Arie Booy – Het Arsenaal is het Grootste Pakhuis van Krijgsmacht: Wie gaat daar in de Toekomst Leiding Geven? ‘Lastig om HBO Mensen aan te trekken in Den Helder’

Op de Voorgrond de onder Aarde en Beton verstopte Munitiebunkers, het grote Witte Gebouw in het Midden van de Haven is het Arsenaal (foto Defensie)

Richard Middelbos zet de lijnen uit (foto Defensie)=

Het Arsenaal is het Grootste Pakhuis van de Krijgsmacht: Wie gaat daar in de Toekomst Leiding Geven? ’Ontzettend Lastig om HBO Geschoolde Mensen aan te trekken in Den Helder

Den Helder – Het Arsenaal op de Marinehaven is het grootste Magazijn van de Krijgsmacht. In het Pakhuis worden honderdduizenden verschillende Artikelen bewaard. Wie gaat daar in de Toekomst Leiding geven?

Van veel Voorraadpunten in Den Helder en Nederland naar Arsenaal met 260.000 Artikelen op de Planken. Dat is de weg die de afgelopen decennia is afgelegd binnen de Opslag & Distributie van de Koninklijke Marine. ,,Logistiek is Statistiek, je moet kunnen voorspellen welke Spullen ingekocht moeten worden”, zegt Hoofd Richard Middelbos. Zijn Afdeling is op zoek naar Toekomstig Kader. ,,Het is echter ontzettend lastig om HBO Geschoolde Mensen aan te trekken in Den Helder.”

Je hoort het vaker; of Technisch Geschoolde Mensen of Afgestudeerden mijden de Noordkop. De meest voor de hand liggende verklaring is dat jonge mensen liever in de Randstad aan de bak gaan. “Dat is jammer, want we hebben hier in de Noordkop een prachtig Instandhoudingsbedrijf met zowel Technische als Logistieke Functies. Defensie kan wel eens gebukt gaan onder Bezuinigingen, maar zal Nooit Failliet gaan. Het Bedrijf geeft de Werknemers veel Kansen om zich te ontwikkelen en door te leren. Dat is ook heel wat waard.”

Munitie

De Nieuwedieper spreekt uit ervaring, want hij ging in de Jaren Tachtig op de Nieuwe Haven aan de slag als Elektromonteur. Nu geeft hij leiding aan een Club van 120 Man, die behalve in de Magazijnen van het Arsenaal ook in de Zwaarbeveiligde Munitieopslagplaatsen werkzaam zijn. Het Opklimmen in de Organisatie heeft Middelbos te danken aan de diverse Plaatsingen en Opleidingen, die hij kon volgen en zijn Inzet natuurlijk, want anders krijg je geen kans om Leiding te geven en door te groeien in de Organisatie. In de Loop der Decennia is er veel gereorganiseerd. Middelbos heeft daar zijn Steentje aan bijgedragen: ,,Het is zeker niet leuk om Afdelingen af te laten slanken en mensen weg te sturen. Maar laten we wel wezen, de Logistiek had 25 jaar terug nogal wat Vet op de Botten. Na zes Reorganisaties is dat Vet wel verdwenen en moeten we de Bedrijfsvoering verbeteren door een Professionele Organisatie neer te zetten. Daar hoort dus ook een nieuwe Lichting Professionals bij.”

Streng Verboden Toegang; de Munitie Bunkers (foto Defensie)

De Logistiek en Distributie van de Zeemacht is niet te vergelijken met de Magazijnen van een Civiele onderneming. In de eerste plaats zijn die van de Marine veel groter, om niet te zeggen enorm. De 260.000 Artikelen, die bewaard worden variëren van wat Ringetjes tot Machines, die 20 mille waard zijn. ,,In totaal ligt er voor 600 miljoen op onze planken. Dan tel ik de Munitie niet mee, want dat is Geclassificeerde Informatie natuurlijk. Als een Schip een Reis gaat maken, krijgen wij de Benodigde Behoeftes in ons SAP Systeem (Systemen, Applicaties en Producten) en leveren we alle Benodigde Materialen. Voor de Directie Materiele Instandhouding (DMI) en overige Klantgroepen van de Marine zijn we ook de Hofleverancier. Tel daarbij op alle Kantoren, Bedrijfsrestaurants, Scholen en Inrichtingen en ga zo maar door.”

Gebundeld

Waar er eerst wel veel verschillende Magazijnen waren, verdeeld over heel Nederland en Den Helder, is nu alle Logistiek Gebundeld in het Centrale Gebouwen Complex, dat vanaf de stad direct in het oog springt voor wie langs de Binnenhaven rijdt. Twee decennia geleden werden er Geautomatiseerde en Gemechaniseerde Opslagsystemen in het Centrale Magazijn geplaatst. Inmiddels is dit Systeem 23 jaar oud en aan het Einde van zijn Levenscyclus en moet dus vervangen worden. Middelbos ,,Voor dit soort mooie en uitdagende (Investering) Projecten is het Zaak dat we jong en nieuw Logistiek Talent mee laten lopen met deze Ontwikkelingen.”

Manager

Richard Middelbos nadert de zestig en houdt een oog op het Toekomstig Management van zijn Afdeling. ,,Er is behoefte aan mensen die een Hogere Beroepsopleiding hebben gevolgd. Die gaan niet direct als Manager aan de slag, want ik geloof er in dat nieuwe Kaderleden eerst een paar jaar met hun Poten in de Modder moeten staan. We geven ze twee jaar de tijd om op de Werkvloer en de Afdelingen aan de slag te gaan. Dan blijkt wel of ze Management Potentieel hebben en of ze met mensen om kunnen gaan. Want dat is cruciaal. Ik word niet enthousiast van Afgestudeerden, die meteen de Manager willen uithangen, maar nog geen uur in het Logistieke Proces hebben gewerkt. Dat maakt de Marine bijzonder. Ervaring opdoen, leren, en je ontwikkelen bij een van de mooiste Bedrijven van Nederland.

Helderse Courant, 

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20210701_89150968

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Arsenaal
https://robscholtemuseum.nl/?s=Pakhuis
https://robscholtemuseum.nl/?s=Magazijn
https://robscholtemuseum.nl/?s=Opslag
https://robscholtemuseum.nl/?s=Munitieopslag
https://robscholtemuseum.nl/?s=Centrale+Gebouwen+Complex
https://robscholtemuseum.nl/?s=Krijgsmacht
https://robscholtemuseum.nl/?s=Pakhuis+Krijgsmacht
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zeemacht
https://robscholtemuseum.nl/?s=Marine
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koninklijke+Marine
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koninklijke+Marine+Opslag+&+Distributie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Distributie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Logistieke+Proces
https://robscholtemuseum.nl/?s=Logistiek
https://robscholtemuseum.nl/?s=Statistiek
https://robscholtemuseum.nl/?s=Geclassificeerd
https://robscholtemuseum.nl/?s=SAP
https://robscholtemuseum.nl/?s=Systemen+Applicaties+en+Producten
https://robscholtemuseum.nl/?s=Geautomatiseerde+Opslagsystemen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Gemechaniseerde+Opslagsystemen
https://robscholtemuseum.nl/?s=DMI
https://robscholtemuseum.nl/?s=Directie+Materiële+Instandhouding
https://robscholtemuseum.nl/?s=Nooit+Failliet
https://robscholtemuseum.nl/?s=Vet+op+de+Botten
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hofleverancier
https://robscholtemuseum.nl/?s=HBO+Geschoold
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hogere+Beroepsopleiding