Arie Booy – ’Gevecht tegen stadhuis op werf tot bittere end’

Den Helder – De maritieme erfgoed stichting wil zich tot het uiterste verzetten tegen een nieuw stadhuis in het monumentale gebouw 66 aan de Museumhaven.

“We hebben begin deze maand een officieel bezwaarschrift ingediend”, zegt bestuurder Paul Schaap. “Daar is nu een verzoek om een referendum bij gekomen. Als het gemeentebestuur dit plan doorzet, stappen we naar de rechter, want er is sprake van onbehoorlijk bestuur.”

Schaap laat doorschemeren, dat de stichting Behoud Cultureel Erfgoed Den Helder bereid is door te vechten tot aan de Raad van State. De stichting heeft een goed gevulde oorlogskas en kan dus uitstekende advocaten aantrekken. “Dit is absoluut geen achterhoedegevecht.”

Behalve Schaap maken andere werf coryfeeën, zoals botterbouwer Dirk Reitsma en oud chef Willemsoord Hennie Ottervanger deel uit van het stichtingsbestuur. Schaap werd 25 jaar geleden door de gemeente gevraagd om zich te ontfermen over de ontwikkeling van een Museumhaven en is trots op wat alle vrijwilligers bereikt hebben.

“We zijn dus een kwart eeuw bezig en de Museumhaven is nu toonaangevend in de wereld. Vanuit allerlei landen komen beheerders naar Den Helder om te zien hoe wij deze haven voor klassieke schepen runnen. We laten dit niet kapot maken door de komst van ambtenaren en bestuurders. die ook aan de noordzijde van Willemsoord gehuisvest kunnen worden.|

De stichting is naar de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gegaan om te vertellen wat de gemeente van plan is met maritieme monumenten: “De RCE is ’not amused’. Ze hebben aangekondigd de uitvoering van de plannen zeer zorgvuldig te gaan monitoren”, zegt Schaap.

Het onbehoorlijk bestuur, dat de stichting constateert heeft diverse facetten. Zo staat het bestemmingsplan Willemsoord het gebruik als stadhuis niet toe, ligt er een geheime begroting aan ten grondslag en is de bevolking niet tijdig geïnformeerd en geraadpleegd.

Lees ook:
Stadhuis Den Helder komt echt op Willemsoord: meerderheid in politiek
https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190412_27578756/gevecht-tegen-stadhuis-op-werf-tot-bittere-end

Helderse Courant, 12 april 2019, 17:14

Henk Den Helder
Let op mijn woorden zodra de ambtenaren er zitten begint het gekaag over fijnstof en geluidsoverlast, en dat is de doodsteek voor dit mooie historisch stukje.
Wie zijn er nu het eerst juist de bedrijven, ook het havenbedrijf dus gemeentehuis niet klagen daar en alles contractueel vast laten leggen,

Vlavius Flippus
Het nieuwe Gemeentehuis moet komen op het terrein bij de nieuwe Kooyhaven. De raadszaal moet uitkijken op de haven opdat ze tijdens de vergaderingen telkenmale kunnen kijken naar het resultaat van slechte besluiten. Wellicht dat het hen behoedt voor dergelijke besluiten in de toekomst.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190412_27578756/gevecht-tegen-stadhuis-op-werf-tot-bittere-end

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=stichting+Behoud+Cultureel+Erfgoed+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rijksdienst+voor+het+Cultureel+Erfgoed
https://robscholtemuseum.nl/?s=gemeentehuis+Willemsoord

1 Comment

 1. Dit gemeentebestuur wil het kost wat kost doordrukken.
  Als weldenkend burger in deze gemeente is het de zoveelste “wij doen toch wat wij willen” zat, wie is weer de dupe, juist de burgers.
  Steun daarom, De maritieme erfgoed stichting.
  De zakken van de gemeente zijn diep maar het is ons geld, wanneer komen er eens weldenkenden in het gemeentehuis.
  Er wordt ons de zoveelste rechtszaak opgedrongen.
  Doggershoek is de perfecte plaats.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.