Arie Booy – ’Door Tegenwind ga je Juist Beter je Best Doen’ Vreugdenhil Met Pensioen na Vijftien Jaar Zeestad

Ferdinand Vreugdenhil vindt De Kampanje de Mooiste Schouwburg van het Land (foto Red Mouse)

Nieuw Den Helder is Deels Vernieuwd, het Buurthuis was Één van de Eerste Projecten (foto NHD)

Gebouw De Kamerheer op de Kop van de Vernieuwde Beatrixstraat komt Mede uit de Koker van Zeestad (foto Red Mouse)

De Monumentale Trap van de Nieuwe Bibliotheek is ook Door Zeestad Tot Stand Gekomen (foto Jan de Vries)

Door Tegenwind ga je Juist Beter je Best Doen’ Vreugdenhil Met Pensioen na Vijftien Jaar Zeestad

Den Helder – De Bibliotheek is van Wereldklasse, maar Schouwburg De Kampanje beschouwt Ferdinand Vreugdenhil als het Kroonjuweel in zijn Vijftien Jaar als Directeur van Zeestad. Donderdag neemt hij in de Stadshal met Pijn in het Hart Afscheid van de Ontwikkel Maatschappij en – Voorlopig – van de Stad Den Helder.

Vreugdenhil gaat met Pensioen, maar kijkt met een Goed Gevoel terug en is Trots op Wat er Tot Stand is Gebracht. Hij benadrukt echter, dat we Nog Maar op de Helft Zijn en dat er Nog Veel moet Gebeuren.

Den Helder kent Redelijk Wat Inwoners, die met Argus Ogen naar de Directeur van Zeestad kijken. Ingrepen voor Stadsvernieuwing en Andere Projecten – die Veelal Ingrijpend Zijn Voor Inwoners en Ondernemers – hebben de afgelopen jaren tot Kritiek en Schampere Reacties Geleid. De Komst van een Nieuw Stadhuis, Eerst bij het NS Station, en nu op Willemsoord veroorzaakt Steevast een Crescendo van Boe Geroep.

Hij heeft er een Dikke Huid Door Gekregen. ,,Er zijn ook Veel Mensen, die het Mooi vinden, maar zij laten zich Minder Horen. Uiteindelijk is er Altijd Draagvlak geweest. Het Stadhuis op Willemsoord past niet alleen in het Streven om dit Deel van de Binnenstad Meer Levendig te maken, het geeft ook weer een Nieuwe Bestemming Aan Al Jaren Lang Leegstaande Historische Gebouwen. Belangrijk, want Elk Pand, dat Niet Gebruikt wordt, gaat Hard Achteruit.” Tegenstand heeft hem Nooit Weerhouden. ,,Je gaat er Beter Je Best door Doen.”

Ingenieur

Vreugdenhil woont in Zaanstad. In die Gemeente – en later in Amsterdam – was hij Senior Projectmanager in Stedenbouw en Volkshuisvesting. De Technische Universiteit (TU) Ingenieur, Gewend om Plannen te Smeden voor Gebieden met Duizenden Woningen, werd in 2006 door Gemeente en Provincie Aangetrokken om de In het Slop Geraakte Stad aan het Marsdiep Nieuw Elan te Geven. Toen hij de Eerste Keer uitstapte op het Treinstation moest hij Wel Slikken: ,,Ik keek uit over het Julianaplein, een Bikkelhard Plein van Steen; dat gaf je Geen Welkom Gevoel.”

Volgens Vreugdenhil zat Den Helder Na de Eeuwwisseling in een Neerwaartse Spiraal. ,,Dat hoorde ik natuurlijk van Mensen, waar ik mee sprak, maar ik kon het ook zien aan de Binnenstad, de Wijk Nieuw Den Helder en de Stelling. Dit waren ook de Drie Gebieden, die in de Opdracht van Zeestad zaten. Ik moest een Ontwikkel Organisatie Op Poten Zetten, die een Kentering te weeg kon brengen. De Gemeente stond Stil; er gebeurde Gewoon Niets. De Stelling zat Onder de Grond Verstopt, Forten stonden Leeg. Willemsoord had net het Echec van Cape Holland achter de rug en Vele Gebouwen stonden Leeg en Te Verkommeren. Het Stadshart maakte een Desolate en Verwaarloosde Indruk.”

Even Geduld

Er was Niet Echt een Basis voor Stedelijke Vernieuwing herinnert Vreugdenhil zich. ,,Er lag een Structuur Visie, maar dat was het dan wel. Ik heb het Bordje ‘Even geduld AUB’ Opgehangen en ben een Uitwerkingsplan Stadshart gaan maken; in september 2008 werd dat Vastgesteld door de Gemeenteraad. In het Plan staat wat de Gemeente wil bereiken met de Ontwikkeling van het Stadshart en Willemsoord. Onder meer moest de Verbinding met de Zee Weer Zichtbaar worden.”

Anno 2021 zijn Ingrepen, die de Afgelopen Jaren Gedaan zijn, Duidelijk Zichtbaar. Centraal staan Twee Assen. Het Stadspark, dat van het Getransformeerde Stationsplein naar de Zeedijk loopt; en de Vernieuwde Beatrixstraat, die het Stationsplein met Willemsoord verbindt. Aan de Oostelijke Uiteinden van de Beatrixstraat zijn Beeld Bepalende Gebouwen Gekomen. Tussen de Straat en Willemsoord staat de Nieuwe Bibliotheek. Nu wacht de Straten rond het Oude Uitgaanscentrum een Metamorfose. In Nieuw Den Helder is Veel Gesloopt en Vernieuwd; de Wijk is een Stuk Stadsvernieuwing Op Zich.

,,Zeestad is Al Acht Jaar Weg uit Nieuw Den Helder”, zegt de Scheidende Directeur. ,,Het zijn Woningstichting Den Helder en de Gemeente, die er zorgen voor Vernieuwende Impulsen. Geen Enkele Partij kan dit Werk Alleen Doen. Alleen door Samen Te Werken boek je Resultaten. Ik ben Heel Blij met de Samenwerking met Woningstichting. We delen Onze Ambities met de Stad. Het is Uniek hoe die Corporatie bijvoorbeeld haar Planning en Investeringen afstemt op die van Zeestad. Daarnaast noem ik Edzo Bindels van West8. Edzo was Al Iets Eerder dan ik in Den Helder Actief, maar we hebben Al die Jaren met Veel Inzet en Betrokkenheid Gewerkt aan de Uitvoering van Plannen. Hij voert inmiddels Projecten uit in New York en Madrid, maar heeft Al die Tijd veel met Den Helder gehad. Vertrouwen en Openheid is de Sleutel voor een Goede Samenwerking.”

Loterij

Zijn Opvolgster Marichel Weel beschouwt Ferdinand Vreugdenhil als een Lot uit de Loterij. ,,Er zijn Niet Zo Veel Mensen met haar Kwaliteiten Beschikbaar Momenteel. Ik was Niet betrokken bij de Selectie Procedure, maar ben Blij met haar Komst. De afgelopen maanden heb ik Gezien, dat Zeestad in haar een Goede Directeur krijgt. Er staat Nog Zoveel op de Planning. Ik denk dan aan de Dijkbuurt, de Wijk op en tegen de Dijk, maar ook de Bouw van het Stadhuis op Willemsoord en de Plannen voor Willemsoord Noord en de Vernieuwing rond de Spoorhaven. We hebben Vijftien Jaar aan de Stad Gewerkt, maar er is nog wel Vijftien Jaar te vullen.”

Er is Afgesproken, dat Zeestad een Einddatum heeft. De Provincie en Gemeente hebben Samen 99 Procent van de Aandelen; de Directeur 1 Procent. ,,Dat heeft te maken met de Juridische Structuur, ik heb er Nooit voor Betaald en dat Aandeel gaat dus naar mijn Opvolgster. Er zou een Nieuw Zeestad Opgericht kunnen worden; de Praktijk heeft Uitgewezen, dat een Zelfstandige Organisatie als deze nodig is om Zaken in Beweging te Krijgen en Resultaten te Boeken. Daarbij Zeestad is met zijn Platte Organisatie Heel Voordelig. Het past bij een Gemeente met deze Omvang. Er zijn Genoeg Steden, die een Heel Ingenieursbureau Inhuren voor Stedelijke Vernieuwing. Ik kan je verzekeren, dat dat Heel Wat Meer Geld kost.”

Visie en Zuinig

Met de Oprichting van Zeestad kreeg Den Helder eindelijk het Motorblok, dat de Stad Sneller in Beweging kon brengen, vindt Directeur Robbert Waltmann van Woningstichting. ,,Ferdinand Vreugdenhil ontpopte zich al snel als een Man met Visie en een Groeiende Betrokkenheid bij het Wel en Wee van de Stad. Hij was een Constante Factor. Soms wat Rechtlijnig, maar Tegelijkertijd Betrouwbaar en Onverstoorbaar – ook als er Maatschappelijk Rumoer ontstond. Dat Den Helder, Komende van Ver, Nu Staat, Waar het Staat is Mede zijn Verdienste.’’ Financieel directeur Peter Kramer voegt toe. ,,Ferdinand is Altijd Netjes met de Centen Geweest. Soms Wel Eens Iets Te Zuinig in mijn Optiek. Hij gaf Echt Geen Euro mUit zonder dat Minstens Drie Partijen, dat hadden Goed Gekeurd.’’

Meer Democratie

Ondernemer Daan Groot vindt, dat Zeestad Mooie Dingen Tot Stand heeft Gebracht, maar dat de Gemeenteraad Geen Vat op de Organsatie heeft: ,,Zeestad is steeds meer een Eigen Leven gaan Leiden. Plannen uit Helderse Kringen voor een Schouwburg of Stadhuis op de Dijk haalden het niet. Lokale Initiatieven legden het af, omdat meneer Vreugdenhil ze Niet Goed vond. Ik wens hem Veel Gezondheid, maar ik hoop, dat er Onder zijn Opvolgster Meer Ruimte is voor Democratisch Denken Met en voor de Bevolking.

Heel Eigen Gereid

,,Ferdinand Vreugdenhil is van Grote Betekenis geweest voor de Ontwikkeling van het Stadshart van Den Helder en een Deel van Willemsoord”, vindt Raadslid Henk Mosk. ,,Hij is Benaderbaar, licht Alles graag toe, maar is Wel Heel Eigengereid. Dat is Meestal Wel Goed voor Den Helder en Synoniem voor zijn Aanpak, maar wat Willemsoord betreft pakt dit Naar de Mening van D66 Helemaal Verkeerd uit. Het Stadhuis en een veel te omvangrijk De Kleine Werf komen het Nautische Gebied Niet ten Goede. Het is een Ondoordacht Plan van de Huidige Coalitie, maar Vreugdenhil heeft hierbij Enthousiasmerend en Stimulerend Voorop Gelopen.”

Boekje te Buiten

,,Wat Zeestad Onder Leiding van Ferdinand Vreugdenhil Door de Jaren Heen in het Stadshart van Den Helder heeft verricht, verdient in mijn ogen Alle Lof”, zegt Paul Schaap van Behoud Cultureel Erfgoed. ,,Met de Uitvoering van het Stadhuis Plan echter is hij in mijn Ogen zijn Boekje echter Ver te Buiten Gegaan. Toen wij als Erfgoed Stichting aan Mede Aandeelhouder Provincie Noord Holland hierover onze Bezorgdheid uitten, distantieerde de Provincie zich van dit Plan en wilde hiervoor Geen Verantwoordelijkheid nemen. Dat Gaf Wel te Denken.”

Helderse Courant, 8 december 2021,

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20211208_28027825

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ferdinand+Vreugdenhil
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zeestad
https://robscholtemuseum.nl/?s=Willemsoord
https://robscholtemuseum.nl/?s=Stadhuis+Willemsoord