Arie Booy – Dertig jaar geleden vertrok multinational Halliburton uit Den Helder, maar komt nu terug

Den Helder – Dertig jaar nadat de Amerikaanse multinational Den Helder verliet, keert Halliburton terug met een vestiging in de stad.

“Het is zeker bijzonder, dat Halliburton straks weer vertegenwoordigd is in Den Helder”, zegt Wim Schouwenaar van DHSS. “Halliburton is een van de grotere spelers in de offshore wereld. In de olie en gas natuurlijk, maar in toenemende mate ook actief in de offshore wind. net zoals ons bedrijf.”

De logistieke dienstverlener Den Helder Support Service werkt in IJmuiden reeds samen met Halliburton. Dat gaat nu ook in de Noordkop gebeuren. Schouwenaar: “Ik heb achter onze vestiging op Kooypunt een terrein van 5000 m2 gekocht, waar Halliburton zich gaat vestigen. De afdelingen Baroid & Cementing van de Amerikaanse maatschappij, die veel vanuit de IJmond doet op de Noordzee, strijkt in Den Helder neer. Er komen onder meer silo’s voor cement te staan. Ook is er genoeg ruimte voor de opslag van materiaal, voorraden en dergelijke.”

Volgens de DHSS baas is het goed nieuws voor de stad: “Er is natuurlijk werkgelegenheid mee gemoeid. Op de Helderse basis zullen in eerste instantie vijf tot zeven mensen komen te werken, heb ik begrepen. Op projectbasis ondersteunen wij Halliburton tevens vanuit onze vestiging in IJmuiden.”

Honderd jaar

Halliburton werd honderd jaar geleden opgericht en het hoofdkantoor is gevestigd in Houston in de Amerikaanse staat Texas. Het is wereldwijd een van de grootste leveranciers van producten en diensten voor de energie industrie. De onderneming telt 60.000 werknemers en is in tachtig landen present.

In de eerste fase van de ontwikkeling van Den Helder tot centrum voor de offshore sector was Halliburton gevestigd aan de Nijverheidskade. Drie decennia geleden koos de multinational ervoor om Den Helder te verlaten en streek elders neer.

Havenwethouder Kees Visser is in zijn nopjes met de komst – na lange tijd – van een groot offshorebedrijf: “Het is fantastisch, dat Halliburton haar activiteiten concentreert in Den Helder. Mooi, dat het bedrijf zich dan ook fysiek vestigt op bedrijventerrein Kooypunt. Het bedienen van de olie en gas markt vanuit Den Helder is en blijft nog lange tijd onderdeel van de kernactiviteiten binnen de haven en luchthaven”, zegt de bestuurder. Jacoba Bolderheij van het havenbedrijf is blij met de terugkeer van Halliburton: “Geweldig nieuws! Mooi, dat ze op Kooypunt komen.”

Helderse Courant, 12 maart 2019, 18:43

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190312_49709925/dertig-jaar-geleden-vertrok-multinational-halliburton-uit-den-helder-maar-komt-nu-terug

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Halliburton
https://robscholtemuseum.nl/?s=Dick+Cheney