Arie Booy – ’Fregattenman’ aan roer KIM

Den Helder – Met de commando overdracht door kapitein ter zee Jaco de Bruijn aan zijn ranggenoot Wilko van Zanten heeft het Koninklijk Instituut voor de Marine een nieuwe commandant aan het roer gekregen.

Beide officieren kwamen zelf in 1983 als adelborst op. Het was het eerste jaar, dat ook vrouwen tot de opleiding aan het KIM werden toegelaten. Hun jaargenoot Jeanette Morang schopte het vorig jaar tot commandeur en is de eerste vrouwelijke vlagofficier bij de zeemacht.

De nieuwe commandant is een ervaren zeeofficier. Van Zanten: “Ik ben geboren in Den Helder, maar toen ik vier jaar was, verhuisde ons gezin naar Brabant. Als 17 jarige keerde ik in Den Helder terug voor mijn opleiding aan het KIM. Sindsdien heb ik veel gevaren. Ik ben echt een ’fregatten man’.”

Johan de Witt

Naast fregatten heeft Van Zanten leidinggevende posities gehad op de LPD schepen Zr. Ms. Rotterdam (eerste officier) en Johan de Witt (commandant). “Ik vind dit wal commando echter ook een heel leuke functie“, zegt hij. “Als operationele man heb ik aan boord van de schepen ervaring opgedaan met het opleiden van marinepersoneel. Ik hoop als KIM commandant mijn kennis en ervaring te kunnen overbrengen op een nieuwe generatie marine officieren.”

Voorganger Jaco de Bruijn is blij, dat een ervaren zeeofficier de komende jaren de koers van het KIM gaat bepalen. De Bruijne: “De opleiding heeft boegbeelden nodig. Ik beschouw Wilko als een boegbeeld van de zeemacht. Hij beschikt over veel operationele ervaring. Ook als commandant van een van de grootste schepen van de Koninklijke Marine. Met de opleiding gaat het goed. De animo van mensen om marineofficier te worden is groeiende. Een deel van de adelborsten heeft al een bachelor en is tussen de 23 en 26 jaar oud. Dat is heel anders dan toen wij aanmonsterden. We waren 18 jaar en kwamen van het VWO. Nu komen er steeds meer adelborsten, die reeds werkervaring hebben opgedaan, maar zoekende zijn naar betekenis in hun baan. Door officier te worden bij de marine hopen ze meer zingeving te ervaren.”

De behoefte van het commando zeestrijdkrachten aan nieuwe officieren neemt de komende jaren nog meer toe, verwachten beide commandanten. Er komen nieuwe schepen en nieuwe organisaties; de marine groeit voor het eerst sinds ruim een kwart eeuw krimp.

Aan de slag

Kapitein ter zee Van Zanten gaat sturing geven aan de opleiding, die ervoor zorgt, dat de marine voldoende en capabele leidinggevenden krijgt: “We leveren ze goed opgeleid af aan de zeemacht”, zegt hij. “Ze kunnen zo aan de slag bij hun eerste marineschip of marinierseenheid. Dat is het grote voordeel.” De Bruijn: Er breken weer mooie tijden aan voor de marine. Het KIM is onderdeel van de Nederlandse Defensie Academie die een militaire universiteit van niveau is geworden.”

Helderse Courant, 25 januari 2020

https://www.noordhollandsdagblad.nl/regio/noordkop

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=KIM
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koninklijk+Instituut+voor+de+Marine
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jaco+de+Bruijn
https://robscholtemuseum.nl/?s=Wilko+van+Zanten
https://robscholtemuseum.nl/?s=fregat
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koninklijke+Marine
https://robscholtemuseum.nl/?s=Nederlandse+Defensie+Academie