een Belgische NH90 neemt deel aan het programma. Er wordt tot uiterlijk een uur ’s nacht gevlogen. Na middernacht keren de helikopters uitsluitend terug en worden er geen circuitoefeningen meer boven de vliegbasis uitgevoerd.

Nachtzicht

Tijdens de trainingen in nachtelijke omstandigheden worden geavanceerde nachtkijkers (Night Vision Goggles) gebruikt. Daarmee beoefenen ze onder andere het navigeren en vliegen op lage hoogte.

Van 23 november tot en met 10 december vindt de oefening ‘Werewolf Resilience’ plaats vanaf vliegbasis Eindhoven. Bemanningen van de C 130 transportvliegtuigen trainen met landmachteenheden in Nederland. Onderdeel hiervan is het maken van korte doorstarts (‘touch and go’s’) op de Kooy. Door de huidige Covid maatregelen wordt deze oefening, welke normaal gesproken in het Amerikaanse Yuma is in Nederland uitgevoerd.

Twee keer per dag vertrekken twee C 130 Hercules transportvliegtuigen om de verschillende aspecten te trainen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende militaire oefenlocaties in Nederland. Er wordt gevlogen op doordeweekse dagen, tussen 9 en 23 uur. Op de Kooy worden op verschillende dagen ‘touch and go’s’ gemaakt.

Onvoorspelbaarheid is van levensbelang voor tactisch militair luchttransport. Een landing van een C 130 Hercules kan anders worden uitgevoerd dan de landing van een civiel vliegtuig. Zo’n tactische landing kan voor een toeschouwer vreemd en gevaarlijk overkomen. Soms lijkt het er op dat het vliegtuig de landingsbaan heeft gemist en een doorstart moet maken, gevolgd door een snelle bocht.

Helderse Courant, 20 november 2020, 14:45

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20201120_16711692

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Corona+Virus+pandemie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Vliegkamp+De+Kooy
https://robscholtemuseum.nl/?s=Defensie+Helikopter+Commando
https://robscholtemuseum.nl/?s=Chinook
https://robscholtemuseum.nl/?s=C+130+Hercules
https://robscholtemuseum.nl/?s=Cougar
https://robscholtemuseum.nl/?s=NH90
https://robscholtemuseum.nl/?s=Flag+Officer+Sea+Training
https://robscholtemuseum.nl/?s=Helicopter+Qualification
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koninklijke+Marine

 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image