Arie Booy – Marinus daagt gemeente Den Helder

De advocaat van Wiebe Marinus vraagt de rechtbank om vernietiging van het besluit tot bouwstop op het terrein van zijn cliënt aan de Badhuisstraat in Huisduinen.

De bouwstop was opgelegd vanwege een conflict over de hoogte van omheiningsmuren van beton aan de rand van het erf van Marinus.

Dat erf komt uit op de dijk ter hoogte van Nogal Wiedus. Aannemer Tuin legde het werk in juni stil, toen de rechter bepaalde, dat de gemeente terecht een bouwstop had opgelegd.

Vrij is vrij

De gemeente Den Helder en de heer Marinus verschillen van mening over vergunning vrij bouwen en het bestemmingsplan, dat van toepassing is op zijn perceel.

Bouwkundige Marinus weet het zeker: “Wat ik aan het doen ben valt onder vergunning vrij bouwen. Vrij is vrij”, stelt de Huisduiner vastberaden. In de kwestie, die al jaren voort sleept, kreeg Marinus de ene keer gelijk en de andere keer ongelijk van de gemeente. Het feit, dat er caravans op zijn terrein stonden, werd betrokken bij de beoordeling, of er sprake was van vergunningvrije bouwruimte of niet.

Volgens advocaat L. van Eijck van Heslinga, die de juridische belangen van Marinus behartigt, was de oplegging van de bouwstop in ieder geval voorbarig en onrechtmatig. Marinus stelt, dat het middel van een bouwstop geen bevoegdheid is, waarvan het college gebruik kan maken om vergunningvrije activiteiten te laten staken.

“De gemeente moet zich aan de wet houden”, vindt hij. “De rechter zal nu oordelen, wie er gelijk heeft.” Volgens de Huisduiner jaagt de gemeente inwoners op kosten door te snel naar de rechter te stappen: ,,Dat zie je ook in de kwestie met het museum van Rob Scholte.”

Plassen water liggen op de bouwplaats. Tussen de stenen en andere materialen zegt Marinus het er niet bij te laten zitten: “Ik bereid een schadeclaim voor. De gemeente komt hier niet mee weg.”

Noordhollands Dagblad, 20 november 2017, 15:30

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo/marinus-daagt-gemeente-den-helder

1 Comment

  1. Weer zo`n lang slepende zaak die de burger veel geld kost

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.