Arie Booy – Gemeente houdt vast aan plan + Ronald Boutkan – Speciaal horecaconvenant voor Willemsoord + Redactie DHA – Realisatie stadhuis Willemsoord definitief in handen Zeestad

Gemeente houdt vast aan plan

Den Helder – Het stadhuis komt op Willemsoord, want er is na jaren van zoeken en plannen maken eindelijk een solide meerderheid in de gemeenteraad voor de plek op de Oude Rijkswerf.

Den Helder zou Den Helder echter niet zijn als er ook tegen deze locatie op en aanmerkingen zijn vanuit de bevolking en sommige politieke partijen. Het moet echter gek lopen wil het dit keer niet door gaan, verwacht verantwoordelijk wethouder Michiel Wouters.

“De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed is enthousiast over ons plan om de publieksbalies en bestuurders onder te brengen in Gebouw 66”, zegt Wouters. “Dat monument is alweer aan onderhoud toe en Willemsoord BV heeft daar geen geld voor. Door een deel van het stadhuis op deze mooie plek onder te brengen is het onderhoud tot in lengte van jaren verzekerd.”

Beurs

De wethouder noemt de tegenwerpingen van partijen, die enkele keren per jaar een activiteit in het monument organiseren weinig steekhoudend: “We zijn in gesprek met De Kampanje om evenementen als de Traditionele Schepenbeurs in de Stadshal onder te brengen. Daar is voldoende ruimte. Bovendien kunnen sommige zaken best in Gebouw 66 blijven. Ik denk dan aan workshops of ceremonies, die door zo’n beursorganisatie belegd worden”, zegt hij.

Wouters heeft in de wandelgangen gehoord, dat directeur Hans Broekmeulen van Willemsoord bedacht heeft, dat de kool en de geit gespaard kunnen worden door Gebouw 72 naast het Boerenverdriet te slopen en op die plek een stadhuis te bouwen. Volgens Broekmeulen is daar zoveel ruimte, zodat het niet eens nodig is om ook Gebouw 66 voor het stadhuis te gebruiken.

“Er kleven bezwaren aan het slopen van Gebouw 72”, zegt de wethouder. “Het is natuurlijk geen monument, maar er zit wel vervuilde grond onder. Dieper dan een meter moet je niet gaan, heb ik begrepen. Als je het idee van Broekmeulen volgt en daar een gebouw van drie verdiepingen neerzet, dan ontkom je er niet aan, dat in die giftige bodem gewroet wordt. Dat willen we nu juist zien te voorkomen.”

Kroon

Voor Hans Broekmeulen is vestiging van het stadhuis op de Oude Rijkswerf de kroon op zijn werk als directeur: “Het is een hele goede kostendrager natuurlijk”, zegt Broekmeulen. “Het stadhuis geeft ook een stuk prestige aan Willemsoord. Na de komst van De Kampanje en de vestiging van de natte horeca op ons terrein is het stadhuis absoluut de spreekwoordelijke kers op de taart.”

In de jaren, dat Broekmeulen aan de Oude Rijkswerf verbonden is, werden steeds meer gebouwen verhuurd of verkocht.

Hij heeft het economisch tij mee en er is zeker sprake geweest van een omslagpunt door de komst van de schouwburg naar Willemsoord, erkent de directeur. “Over de huur die De Kampanje moet betalen is heel wat te doen geweest in de politieke arena”, stelt Broekmeulen. “Maar de gemeente is vanaf het begin op de hoogte geweest van de afspraken, die ik met directeur Fokkinga van De Kampanje gemaakt heb. Ik ben het niet eens met critici, die Fokkinga verwijten dat hij akkoord is gegaan met een veel te hoge huur. De toenmalige directeur van de schouwburg was een goede rekenaar en vond dat het wel uit kon.”

Helderse Courant, 4 april 2019, 16:52

Reacties:

Henk Den Helder
De tijd zal t leren maar er zal alles aan gedaan worden om het gemeentehuis daar te krijgen. Wel ff contractueel vastleggen dat er niet geklaagd kan worden over de havenactiviteiten en overlast als geluid, geur en fijnstof. Alle bedrijven moeten ongestoord verder kunnen.

Fred Kwast
Als ik dit zo lees , dan wordt er gewoon maar even over die 141 ingediende bezwaren heen gelopen alsof die niet bestaan of al afgehandeld zijn. Dat is nu het gemeente bestuur van Den Helder , overal schijt aan( vooral aan de burger) en gewoon doordrammen.

Henk van Kuijk
“Solide meerderheid”: van een college dat tot nu toe lak heeft aan de burger, onder aanvoering van een partijdige, niet verbindende burgemeester, die het stadhuis met veel onnodige kosten opblies. En zij passen de inspraakverordening en de referendumverordening die alle partijen unaniem hebben aangenomen simpelweg niet toe, als het hun niet uitkomt, dit keer omdat ze bang zijn voor de uitslag: meer dan 70% van de bewoners zijn tegen. Door de overlopers (Stadspartij, Seniorenpartij, CU, Beter voor Den Helder) gaat het doordrammen door, maar ze graven, met VVD, CDA en PvdA, hun eigen graf voor de komende verkiezingen (Forum: onvrede-stemmers, record van 25% al). Maar, de rechter zal eerst oordelen over de verordeningen en het bestemmingsplan. En de belangenverenigingen Visbuurt en Julianadorp zijn stevig tegen. Eroverheen walsen? Met jullie hebben we niks te maken?? Probleem van de Helderse politiek en NHD: lak aan draagvlak.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190403_86643332/gemeente-houdt-vast-aan-plan

Speciaal horecaconvenant voor Willemsoord

Ondertekening door burgemeester Schuiling en directeur Willemsoord Broekmeulen (foto DHA)

Ondertekening door burgemeester Schuiling en directeur Willemsoord Broekmeulen (foto DHA)

Den Helder – De nieuwe horecaondernemers op Willemsoord hebben woensdag hun handtekening gezet onder een convenant ten aanzien van de horeca. Ook de gemeente, Willemsoord BV zelf en de politie zijn medeondertekenaars van de overeenkomst. Doel van het convenant is te zorgen voor een gezellig, veilig en aantrekkelijk uitgaansklimaat op Willemsoord.

In het stuk staan de afspraken, die zijn gemaakt. Voor de ondernemers was ondertekening van het convenant zelfs voorwaarde voor het verkrijgen van een huurcontract. Veiligheid is een belangrijk onderdeel van de overeenkomst. De bewaking van het terrein komt voor rekening van Willemsoord BV, maar de ondernemers moeten zelf bijvoorbeeld camerabewaking in het pand regelen, de standaard huisregels van Koninklijke Horeca Nederland hanteren en zich verder volop inspannen om verstoring van de openbare orde tegen te gaan.

Om dat laatste te realiseren dienen ze zich uiteraard te houden aan de standaard regelgeving, dat jongeren onder de 18 geen alcohol krijgen, maar moeten ze ook voorkomen, dat er geluidoverlast ontstaat (zeker na 23.00 uur), mag er geen glaswerk worden meegenomen buiten het terras (en tijdens evenementen op het terras plastic glazen) en worden waar nodig lokaalverboden overhandigd. Die worden centraal bijgehouden door Willemsoord BV. Mochten er feesten voor meer dan 200 personen worden georganiseerd, dan dient dit uiterlijk vier weken vooraf te worden gemeld aan Willemsoord BV. De betrokken partijen hebben verder afgesproken eens per kwartaal bij elkaar te komen voor overleg met betrekking tot het convenant. Houdt de ondernemer zich niet aan het convenant, dan riskeert hij in het uiterste geval beëindiging van het huurcontract.

Nog een paar weken

In de week voor Koningsdag gaan Pimpandoer en Bonaire open in gebouw 51. De verbouwing van Odeklonje (inclusief het Grand café en de club onder de pizzeria) is dan nog niet klaar. De verwachting is, dat deze horeca, inclusief de verhuisde pizzeria Costa Smeralda, op 17 mei open kan. Omdat de drie horecagelegenheden wel zoveel mogelijk samen willen optrekken, is ook Odeklonje in de Koningstraat vanaf eind deze maand gesloten. “We zitten dan tijdelijk in Studio 62, zodat we toch samen Koningsdag en zo kunnen vieren”, laat Tom van den Berg weten.

Tijdens de bijeenkomst voor het zetten van alle handtekeningen liet Willemsoord directeur Hans Broekmeulen weten blij te zijn met de ontwikkelingen op het terrein. “Het wordt er steeds fraaier op en ik het het volste vertrouwen in de toekomst. We zijn nu ten aanzien van de nieuwe horeca bezig met de laatste loodjes en het convenant zorgt er voor, dat straks niet alleen de start goed is, maar het ook daarna goed blijft. Het moet immers een feest zijn om op Willemsoord te zijn en een feest blijven!” Burgemeester Koen Schuiling refereerde aan het besluit om ook het stadhuis op Willemsoord te vestigen en gaf aan, dat de voorbereidingen hiervoor voorspoedig verlopen. Schuiling gaf verder de complimenten aan iedereen, die hard heeft gewerkt om de verplaatsing van de horeca mogelijk te maken en liet doorschemeren, dat binnenkort ook Willemsoord Noord wordt opgeknapt. “Als ik naar Willemsoord kijk dan heb ik er alle vertrouwen in dat het nu echt een onderdeel wordt van het stadshart.”

Op dit moment hebben alleen de nieuwe horecagelegenheden zich aangesloten bij het convenant. De verwachting is dat De Kampanje zich hier spoedig bij aansluit.

Den Helder Actueel, 3 april 2019 – 17:56

Reacties:

RB
3 april 2019 at 18:17
Burgemeester Koen Schuiling refereerde aan het besluit om ook het stadhuis op Willemsoord te vestigen en gaf aan dat de voorbereidingen hiervoor voorspoedig verlopen”
.
hij heeft toch wel een enorme plaat voor z’n kop, de hele bevolking is er zo’n beetje op tegen, 141 bezwaarschriften en toch doordrammen…..

Harrie van Dongen
3 april 2019 at 22:22
De hele bevolking? 141 is ongeveer 0,6 % van de stemgerechtigde, of niet?

lezer
3 april 2019 at 22:55
Stadhuis op Willemsoord?
Foute keuze (66%, 696 stemmen)
Goede keuze (27%, 288 stemmen)
Maakt me niets uit (7%, 70 stemmen)
Aantal stemmers: 1.054
En dat is het percentage van de lezers hier, als u het werkelijke percentage wilt weten van de Helderse bevolking schrijf dan een referendum uit. Of niet?

Henk
4 april 2019 at 07:05
Een referendum leidt vaak tot niets of juist tot een ramp.
Omdat mensen die geëmotioneerd zijn dan fanatiek gaan stemmen, dit is vaak uit een impulsieve, negatieve door populisten aangepraate onderbuik emotie, waar men met de huidige mediamogelijkheden blijkbaar nogal gevoelig voor is.
Kijk om u heen, dan ziet u daar genoeg voorbeelden van.
Een gemeente is er om te besturen, dit gaat niet altijd soepel of eerlijk maar over het algemeen wordt alles wel in hoognodige banen geleidt en geregeld.
Laten we de emotie spreken, dan is dit een slechte raadgever en komen we tot niets en laten we de holle vaten regeren, die hier niet geschikt voor zijn.
Bravo in dit geval voor de besluitvaardigheid van de gemeente, 2 vliegen in een klap, Willemsoord wordt goed benut en het stadshuis krijgt een mooie centrale ligging.
Uiteindelijk is Willemsoord nog een open gebied voor dit soort dingen en behoeft hier geen landje pik gespeeld te worden zoals verderop in de stad.

RB
4 april 2019 at 07:44
dus als Henk het er niet mee eens is is het ineens impulsieve, negatieve door populisten aangepraate onderbuik emotie

Corina van den Blink
4 april 2019 at 08:05
Een mooie centrale ligging Willemsoord? Volgens mij ligt Willemsoord aan de buitenrand.

Henk
4 april 2019 at 09:21
Centraal? Aan de Noord Oost rand van de stad, Centraal is bij mij omgeving waar het nu is. Een groot gedeelte van de stadbewoners moeten verder reizen. Maar qua besluitvorming heb je gelijk.

e
4 april 2019 at 09:46
Het nieuwe stadhuis , ligt inderdaad centraal OP Willemsoord niet ten opzichte van de stad. Als de ambtenaren nu maar niet wakker worden van de haven geluiden en het blaffen van de zeehondjes die op nog geen tweehonderd meter naast hun buro (bed) op het Wad liggen.

Henk
4 april 2019 at 09:21
Centraal? Aan de Noord Oost rand van de stad, Centraal is bij mij omgeving waar het nu is. Een groot gedeelte van de stadbewoners moeten verder reizen. Maar qua besluitvorming heb je gelijk.

lezer
4 april 2019 at 10:27
Ik ben het eens dat een gemeenteraad besluitvorming moet nemen, maar wel in overeenstemming met de bevolking. De poll hier wijst aan dat een ruime meerderheid het niet eens is met het besluit om het stadhuis te plaatsen op Willemsoord. M.i. heeft dat weinig te maken met emotie maar meer met de onpraktische ligging. Willemsoord ligt aan de Weststraat waar heel veel verkeer langs komt. Het is een smalle eenbaansweg en er hoeft maar iets te gebeuren of er ontstaan lange files. (bijvoorbeeld problemen met de Texelse boot, een ongeval, of i.d.) Je zal daar als bruidspaar en aanhang tussen staan, op weg naar het stadhuis. Met calamiteiten is het moeilijk bereikbaar voor hulpdiensten als ambulance en traumaheli etc. Voor de Julianadorpers is het zeker geen centrale ligging, zoals hier wordt geopperd.

Henk
4 april 2019 at 14:33
Beste RB, wie zegt dat ik het niet eens ben met bepaalde onderbuikgevoelens?, ik heb persoonlijk veel onderbuikgevoelens/ maagzuur bij ijdele stadsvernieuwers met hun ondernemersvriendjes bijvoorbeeld, die meer belemmerend zijn dan opbouwend voor een centrum.
Ik zeg alleen, dat besluiten makkelijker te bespelen/ indoctrineren zijn door demagogen via de media als overal een referendum voor moet worden gehouden, dat dit hedendaags het geval is lijkt mij overduidelijk.
En Lezer, wilde u zeggen dat er nu geen sprake was van filevorming dan??? en dat het stadshuis zoveel automobilisten aantrekt dat dit dan wel het geval zou zijn???, wordt eens wakker, hoe vaak komt uzelf op het stadshuis???wat een drogreden.
Met centraal mooie ligging bedoel ik het eigenlijk ook symbolisch, het ligt mooi ten opzichte van wat Den Helder te bieden heeft en straks helemaal, het is een mooi hystorisch centraal gelegen punt, 90% van de zaken die u met de gemeente doet, kan tegenwoordig online, dus waar mekkert u over.

RB
4 april 2019 at 17:04
sociaal domein komt er ook bij, al die (nieuwe) Nederlanders die een uitkering komen op eisen moeten hier dus heen, dat gaat heel wat verkeer opleveren

lezer
4 april 2019 at 17:54
Gemekker zei u? Laat ik dan voortgaan op uw niveau; in uw tokkie taal kletst u als een kip zonder kop. U houdt totaal geen rekening met mensen die er veel last van zullen ondervinden om in een behoorlijke tijd op het stadhuis te komen, voor zaken die niet digitaal mogelijk zijn. Dan gaat het over trouwen, aangifte geboorte, ophalen van persoonsbewijzen als paspoort, rijbewijs of andere aktes bij het niet beschikken over DigiD etc etc. Dan heb ik het nog niet eens over het personeel die per auto naar hun werk gaan. Maar we zullen het zien..

Dominique De Groot
4 april 2019 at 19:15
Mensen die hun mening willen bewijzen zullen sneller stemmen dan mensen die het niet zoveel uit maakt, kom op! een gemeentehuis waar schimmel aan de muur groeit? mensen hier kunnen niet tegen verandering denk ik

lezer
8 april 2019 at 22:23
Foute keuze (66%, 696 stemmen) is nu in 5 dagen met 14 gestegen tot 710 tegen..

Andrea
3 april 2019 at 23:02
Harrie van Dongen, ga is doen waar je voor betaald wordt….. Ga is met de burger praten, ze zeggen dat je volksvertegenwoordiger bent. Je lijkt meer op een volksverlakker.
Krijgen jullie extra geld om dingen te doen die de burger niet wil? of verdienen jullie er zelf aan?

Henk van Kuijk
3 april 2019 at 23:46
Harrie van Dongen, de waarheid is dat jullie coalitie de inspraakverordening en de referendumverordening niet respecteren, OMDAT jullie heel bang zijn voor de uitslag. En dan minachtend praten hier over 141 bezwaarschriften, wat iets heel anders is dan een referendum? Hoe laf…….. maar maak je maar zorgen, er wordt ook een referendumverzoek voorbereid, uit de bevolking. Aan wie jij en je “Stadspartij” lak hebben.

RB
4 april 2019 at 07:37
is dat de manier hoe u politiek bedrijft, verdraaien van info, niet raar dat die partij van u van 11 naar 2 zetels is gegaan als u zo doorgaat volgende verkiezingen verdampt……

e
4 april 2019 at 09:41
Van Dongen, ligt aan de wieg van de verdamping van die partij. Moge die partij in rook op gaan .

e
4 april 2019 at 09:26
Het zijn er meer Meneer van Dongen,,maar dat heb je nog niet door. Onder de bezwaarmakers , zitten twee belangen verenigingen, die een hele wijk of stadsgebied vertegenwoordigen. Maar ….. sinds wanneer heeft iemand van de stadspartij opeens belang in het percentage stemgerechtigden ? Alleen als het in jullie straatje van pas komt ? Normaal gesproken , en dat hebben jullie duidelijk laten zien , hebben jullie van de stadspartij, schijt aan de kiezer.

Henk
3 april 2019 at 18:28
Ik ben niet tegen het stadshuis op Willemsoord, lijkt me juist een mooi plan, net als de Horeca daar vind ik ook prima, wens ze veel succes met het verwezenlijken van de plannen.

RB
3 april 2019 at 18:51
horeca lijkt me een goed idee, stadhuis is een idioot plan, gaat te veel ten koste van evenementen terrein en het is niet goed bereikbaar voor die honderden mensen die er de uitkering komen opeisen

e
3 april 2019 at 20:18
De Horeca op Willemsoord krijgt dus als het ware enkelbandjes. O.Wee als er wat gebeurd , jullie hebben het convenant getekend en jullie zijn verantwoordelijk. Dit wordt dus zaken doen met handboeien om .

Jans
3 april 2019 at 21:56
Ik heb in het verleden met iemand gesproken die achter de koningstraat woont,geluid overlast dat liep de spuigaten uit. deze persoon met meerdere personen hebben diverse keren met cafe eigenaren, politie,gemeente ambtenaren om de tafel gezeten er werd ze van als beloofd.deze gesprekken zijn ook gevoerd met de mensen die langs willemsoord woonde deze mensen ervaarde toen ook heel veel geluidsoverlast destijds,dit convenant stelt niets voor kijk naar het verleden ,schenken aan kinderen,café’s dicht geluidsoverlast, druks,enzovoort .

RB
3 april 2019 at 22:00
denk persoonlijk dat dit appels en peren vergelijken is, Willemsoord en omwonenden zijn niet te vergelijken met Koningstraat en omwonenden

Bewoner
3 april 2019 at 22:31
Hoezo niet te vergelijken. Zijn ook mensen met oren die uit hun slaap gehouden kunnen worden wanneer de horeca klanten op huis aan gaan toch? Hoe zijn de bewoners rond Willemsoord anders dan die rondom de Koningstraat? Slaat echt nergens op.

e
4 april 2019 at 09:35
Bekend verhaal. En inderdaad , bergen beloftes , maar na twee weken ,wist niemand meer wat er was belooft . We nemen het mee , was ook zo,n kreet van de belofte makers . Komt neer op, je hoort hier nooit meer wat van.

Jans
4 april 2019 at 08:29
Rb,omwonenden hadden destijd ook een gesprek met 1horeca eigenaar raad maar wie.

Richard
4 april 2019 at 09:59
Hoera ; Een horecacouvenant laat me niet lachen. Wat dit in werkelijkheid in houd is dat de horeca 24/7 in de gaten wordt gehouden. Verplicht camera’s ophangen oke maar wie krijgen deze beelden te zien. Maar dan moeten er ook camera’s opgehangen worden aan de gracht kant. En hoe weten we dat deze beelden niet worden misbruikt. Mocht het gemeentehuis op Wiilemsoord komen dan staan ze maandag al op je stoep van je was te lang open. Ik vraag me ook af wie er verantwoordelijk is als er iets ergs gebeurd nu dit convenant er is. Wie kan je dan aanspreken van je bent ingebreke gebleven betreffende veiligheid. Of komt er op Willemsoord een vaste politie post voor het weekend dit zou beter zijn betreffende veiligheid. Wat betreft het Defensie terrein op Willemsoord zal met de komende jaren weer in gebruik worden genomen. Dit heeft te maken met uitbreiding KIM en onderhoud van de gebouwen.

e
4 april 2019 at 10:23
Niet alleen het KIM hoor ! Het gehele terrein van het Marine Museum, is ook nog steeds millitair gebied..

Richard
4 april 2019 at 10:55
e ; Niet alleen die gebouwen hoor. Maar alle gebouwen op Willemsoord zijn nog steeds eigendom van Rijksgebouwen dienst.

e
4 april 2019 at 12:27
RGD, is iets heel anders dan Defensie/ mllitair terrein. De RGD , is het beheer en onderhoudsbedrijf van de gebouwen die eigendom zijn van het rijk . Daar vallen ook de paleizen van de Koning etc. onder en die van de eerste en tweede kamer b.v. En of alle gebouwen op Willemsoord nog onder de RGD vallen betwijfel ik . Wel dat de gebouwen van buitengordel en de Dokken onder monumentenzorg vallen. En dat alles wat men daarmee van plan is , alleen met toestemming kan van de Rijks Bouwmeester.

e
4 april 2019 at 13:11
Even een aanvulling, de RGD heeft geen eigen gebouwen. De RGD is niets meer of minder dan een onderhoudsbedrijf van rijksgebouwen.

Jans
4 april 2019 at 10:11
Richard,dit convenant is pas geldig zodra de rechter dit convenant heeft bekrachtigt dan pas zijn de afspraken wettelijk bindend.al deze afspraken staan al vast in de wet..

JB
4 april 2019 at 10:43
Wat gebeurt er nu met de achterblijvende horeca in de Spoortstraat en de Koningstraat, gaan deze ook verhuizen naar Willemsoord ?

e
4 april 2019 at 10:54
Nee. Die blijven zitten, op Romantica na . dat pand is verkocht. Alleen de drie genoemde bedrijven gaan naar Willemsoord. Aldus de informatie , die wij kregen op 14 Maart j.l. van Zeestad.

Jans
4 april 2019 at 10:54
JB,die blijven, dat word een wokkel effect (langzaam de nek omdraaien).

e
4 april 2019 at 11:35
Zo wie zo , komen die voor een paar jaar in een sloop en bouw gebied te zitten. Dus moeilijk bereikbaar.

Ad
4 april 2019 at 12:11
zo lang de ONgekozen mafia in het stadhuis, inclusief godfather schuiling op de loonlijst van willemsoord/zeestad staan kun je beter een koe leren tapdansen.
het verraad en leugens stromen de emmer al heel lang over de rand.
ook met de “aanstelling” van die pizzabakker hebben we wederom geleerd dat mooie woorden (lees leugens) vooraf net zo veel waard zijn als het stembiljet waarop de naam van deze leugenaar heeft gestaan.
Mark Twain heeft daar ooit eens de enige en juiste uitspraak voor gedaan……
“If voting made any difference, they wouldn’t let us do it”

Ferry
4 april 2019 at 17:11
Alleen al het het feit dat als burgemeester de voorbereiding(en) tot vestiging stadhuis willemsoord voortreffelijk verlopen noemt,eveneens de reactie van dhr H.v Dongen overschrijdt het het denk vermogen van een oligarchie.
Maar dan in de meest negatieve vorm.

Ferry
4 april 2019 at 17:21
Henk, als de Nederlander het recht op bindend referendum geeft,over een bepaald onderwerp,en de vraagstellling luidt:voor/tegen/weet het niet,dan gaat dat net zo goed werken als in Zwitserland.
Dat zou in ieder geval voor een groot gedeelte de kloof dichten tussen de politici en het voetvolk.
Zeker in Den-Helder.

Henk van Kuijk
4 april 2019 at 17:56
Een referendumverzoek over het stadhuis wordt voorbereid, Ferry, dit keer vanuit bewoners. Dat verzoek had al door burgemeester en raadsleden moeten worden gegund op 25 februari j.l., het kwam uit de raad. De burgemeester speelde het sluw en tegen de verordening in van tafel.

Ferry
4 april 2019 at 22:50
Wat ik je voorspeld had Henk,maar vanuit de bewoners is een goede mogelijkheid,is dan jammerlijk een raadgevend referendum.
Je kunt dan al praktisch invullen wat er met de uitkomst gaat gebeuren.
Schuiling is niets meer en minder dan een niets ontziende demagoog,met slechts een motto:wie niet voor mij is,is tegen mij.
De tekenschets van de week gezien van het postkantoor?
Buiten aanzien dus alle gevels zijn beschermd,heb de raampartijen gezien?
Blijft van de bescherming niet veel meer over,maar ik zie er wel een nieuw stadspaleis in.

https://denhelderactueel.nl/2019/04/speciaal-horecaconvenant-voor-willemsoord/

Realisatie stadhuis Willemsoord nu definitief in handen Zeestad

Willemsoord Gebouw 66 (foto DHA)

Willemsoord Gebouw 66 (foto DHA

Den Helder – Het college heeft besloten de projectontwikkeling van het stadhuis op Willemsoord in handen te geven van Zeestad CV/BV. Dit was eerder al bekend, maar nu is dus ook de formele stap hiertoe gezet.

“Dat betekent, dat de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van het product, de planning, het budget en het totale projectresultaat bij Zeestad komt te liggen”, aldus het college in een brief aan de raad. “De gemeente behoudt een controlerende en toetsende rol. De gemeente wordt betrokken bij het proces, maar Zeestad stelt de zogenaamde fase-documenten vast.”

Er wordt:

  • een (ontwikkel-)overeenkomst afgesloten met Zeestad – in coöperatie met Willemsoord BV – waarvan zowel het ‘gebruikersdeel’ als het ‘eigenaarsdeel’ onderdeel uitmaakt en waarbij de financiering van het zogenaamde ‘eigenaarsdeel’ aan Zeestad wordt aangemerkt als bijdrage in de activa voor Willemsoord BV;
  • een Functioneel Programma van Eisen binnen de gemeentelijke organisatie opgesteld;
  • gefaseerd het volledige benodigde investeringskrediet aan Zeestad verstrekt op basis van een door hen te maken Technisch Programma van Eisen en bijbehorende calculatie en planning (minus in ieder de geval de kosten voor het Functioneel Programma van Eisen, de niet gebouwgebonden huurdersinstallaties, inventaris en interne projectorganisatiekosten);
  • aan Zeestad een voorschotkrediet van € 500.000,– verstrekt, vooruitlopend op de te sluiten (ontwikkel)overeenkomst;
  • intern een projectleider benoemd, opererend onder verantwoordelijkheid van de gemeentesecretaris als ambtelijk opdrachtgever, voor het managen van het interne projectteam;

De gemeenteraad ging 25 februari 2019 in meerderheid akkoord met de vestiging van een permanent stadhuis op Willemsoord. In de gebouwen 66 en 72 komen de backoffice, de frontoffice en het bestuursdomein. De raad heeft hiervoor een krediet van in totaal 24,8 miljoen beschikbaar gesteld. Door het nu genomen besluit van het college blijft Zeestad als ontwikkelaar aanspreekbaar op het resultaat in de breedste zin van het woord: planning, geld, de organisatie van de ontwikkeling en kwaliteit van de gebouwen. “Aangezien Zeestad als partij te beschouwen is als ‘ons’ projectmanagementbureau en daarmee kwalitatief het beste in staat om deze ontwikkeling ter hand te nemen, is dit een logische keuze”, aldus het college.

Den Helder Actueel, 4 april 2019 – 18:23

Reacties:

Jantje123
4 april 2019 at 19:21
24,8 miljoen, waar zou dat vandaan worden gehaald?

RB
4 april 2019 at 22:07
retorische vraag?

Dick Berts
4 april 2019 at 20:04
Logisch heel Den Helder is feitelijk in handen van Zeestad. Het feit dat iedereen dat normaal vindt, is de echte ramp. Totaal verziekte maatschappij….

Peter
4 april 2019 at 20:20
Ben benieuwd wie het gaat bouwen. Onze zwembadspecialisten? Moet uiteraard Europees aanbesteed worden maar uiteindelijk beslist de Gemeente wie het mag bouwen, of beter gezegd Zeestad mag het zeggen. Wordt vervolgt.

Henk
4 april 2019 at 20:37
Erg jammer weer dit, mijn onderbuikgevoel speelt hier behoorlijk op.
Lijkt wel een soort fout communisme hier in Den Helder, het bevoordelen van een kliek met overheidsgeld/ macht, dat wat sociaal bedoeld is gewoon schaamteloos roven en verdelen met machtsmisbruik.
Ben voor een stadshuis op Willemsoord maar tegen de werkwijze van vreugdenhill, waltmann etc helaas worden ze er weer in betrokken, zal wel op een soort duimschroefbasis zijn en niet anders kunnen, helaas.
Hopelijk bouwen ze het mooier/origineler dan voorgaande gedateerde almere/ rotterdam achtige projecten, doet zeer af aan de sfeer en vloekt met het eigenlijke Helderse vind ik, zeker op Willemsoord

Henk van Kuijk
4 april 2019 at 21:29
De geschiedenis herhaalt zich: Zeestad dat over de financiën verhuizing schouwburg geen enkele openheid gaf aan de Raad en de burger. En daarmee de verantwoording in een democratie blokkeert. Dat mag ze nu weer. En de coalitie blokkeerde al elke vorm van inspraak, en (onterecht) een legitiem verzoek om een referendum vanuit de Raad. Het eeuwige probleem van de Helderse politiek: bestuurders hebben lak aan draagvlak bij de burger. Kritische fracties die zo gauw ze het pluche ruiken kameleons worden, en de kiezer in de steek laten. 70 to 80% van de burgers is tegen een stadhuis op Willemsoord, maar ze doen hun eigen zin. Plus ernstige belangenverstrengeling door Beter voor Den Helder, die gewoon mag. Niemand zegt wat. De eed die men uitspreekt is hol. Dhr Assorgia wilde af van Zeestad, nu mag die hun gang gaan; Tuin verbouwt zijn keuken, o, ja, dan vindt hij ingrijpende verbouwing van het postkantoor natuurlijk goed. En lekker voor zijn klandizie, zo’n stadhuis. Ik zal zijn pizza niet meer eten, zolang die op Willemsoord zit. En nu maakt de burgemeester zich klaar om de 141 bezwaarschriften snel af te wijzen, ook die van de belangenvereniging Visbuurt en Julianadorp. Wat die zeggen, klopt natuurlijk allemaal niet. Dat worden dus weer rechtszaken, en terecht, tegen deze autocratische, dove coalitie. Dat ook de loper uitlegt voor Forum, over drie jaar. Die hadden hier 25%, een landelijk record. Stemmen van onvrede.

RB
4 april 2019 at 22:10
en helaas wat wordt de strijdkracht van Forum in de provincie, nul komma nul, Nederland is veranderd in een dictatuur

Albertha Postma
4 april 2019 at 21:35
Waar ik benieuwd naar ben is of gemeente maar vast begint met het verbouwen van de twee gebouwen voordat de bezwaarschriften zijn behandeld. Want het kan ook nog zo zijn dat men in beroep gaat tegen het besluit van gemeente om het gemeentehuis op WO te vestigen. Is het niet wat voorbarig om nu alvast aan Zeestad een voorschotkrediet te verstrekken van €500.000,-? Is men nu alweer vergeten hoe het gemeente is vergaan met het pand aan de vijfsprong waar de Sociale dienst in ondergebracht zou worden? Dat heeft gemeente noodgedwongen voor een habbekrats geruild met het voormalig pand van Woningstichting aan de Drs. Bjlweg. Nadat omwonenden bezwaar hadden aangetekend en in beroep waren gegaan. En deze zaak hebben gewonnen. Er liggen nu 141 bezwaarschriften op tafel. Maar even op de rem trappen gemeente voordat u weer zo’n grote blunder begaat. Dat gaat de gemeenschap teveel kosten. Haastige spoed is zelden goed. Het kan nog heel anders uitpakken dan u hebt voorzien. Bovendien valt deze voortvarendheid niet goed bij de gemeenschap.

Ferry
4 april 2019 at 23:41
De vaste subsidiepot rovers worden weer vorstelijk beloond door de schlemielen raad van Den Helder,als het allemaal door gaat wat de Demagoog & Co bekokstoofd hebben,het geld vliegt weer onzichtbaar alle kanten op.
Dat de rijksrecherche hier nog niet wakker van wordt???
Dan leven we toch werkelijk in het land der blinden,waar koning eenoog werkelijk regeert.
Onvoorstelbaar wat hier zonder draagkracht plaats vind.
Er is nog nooit een Europese aanbestedingen de deur uit gegaan voor de reeds gerealiseerde projecten,er wordt uitsluitend een zwalk beleid uitgevoerd.
Bijlweg wordt gerenoveerd.
De Rabo bank wordt gehuurd.
Het voormalig stadhuis wordt binnenkort ook gehuurd.
En Willemsoord met 141 plus belangenver. Visbuurt/Julianadorp lopende bezwaarschriften gaan de voorbereidingen gewoon door.
Er is een uitspraak rechtbank Scholte/gem Den Helder waarin klik en klaar staat gem. heeft laakbaar gehandeld.
Hierop loopt beroep,het zal mij niet verbazen indien er in het hoger beroep vonnis laakbaar en tevens of collectieve gekke koeien ziekte in het college en raad is toegeslagen???
En mijnheer Visser is akte grond aankoop visionair havenbedrijf al gepasseerd,en zijn de tussentijdse rapportage cq winst&verlies rek. ook van Schouwburg al door de commissieleden ontvangen,wat ik vernomen heb zijn het Donald Duckjes geworden.
De schlemielen zullen het wel aanvaarden,gaat U volgend boekjaar de Schouwburg terug kopen Win/Win ja toch????

Henk
5 april 2019 at 08:10
Lees nu net ook weer in het nhd dat de directeur woningstichting (robbert waltmann) de winkels kroonpassage ( een gezellig goed overdekt winkelcentrum) wil verhuizen naar het oude v&d pand.
Net zoals ze de sfeervolle overkappingen toen ook zomaar weggehaald hebben om geveltjes (gesubsidieerd) op te kunnen knappen.
Onbegrijpelijk dat een persoon zoveel te zeggen heeft over de vorming van Den Helder, dit riekt naar megalomane gekte binnen een dictatuur.
Waarschijnlijk (althans dat proef ik eruit) om zijn privé ambitieuze projectje Halter Bellevue beter uit te doen komen met een grand plaza ervoor ofzo.
Schandalig!!!, de gebouwen zijn zijn speelblokken, de man breekt lukraak zomaar af wat goed was/ is, vervangt het door wat zijn smaak is en wij zijn de pionnen, die zich erin mogen bewegen en waar we ons geld moeten uitgeven en dat alles nog van ons geld ook.
Alles wat de man creëert is sfeerloos, statisch, gedateerd, zo goedkoop mogelijk gebouwd met een mooi (valt over te twisten) buitenste laagje erom, vriendjes bevoordelend en zeker qua infrastructuur een achteruitgang.
Hoe lang laten we dit nog toe???.
Wanneer wordt er van hogerhand eens ingegrepen op deze subsidierovende sfeer/veiligheidsbedervende dictator..

Ferry
5 april 2019 at 15:31
staat wel een overduidelijke foto bij.

Maris
5 april 2019 at 09:16
Ze geven de inwoners deze zomer weer een feestje op Willemsoord en iedereen is weer stil “brood en spelen”

RB
5 april 2019 at 19:20
kan niet want daar is geen ruimte meer voor want alles staat dan vol geparkeerd met auto’s van de 320 ambtenaren en al die honderden (nieuwe) Nederlanders die sociale uitkeringen komen opeisen

e
5 april 2019 at 10:17
Als men het artikel leest, dan zie je , dat alle verantwoordelijkheid wordt verscholen achter B.V,s Zo wordt ook de verantwoordelijkheid van de gemeentesecretaris verscholen achter zijn ambt, niet hoofdelijk. Mocht het stuk lopen , loopt niemand zich er persoonlijk op stuk en kost het alleen de b.v,s en het “”ambt” hun kop

Albertha Postma
5 april 2019 at 11:07
Zo zit nu eenmaal ons rechtssysteem in elkaar. De BV, gemeente of de stichting zijn de rechtspersoon. Wat ook goed is. Je kan dan als als werknemer ( dat is ook de heer Waltman, hij is in dienst bij Woningstichting) niet aansprakelijk gesteld worden. Zeestad is ook zo’n BV. Opgericht door een stuurgroep van gemeente, de provincie, ministerie van VROM en Defensie. De aandeelhouders zijn gemeente en de provincie. Dit is een recht waar ook woningbouwverenigingen en nog veel meer andere bedrijven gebruik van maken. Deel alles op in kleine BV’s want dat is belastingtechnisch voordeliger. Daar is geen speld tussen te krijgen want dit mag in Nederland. Een groot gedeelte van de subsidies verstrekt door de staat vanuit de verschillende ministeries wordt opgedeeld en in BV’s zoals Zeestad ondergebracht. Men is aan het schuiven met overheids geld om er zoveel als mogelijk mee te kunnen doen. Op zich is dit een slim systeem. Dat wij, burgers liever het gemeentehuis op een andere locatie willen hebben of helemaal geen ander gemeentehuis dat staat op zich.

Henk van Kuijk
5 april 2019 at 13:02
Er is een heel grote speld tussen te krijgen, Albertha. De rechter sprak uit tegen ons: “Helaas, u krijgt als bewoner geen inzage in de bestede gelden van Zeestad betreffende de verhuizing van de schouwburg (grote overschrijdingen, eigenlijk ging de schouwburg failliet), want het is een private onderneming.” Ik: “Dan blokkeert Zeestad in samenwerking met het gemeentebestuur de democratische verantwoording van bestede gemeenschapsgelden. Met uw toestemming. Onjuist.” Toch kwam er geen recht op inzage. Zo gaat het ook met Zeestad op Willemsoord. Dat MOET veranderen, die doofpotcultuur. Daarom wilden Beter, Seniorenpartij, CU en Behoorlijk Bestuur Zeestad opheffen, en terecht. Nu heulen ze met Zeestad, de kameleons van het pluche. En praten recht wat krom is. Mét de burgemeester, meester in de rechten, maar niet de democratische rechten.

Albertha Postma
5 april 2019 at 14:37
Zeestad is een BV waarvan de aandeelhouders gemeente en de provincie zijn. Gemeente, provincie, het ministerie van VROM en het ministerie van Justitie is allemaal overheid. Met andere woorden Zeestad BV is een onderdeel van de Overheid. Dat deze een particulier bedrijf zoals de Campagne niet failliet willen laten gaan, is omdat men deze wil behouden voor de burger. Bovendien staat het gebouw op gemeentegrond. Het is allemaal Overheid. Je kunt het één niet los koppelen van het ander. Gemeente Den Helder is niet een eilandje in Nederland. Maar maakt onderdeel ervan uit. Zo ook de Provincie en alle ministerie’s en UWV, en SVB. Alles overlapt elkaar en werkt samen. Wij leven in een democratie met gekozen volksvertegenwoordigers. Die worden aangesteld voor vier jaar. Daarna kan je weer stemmen, als je vindt dat de volksvertegenwoordiger van de partij waar jij op gestemd hebt niet datgene heeft gedaan of er bereikt is wat er in het verkiezingsprogramma staat van de partij. Dan heb je het recht om op een andere partij te stemmen. Je mag zelfs een eigen politieke partij oprichten. Er is echt geen speld tussen te krijgen Henk. Behalve wanneer er fouten gemaakt worden. Dit wil je niet horen, maar helaas ik kan het niet met je eens zijn.

Judge X
5 april 2019 at 15:13
Zeestad is een CV/BV dát is het grote probleem.
Het is een constructie die bij de wet verboden zou moeten worden, omdat het corruptie in de hand werkt (ik heb het hier al vaker uitgelegd).
De constructie werkt niet alleen corruptie in de hand, het werd met die reden zelfs in het leven geroepen door de provincie en gemeente Den Helder samen, onder aanvoering van de later voor corruptie veroordeelde VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers.
De CV/BV is niet transparant, je kunt er gemeenschapsgeld mee aan het zicht onttrekken en er mee woekeren, zonder dat de burger of hun vertegenwoordiging ‘de raad’ er enige controle op kunnen uitoefenen.

Albertha Postma
5 april 2019 at 17:41
De constructie is niet verboden. Ik heb de brief en het artikel van Chris Aalberts gelezen. Naar mijn idee kan de raad wel transparantie van Zeestad afdwingen. En daarmee de burger informeren. Alleen dat doet men niet. Dit komt waarschijnlijk uit het niet hebben van voldoende kennis van de wetgeving. In de raad zitten burgers die op een verschillend niveau werken en denken. Daardoor kan er verwarring ontstaan. Ik vermoed dat dit het grote struikelpunt is. Dit is zeer jammer. Want de raad heeft die bevoegdheid wel omdat Gemeente 50% aandeel heeft in Zeestad BV. Het is een kwestie van doorpakken en uitzoeken.

Judge X
5 april 2019 at 20:09
De oppositie die tóen transparantie en inzage in de cijfers vroeg (een CV met Nederlandse vennoten hoeft zijn cijfers namelijk niet te deponeren) maakt tegenwoordig deel uit van de coalitie en WE HOREN ZE NIET MEER !
De aandeelhouders van de gemeente in de 50/50% van de BV zijn Burgemeester & Wethouders, niet de raad.
Niet voldoende kennis van wetgeving me hoela ….
http://www.zeestad.nl/zeestad

Henk S
5 april 2019 at 22:20
Beste Albertha, om je hele lange verhaal met allerlei bochten en ambtelijke konkels samen te vatten
We hebben hier te maken met een fout communistisch systeem.
Ambtenaren die zich verschuilen achter bv’s en zich verrijken en lukraak maar kunnen doen wat ze willen in een gesmede van te voren geplande kartelvorm met ons belastinggeld.
Met andere woorden: ze hebben een situatie gecreëerd waarbij ze boven de wet staan en kunnen en profiteren van de gewone hardwerkende man, die al meer belasting moet gaan betalen om hun van hun dure salarissen/ hobbies te voorzien.
Pim Fortuin waarschuwde hier al voor, de managers-laag, die onnuttig zijn maar ondertussen alles wegroven, in dit geval rechtse ballen.
Volgens mij is dit in Den Helder al een jaar of 15 terug ingezet toen was waltmann nl wethouder en is de verpaupering van grote gedeeltes vd stad begonnen.
P.S. die chris aalberts zag ik laatst op tv en die man geef ik geen dubbeltje, arrogant, tunnelvisie, betweterig, dominant en volgens mij autistisch slim op het gebied van wetjes etc, geen beste raadgever volgens mij.
Zo een vd koude grond, niet zeuren, dan had jij dat ook maar moeten doen!!, dan had je mee kunnen plunderen, zo een.
Zo lopen er helaas nog wel wat van dit soort kwallen in de rondte, die de boel bederven.

RB
5 april 2019 at 22:34
er zijn helaas te veel zelfverrijkende kwallen in DH

Albertha Postma
5 april 2019 at 22:59
Beste Henk S, het is niet nodig om mijn verhaal samen te vatten. Want de samenvatting die u ervan heeft gemaakt kan ik mij niet in vinden. En klopt niet met mijn zienswijze. En ook niet met de wet en regelgeving hieromtrent. Nederland is niet communistisch. Als dit wel zo zou zijn dan zouden wij onze meningen voor ons moeten houden en alleen maar luisteren en gehoorzamen aan de staat. Het is erg jammer dat u niet geniet van de vrijheid die u wel heeft. Bovendien is Chris Aalberts niet mijn raadgever. Ik heb alleen de stukken gelezen op advies van Judge X. Ik bemerk alleen maar dat u zich niet goed behandeld voelt en reageert vanuit dat gevoel. En wat Pim Fortuin betreft, die man is al jaren terug overleden. We zullen het moeten doen met de partijen waar de burger in het heden op heeft gestemd.

Ferry
5 april 2019 at 15:23
Beste Albertha,het kan toch nooit de bedoeling van de wetgever geweest zijn om een bestuurlijk verantwoordelijk lichaam prov/gem zoals in deze, de bv Zeestad onder gaat hangen,zodat er vanuit de bv geroepen kan worden,,gaat U niks aan,,
Stel je voor zeg dat het ministerie v defensie zo te werk zou kunnen gaan als voorbeeld,Nederland in oorlog,nee hoor dat is de bv.
Wat hier gebeurt is misbruik van macht cq positie.

Albertha Postma
6 april 2019 at 00:10
https://gemeenteraad.denhelder.nl/Documenten/Integraal-rapport-rkc-Helder-zicht-op-Zeestad.pdf

Henk S
6 april 2019 at 12:49
Beste Albertha.
Ik heb niet geschreven dat Nederland een communistisch land is.
Ik heb geschreven dat er in Den Helder een soort voorbedachte kunstmatige patstelling is gecreëerd, waarbij bepaalde mensen/partijen een kartel vormen en elkaar zo ons zuurverdiende belastinggeld toeschuiven/ aftroggelen, net zoals vroeger in de sovjet unie (fout communisme), er wordt geprofiteerd van overheidsgeld/ subsidie door mensen die boven de wet staan en wij kunnen er niets tegen in brengen, ze kunnen zelfs de wet naar hun hand zetten, blijkbaar.
Verder geniet ik met teugen van mijn vrijheid, vind het alleen jammer en beangstigend voor de toekomst om te zien hoe in dit geval in Den Helder (maar blijkbaar is het een landelijke trent), dit soort mensen zo maar steden, die goed waren kunnen verwoesten en er dan nog rijk aan worden ook.
Dit is zeker ondermijnend voor onze democratie!!.
Als dit zo verder gaat, hebben we een kleine rijke bovenlaag en hele grote arme onderlaag, die geen rechten meer hebben op zorg of andere sociale voorzieningen, want de subsidie zit in rijkeluis hobbies en staat op hun bankrekeningen.
Dit is nu al lichtelijk aan de gang, en dat is precies wat Pim Fortuin voorspelde dat zou gaan gebeuren.
Hij wilde investeren in het middensegment, omdat iedereen dat meeprofiteert, en niet in de toplaag, zoals nu gebeurt.
Of de man nu dood is of niet, doet niets af aan zijn woorden en visie!!!! en vind ik vrij respectloos!!! naar Pim toe..
Heer waltmann en de zijnen zijn subsidie verslindende instituten, die het geld gebruiken om er prive beter van te worden en laten ons achter in de shit.
In Pim’s tijd deed links dit, blijkbaar is dat nu verschoven naar rechts, ook al willen ze ons via allerlei nepnieuws anders doen geloven, ook dit is ondermijnend voor een veilige sociaal democratie
Links is subsidie verstrekkend en rechts is tegenwoordig subsidie verslindend.
Vreemd dat ik me hier zorgen om maak???
Had overigens zo’n konkelend en woorden verdraaiend antwoord als u net gaf al verwacht dus het verbaast me niet.
Succes met verder konkelen.

Ferry
5 april 2019 at 15:23
Beste Albertha,het kan toch nooit de bedoeling van de wetgever geweest zijn om een bestuurlijk verantwoordelijk lichaam prov/gem zoals in deze, de bv Zeestad onder gaat hangen,zodat er vanuit de bv geroepen kan worden,,gaat U niks aan,,
Stel je voor zeg dat het ministerie v defensie zo te werk zou kunnen gaan als voorbeeld,Nederland in oorlog,nee hoor dat is de bv.
Wat hier gebeurt is misbruik van macht cq positie.

Jordi
5 april 2019 at 14:42
Hoe zit het met die prachtige Kooyhaven? Iemand nog nieuws?

Henk van Kuijk
5 april 2019 at 14:49
Jammer, je mist de kern: de volksvertegenwoordigers die je noemt, in dit geval in de Helderse Gemeenteraad en het college, hebben allen de dure plicht om hun bestedingen te verantwoorden. Dat doen ze niet, en dat is wanbeleid. Ze eisen het wel, met boetereglement, van bijstandsmensen. De b.v. is juist opgericht om fouten af te schermen. Het moet weer een open afdeling Stedelijke Ontwikkeling worden, met verantwoording aan Raad, pers en burgers.

SK
5 april 2019 at 14:58
KEIHARD EENS !!

Ferry
5 april 2019 at 15:00
Henk, je mag ook protesteren hoor van de burgemeester,vind hij een grondrecht.
Als je maar niet met de bus komt.
We zouden beter een brief naar het kabinet van de koning kunnen sturen,ipv een referendum met zo veel mogelijk handtekeningen.
Heel misschien werkt dat,om het zwalk en ondemocratische beleid te doen stoppen.

Judge X
5 april 2019 at 16:13
Google in verband met Zeestad CV/BV hier maar eens op : cv/bv gebruik bij de provinciale overheid

[pdf] “Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten – Rijksoverheid
(ook de link in deze PDF naar Chris Aalbers [verslag van de zitting bij de rechter] is zeer interessant)

Albertha Postma
5 april 2019 at 18:35
Mijn antwoord staat onder uw schrijven van 15:13 uur.

Judge X
5 april 2019 at 20:23
Het is zéér ongebruikelijk in Nederland dat een provincie met een gemeente vennoot wordt een gezamenlijke CV/BV
Zo ongebruikelijk, dat er slechts één voorbeeld is : “Provincie Noord-Holland en Gemeente Den Helder.”
Geheel geïnitieerd door een tot gevangenisstraf veroordeelde corrupte VVD-gedeputeerde :
https://nl.wikipedia.org/wiki/Ton_Hooijmaijers

Ferry
5 april 2019 at 23:54
heb het gelezen judge,ondanks dat provincie/gemeente als publiek rechtelijke organisatie eigenaar zijn van zeestad als privaatrechtelijke organisatie,ondanks uitspraak bestuurs rechtbank. toch heeft de raad controle mogelijkheden betreffende huisvesting begroting schouwburg.
Denk aan bonnetjes affaire fred teeven,als je aanhoud komen de papieren naar boven.
Ook onderschrijft drs K.H. Ollongren dat een privaat rechtelijke organisatie die onder een publiekrechtelijke organisatie werkt (ondanks dat onder de rechter ligt/lag) onder de wet wob valt.
Althans zo heb ik het begrepen.
Maar met dank aan, van je leerzame tip.

Henk van Kuijk
6 april 2019 at 00:14
Nee Ferrry, ons WOB verzoek over openbaarheid financiën verhuizing schouwburg werd bij de burgerrechter in Alkmaar afgewezen. Het college kan doorgaan met hun gesloten wanbeleid, met Zeestad b.v.. Ook de Raad heeft die cijfers niet gezien. De oorzaken van de forse overschrijdingen werden dus niet zichtbaar voor de burger. Dat kan dus gewoon weer gebeuren.

Albertha Postma
6 april 2019 at 08:27
Via Google kan u het volgende rapport vinden “Helder zicht op Zeestad”. In het nawoord staat letterlijk. De rekenkamercommissie wijst het college erop, dat het college verantwoording schuldig is en niet Zeestad. De verantwoordelijke wethouder dient zich, in zijn hoedanigheid van afgevaardigde in de AvA ( Algemene vergadering van Aandeelhouder), te verantwoorden aan de raad. Bovendien kan de raad besluiten de wethouder een specifieke opdracht mee te geven richting de AvA. De raad heeft dus wel degelijk een controlerende functie en hoort hierin transparant te zijn naar de burger toe ( WOB).

Ferry
6 april 2019 at 09:10
Correct dat meende ik ook al gelezen te hebben,een taak voor de schlemielen die niet uitvoeren tot op heden.

Henk van Kuijk
6 april 2019 at 11:07
Albertha en Ferry: Het college stelde bij Commissie en Rechter: “Wij kunnen niet aan de cijfers komen, want Zeestad is de poortwachter van de gegevens.” En de rechter zei: “Zeestad is een private onderneming en privaatrechtelijk maken zij uit of de cijfers openbaar worden.” Ze werden – ondanks de grote overschrijdingen – niet openbaar. Wij waren erbij, voor de burgers. Alleen vreemd dat de gemeente ons alle kosten moest terugbetalen: echt Salomonsoordeel, de rechter voelde wel dat er iets niet klopte. Maar oordeelde zo omdat het een groot precedent zou zijn voor vele andere situaties met b.v.’s in het hele land. Hij durfde niet. Maar het is een grote misstand. Blokkade van democratie.

Judge X
6 april 2019 at 11:54
“Poortwachter” (mooi trefwoord); lees hier een kort verhaal van Frans Kafka, onder ‘Voor de wet’:
https://www.dbnl.org/tekst/_ras001199601_01/_ras001199601_01_0043.php

Albertha Postma
6 april 2019 at 12:02
Sorry Henk, een rechter die niet durft zeg je? Zou het ook zo kunnen zijn dat je de verkeerde partij aansprakelijk wilde stellen? De aansprakelijke partij is de gemeenteraad. En niet burgemeester en wethouders. En ook niet Zeestad BV. Daar zit het hem waarschijnlijk in dat jullie eis niet is toegekend. Je kan als burger niet eisen van Zeestad BV dat zij openheid geven in financiën. Dat had de raad wel kunnen doen via de afgevaardigde wethouder die deelnam aan het AvA. De raad heeft niet voldoende gecontroleerd en sturing gegeven aan de uitvoering. Zij hadden kunnen voorkomen dat er ruim over de begroting inclusief de stelpost was gegaan. Door bepaalde zaken te schrappen.

Henk van Kuijk
6 april 2019 at 12:33
Je kent de stukken en wettelijke regels helemaal niet, Albertha, ik wel. Een WOB-verzoek richt je niet tot de Raad (voorschrift), maar tot het Gemeentebestuur van een stad. De Raad kon en kan wel meer zijn stem laten horen, maar die slaapt in meerderheid rustig door, met deze kameleoncoalitie en verstrengelaar, want het komt hun te pas. Assorgia en Wouters 2018: Zeestad moet weg. 2019: Heerlijk, die rol van Zeestad. Wanbeleid dus. En windvanen.

Ferry
6 april 2019 at 08:32
g.morgen Henk,het vonnis heb ik niet in deze stukken kunnen lezen,en heb ik ook gemist.
Was er nog een mogelijkheid voor hogerberoep in deze?raad v state!
Kan de raad deze cijfers opvragen ja/nee?

Albertha Postma
6 april 2019 at 10:07
Beste mensen, laten we niet op de zaken vooruitlopen. Wat er gebeurd is met de forse overschrijding van kosten voor de bouw van de campagne hoeft ditmaal niet te gebeuren. Mocht dit wel opnieuw gebeuren dan heeft de raad niet of onvoldoende controle uitgevoerd en sturing gegeven hierin. Daar kan de raad dan op aangesproken worden door de burgers. We moeten eerst maar afwachten en horen hoe het zit met de bezwaarschriften die ingediend zijn door verschillende partijen. Zijn de bezwaren gegrond? Is er een grond om in beroep te gaan? Dat zijn vooralsnog de zaken die er op dit moment het meeste toe doen. Verder wens ik u allen een fijn weekend toe.

Judge X
6 april 2019 at 11:42
Beste Albertha Postma u geeft hier goede bijdrages, maar bij de meeste reacties zit ook een flinke portie naïviteit.
De raad later aanspreken op forse overschrijdingen, betekent dat het kwaad al weer is geschied en daar werk je de kosten – die wederom voor rekening van de burger komt – niet mee weg.

De slogan uit 2006 als ‘waarschuwing’ voor financiële producten kun je in het geval Den Helder ook zonder het woordje géén schrijven “In het verleden behaalde resultaten bieden garantie voor de toekomst”.
Bij de bouw van een stadhuis vindt er ALTIJD overschrijding plaats en dat heeft ALTIJD plaats gevonden.
Er is één uitzondering om de regel te bevestigen en dat is Almelo (72.560 inw.) met een totaal buget van € 58.765.578 (bijna 59 miljoen Euro dus) en geen overschrijding, vanwege het uitzonderlijk hoge budget en de gedwongen sobere bouw – beide waarschijnlijk ook gerelateerd aan het z.g. Fortezza-debacle.
De gemiddelde overschrijding is gewoonlijk meestal 20%.

We moeten dus vooral wél op de zaken vooruit lopen, gezien ‘de Helderse geschiedenis’ en de moraliteit van zijn decennialange bestuur.

Henk van Kuijk
6 april 2019 at 12:01
Albertha, ook bij de schouwburgkwestie vroeg de Raad de cijfers op, en kreeg ze niet. Absurd. En zo ligt het weer bij het stadhuisplan. Maar teken nog even voor een referendum, want 75% is tegen en 28% is voor. Door het referendumverzoek vanuit de raad gauw in stemming te brengen (zodat de coalitie het kon afstemmen) handelde de burgemeester in strijd met de referendumverordening: Ieder lid van de Raad kan zo’n verzoek indienen. Alleen al daarmee kun je naar de Raad van State. Om dit heilloze plan te voorkomen. Het college en de coalitie zijn doodsbang voor een referendum. Fijn dat je ook tekent, Albertha, dank.

Andrea
6 april 2019 at 13:19
De gemeenteraad heeft zichzelf weer volledig buitenspel gezet.
De gemeenteraad heeft niets meer te zeggen over de bouw van het stadhuis op Willemsoord, omdat Zeestad een BV is welke geen verantwoording aan de gemeenteraad hoeft af te leggen. De halfjaarlijkse tussenrapportages zijn een wassen neus, waarbij de gemeenteraad niet kan sturen. Immers hoeft een BV of een NV GEEN verantwoording af te leggen aan een publiek orgaan. Er is een blanco cheque uitgeschreven waarmee Zeestad en Willemsoord kunnen gaan bouwen zonder maximalisering van de kosten.
Gemeenteraad, u wordt voor de zoveelste keer bedankt……. U kunt rustig verder slapen…. en voor sommige de arm kan nog wel iets verder naar binnen, dan wordt uw eigen portemonnee nog iets meer gespekt…

e
6 april 2019 at 13:46
Benieuwd wat H van Dongen als “””volksvertegenwoordiger”” hiervan vind”.

Henk
6 april 2019 at 14:48
Wie het begrijpt mag het zeggen. Na jaren discussie en het debacle met de schouwburg geef je weer alles uit handen. En dan straks ook nog de Kroonpassage slopen voor parkeerplaatsen? Zulke dure grond?

e
6 april 2019 at 16:04
Men kan op de vingers van èèn hand na gaan dat het zaakje stinkt als een bunzing, anders geef je gewoon de cijfers als je niets te verbergen hebt. Dus ergens zijn ze er bang voor dat er iets aan het licht komt. Er valt dus wat te verbergen wat het daglicht niet verdraagt. Zo kweek je vertrouwen in de politiek

strandloper
7 april 2019 at 01:26
Het is wel logisch om het project stadhuis op Willemsoord in handen te geven van Zeestad, echter met uitsluiting van vrijwel iedere vorm van democratische burgerparticipatie, controle en politieke verantwoording.
In het recente verleden hebben gemeentebesturen van verschillende samenstelling niets van de grond gekregen. Het “eerste kabinet” Schuiling hanteerde op arrogante wijze de methode van list en bedrog. Zij dachten het volk te slim af te zijn. Daarna mislukte een renovatieplan van de partijen die tegen een nieuw stadhuis waren en maken thans deel uit van een van een gemeentebestuur, dat bestaat uit alle mislukte combinaties van voor en tegenstanders. Zij zitten nu bij elkaar op schoot en moesten wel voor Zeestad kiezen, indien zij willen komen tot een nieuw stadhuis. Hiermee heeft het gemeentebestuur toegegeven en bloot gelegd het echt niet te kunnen. Dat heeft de belastingbetaler heel veel geld gekost, dat door de mislukkelingen over de balk is gegooid.
Heel vreemd is het, dat niets is veranderd aan de doelstelling en het daarbij geraamde bedrag (een nieuw stadhuis voor circa € 24.000.000,=) dat destijds zwaar onder vuur lag waar thans de kanonnen zwijgen. Het lijkt erop dat weldenkende burgers en politici inmiddels zijn lam geslagen of zich zwijgzaam hebben aangesloten bij hun eerdere politieke tegenstanders.
Een wanvertoning van de eerste orde en ook heel treurig. Wat een blamage! Misschien komen oude gezegden naar ik hoop tot leven: “De wal zal het schip doen keren” of “De fles gaat zo lang te water tot hij knapt”. Je moet toch een beetje hoop houden.

RB
7 april 2019 at 12:37
wat vind de provincie er eigenlijk van, één moment staat Den Helder bijna onder curatele en het volgend moment geven ze vrolijk ruim 25 miljoen uit aan een onzinnig prestige project….. oh wacht Zeestad is voor de helft van de provincie, zo verdienen ze er dus aan en is alles koek en ei?

https://denhelderactueel.nl/2019/04/realisatie-stadhuis-willemsoord-nu-definitief-in-handen-zeestad/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=stadhuis
https://robscholtemuseum.nl/?s=Michiel+Wouters
https://robscholtemuseum.nl/?s=Willemsoord
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hans+Broekmeulen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kampanje
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jan+Fokkinga
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zeestad
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ferdinand+Vreugdenhil
https://robscholtemuseum.nl/?s=horeca