Arie Booy – Koninklijke Marine krijgt Zieken Boeg in haven van Den Helder: spierwit met rood kruis + Cruyff Court breidt uit + Casper Duin – Zr Ms Groningen naar DH voor reparatie

Nieuwe ziekenboeg in de haven van Den Helder (foto NHD)

Koninklijke Marine krijgt nieuwe Zieken Boeg in de haven van Den Helder en hij is niet te missen: spierwit met een enorm rood kruis

Den Helder – De Koninklijke Marine krijgt een nieuwe Centrale Ziekenboeg. Het centraal op de Nieuwe Haven gelegen gebouw, dat Centrale Zieken Boeg wordt genoemd, komt er, zoals hier boven, uit te zien.

,,Dit is het meest recente beeld van het definitieve ontwerp van de nieuwe CZB, dus meer dan een artist impression”, meldt woordvoerder Bernd Roelink. De start van de bouw staat gepland voor het tweede kwartaal van 2021. De verwachte oplevering zal medio 2022 zijn.

Roelink “Het betreft een moderne medische faciliteit voor het personeel van de zeestrijdkrachten.” De huidige Zieken Boeg stamt uit 1976 en werd destijds midden op het haventerrein gepositioneerd.

Helderse Courant, 28 december 2020, 10:02

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20201228_79311188

Met uitgebreid soort Cruyff Court breidt Marine de sportmogelijkheden op Nieuwe Haven uit

Een ontwerptekening van het sportterrein (foto Defensie)

Den Helder – De marinehaven krijgt een soort Cruyff court. Er wordt gewerkt aan een nieuwe buitenplek waar marinepersoneel kan sporten.

Admiraal Rob Kramer gaf eerder deze maand het startsignaal door de eerste spade in de grond te steken. Het zogenoemde lay court biedt verschillende mogelijkheden om te sporten.

Er is een sprint track, mogelijkheden om op klimrekken en met gewichten aan strength and conditioning (functionele krachttraining) te doen, ruimte voor balsporten als voetbal, volleybal en basketbal. Iets anders is Floor Ball. Deze sport heeft wat weg van ijshockey, maar dan op kunstgras en met plastic sticks.

Bij de bouwstart Admiraal Kramer, tweede van links en kompanen (foto Defensie)

Volgens personeelsblad Alle Hens omvat het play court ook een survival box met klimtouwen. Daarin kunnen functionele militaire trainingen worden ondernomen. In een overdekt gedeelte staat een zo geheten HITT container voor krachttrainingen en hangen met water gevulde bokszakken. Initiatiefnemer is Majoor der Mariniers Erwin Maarhuis, die betrokken is bij de staf Fysieke Training & Sport.

Helderse Courant, 28 december 2020, Vandaag om 14:58

xhttps://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20201228_47043769

Patrouilleschip Zr Ms Groningen terug naar Den Helder voor reparatie

Marine heeft momenteel geen vervangende schepen beschikbaar.

De Zr Ms Groningen (foto Defensie)

Den Helder – Het patrouilleschip Zr Ms Groningen moet de inzet in de Cariben afbreken vanwege een technisch mankement.

Het schip is zondag begonnen aan de terugreis naar Nederland, waar het 16 januari wordt verwacht.

De vervroegde terugkeer is noodzakelijk vanwege een defect aan de stuurboord as. De reparatie is ingewikkeld en kan het beste in Nederland worden uitgevoerd. De NH90 maritieme gevechtshelikopter aan boord van de Groningen gaat mee terug naar Den Helder.

Op korte termijn gaat er geen vervangend schip naar het Caribisch gebied. De Koninklijke Marine heeft momenteel geen schepen beschikbaar voor zo’n inzet. De Kustwacht Caribisch gebied neemt de taken over.

Natuurramp

Mocht er onverhoopt een noodsituatie ontstaan, dan kan de Marine alsnog een schip, die kant op sturen. Bijvoorbeeld na een natuurramp. Daarnaast heeft de marine permanent het ondersteuningsschip Zr Ms Pelikaan in het Caribisch gebied. Dit vaartuig is echter niet geschikt voor patrouillewerk.

Zr Ms Groningen is een van de vier patrouilleschepen van de Holland Klasse. Dit zijn flexibel inzetbare schepen voor de bewaking van kustwateren. Naast anti terrorisme en anti piraterij operaties, worden deze zogenoemde Oceangoing Patrol Vessels (OPV) ook ingezet voor drugsbestrijding operaties.

Helderse Courant, 28 december 2020, 06:31

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20201227_65585273

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Admiraal+Rob+Kramer
https://robscholtemuseum.nl/?s=Majoor+Erwin+Maarhuis
https://robscholtemuseum.nl/?s=Bernd+Roelink
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koninklijke+Marine
https://robscholtemuseum.nl/?s=Haven+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=Centrale+Zieken+Boeg
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zieken+Boeg
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rood+Kruis
https://robscholtemuseum.nl/?s=Cruyff+Court
https://robscholtemuseum.nl/?s=Alle+Hens
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zr+Ms+Groningen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zr+Ms+Pelikaan
https://robscholtemuseum.nl/?s=Holland+Klasse
https://robscholtemuseum.nl/?s=Oceangoing+Patrol+Vessels
https://robscholtemuseum.nl/?s=NH90
https://robscholtemuseum.nl/?s=Anti+Terrorisme
https://robscholtemuseum.nl/?s=Anti+Piraterij
https://robscholtemuseum.nl/?s=Drugsbestrijding
https://robscholtemuseum.nl/?s=Caribisch+Gebied