Arie Booy – Gemeente zuiniger op panden + Interieur Vroom & Dreesman pand gestript + Gemeente Den Helder – Beeldbepalende panden (PDF’s)

Gemeente zuiniger op panden

Den Helder – De lijst met Beeldbepalende panden van Den Helder is met een vijftigtal adressen uitgebreid. Inmiddels staan er 182 objecten (soms meerdere panden op een rij) op de opgeschoonde lijst.

Een beeldbepalend pand, ook karakteristiek pand genoemd, is een aanduiding voor een gebouw, dat op culturele of historische gronden bescherming geniet van de gemeente Den Helder. De nieuwe lijst is te vinden door op de gemeentelijke website te zoeken.

Nieuw op de lijst is bijvoorbeeld het pand Ankerpark 1. Op oude foto’s van de brug, die vroeger over de Binnenhaven naar het Ankerpark voerde, is het huis al te vinden. Het was de woning van de brugwachter.

Relatie

In de door cultuurhistoricus Anita van Breugel gemaakte beschrijving wordt het pand als volgt omschreven: ’Dienstwoning op onregelmatige plattegrond bestaande uit één bouwlaag met samengestelde kap. Vanwege het feit, dat er een duidelijke relatie tussen het pand en de omgeving is (de muur en de functie van het terrein), is er sprake van een situeringswaarde. Voorts is het pand van belang vanwege het siermetselwerk langs de gootlijst. Lelijke hoek en nok accenten. De karakteristiek wordt gevormd door de voormalige functie van het gebouwtje (brugwachterswoning), de hoofdvorm en het kleine formaat, alsmede de siermetselwerk lijst langs de dakrand, de kruispannen en de historische vensters’, aldus de omschrijving van de deskundige uit Heiloo. Het pand stamt uit het midden van de negentiende eeuw en is voor Helderse begrippen dus stokoud.

Bewoners en eigenaren van nieuwkomers op de lijst zijn van de vermelding op de hoogte gesteld, vertelt Joyce in ’t Veld van de gemeente Den Helder: “Aan de betrokkenen is een brief gestuurd. We leggen geen regels op aan de eigenaren, maar we hopen op hun goodwill, dat het pand in de staat gehouden wordt, die hoort bij de beeldbepalende status”, meldt de woordvoerder.

Er is een duidelijk verschil tussen beeldbepalend en monumentale status. De status van monumentale panden is hoger en die zijn beter beschermd. Vergunningsloze verbouwingen mogen bij beeldbepalende panden uitgevoerd worden. Het interieur is niet beschermd. Bij monumenten is de beschermde status af te leiden aan een bordje. dat naast de voordeur is bevestigd. “Bij de panden op de beschermde lijst is dat niet het geval”, zegt In ’t Veld.

Krugerstraat

Een aantal woonhuizen, dat aan het begin van de Krugerstraat staat, is nu ook op de lijst geplaatst. Nummer 12 stond er reeds op. Daar zijn inmiddels de nummers 2 tot en met 18 aan toegevoegd.

Over de in 1925 gebouwde panden Krugerstraat 2 en 4 schrijft Anita van Breugel bijvoorbeeld: ’Bouwblok van twee woningen met schilddak. Het bouwblok is symmetrisch opgebouwd: in het midden de twee entreedeuren met luifel, aan weerszijden een erker. Op de verdieping samengestelde vensters met horizontale roeden. Het bouwblok wordt van de straat gescheiden door sierlijk gemetselde steunbeertjes met hekwerk daartussen.’

Volgens de kenner zijn deze huizen karakteristiek voor de bouwperiode door het schilddak als hoofdvorm en de eenheid tussen de beide woonhuizen, die tot uiting komt door de horizontale roeden op de verdieping, de erkers met glas in lood en het hekwerk voor het huis, dat de voortuin van het brede trottoir scheidt. Vergeleken met het andere deel van de Krugerstraat staan de woningen ver van de stoep.

Pastorie

Na verloop van tijd kunnen panden van de beeldbepalende lijst doorschuiven naar de monumentenlijst. Daarbij is een verschil tussen een gemeentelijk monument en een rijksmonument. De laatste categorie is het meest beschermd. Voorbeelden van promoties tot gemeentelijk monument zijn de Watertoren en het bouwblok Plantsoenstraat 5-11. Maar er zijn ook objecten, die van ’geen status’ tot die van monument verheven worden. Een voorbeeld van die wat zeldzamer categorie is de pastorie van de Petrus en Pauluskerk aan de Kerkgracht 55. Bijzonder is dat ook de bakstenen tuinmuur van de pastorie nu monumentaal is.

Aan de overkant van de weg staan de kroegen van de Koningstraat. De gemeente wil alle horeca hier weg hebben en de panden een andere bestemming geven. Café Bliksem staat in ieder geval op de lijst beeldbepalende panden. Die vermelding heeft het te danken aan de ’bijzonder rijke metselwerk accenten tussen en langs alle gevelopeningen die passen bij de Amsterdamse School’. Het huis is bijna een eeuw oud.

Helderse Courant, 11 februari 2019, 17:20

Reacties:

George Bethlehem
Eerst sloopt de gemeente historische panden die de moffen “vergeten” waren en nu worden ze wakker.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190211_26888397/gemeente-zuiniger-op-panden

Interieur V&D pand gestript

Den Helder – De mannen van sloopbedrijf Oosterbeek zijn al vier maanden het interieur van het voormalige V&D pand aan het slopen. “En we hebben nog wel twee maanden nodig”, zegt projectleider Marco van Stenis van Woningstichting/Helder Vastgoed BV, eigenaar van het gebouw.

Het is een van de grootste klussen, die het Helderse sloopbedrijf sinds de oprichting in 1948 onderhanden heeft gehad. Aangezien op het dak woningen staan, moet rekening gehouden worden met geluidsoverlast voor de bewoners. “We proberen lawaai zoveel mogelijk te voorkomen. Het slopen van betonnen vloeren, zoals met deze elektrische slooprobot doen we daarom alleen tussen tien uur ’s ochtends en twee uur ’s middags,” legt de projectleider uit.

De elektrische jekkeraar wordt bediend door Nick Oosterbeek. “Hij wordt ook ingezet voor het slopen van wanden”, vertelt Nick. “Bij een vloer, zoals hier, moet je wel uitkijken, dat de beitel niet te diep gaat.” De machine beschikt over rupsbanden en mechanische poten, die het geheel een science fiction achtige uitstraling geven. Lampen op de machine werpen licht op de vloer in de half duistere ruimte van de eerste verdieping van het voormalige warenhuis aan de Beatrixstraat.

Nick Oosterbeek draagt een bedieningspaneel met joysticks om zijn nek: “Het voordeel van deze machine is, dat je de trillingen niet door je hele lichaam voelt gaan, zoals bij een traditionele breekhamer.”

Het sloopbedrijf brengt in opdracht van Woningstichting/Helder Vastgoed BV het pand terug naar de oorspronkelijke casco staat. Directeur Robbert Waltmann: “Dit betekent onder andere het asbest vrijmaken van het pand. Het verwijderen van de roltrappen, tussenmuren, houten schotten en dergelijke.”

Op de eerste etage komt nu nog alleen daglicht binnen nabij de voormalige restaurantkoepel. Dat gaat veranderen, omdat directeur Waltmann ramen in de gesloten gevel van het pand wil laten maken. “Daar zorgen wij voor in de laatste fase van het werk”, zegt Van Stenis. “Eerst willen we al het reguliere sloopwerk gedaan hebben.”

Stafmedewerker stadsvernieuwing Ronald den Boer van Woningstichting/Helder Vastgoed BV vertelt, dat er druk getekend en gerekend wordt voor de invulling van de 6000 vierkante meter ruimte in het kolossale pand: “Op de eerste etage zijn we van plan woningen te maken. Gezien de beschikbare ruimte worden het waarschijnlijk twee rijen woningen met ramen aan de kant van de Beatrixstraat en de achterzijde. De begane grond en wellicht de kelder worden opnieuw winkelruimte, maar hoe dat precies ingevuld wordt, is nu nog niet bekend.”

Een van de twee liftkokers dient als stortkoker voor het af te voeren puin. De keldervloer bevat asbest en dat moet door middel van onderdruk veilig worden verwijderd. Een verrassing was de omlijsting van de roltrappen vertelt Van Stenis. “Daar is ook asbest in verwerkt. Een fikse tegenvaller, maar dat lossen we op.”

Helderse Courant, 11 februari 2019, 17:19

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190211_79021339/interieur-v-d-pand-gestript

Beeldbepalende panden (PDF’s)

Beeldbepalende panden
https://www.denhelder.nl/inwoner/product/beeldbepalende-panden

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Anita+van+Breugel
https://robscholtemuseum.nl/?s=V%26D
https://robscholtemuseum.nl/?s=Robbert+Waltmann
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ronald+den+Boer
https://robscholtemuseum.nl/?s=Woningstichting