Arie Booy – ’De stad vervuilt door het plastic’

,,Het is een zooitje op straat sinds het plastic afval in zakken aangeboden moet worden. Een schande is het!”

Diverse ontevreden bewoners van de stad binnen de Linie klaagden donderdagavond hun nood op het Wijkplatform in buurthuis ’t Kraaiennest. Op de agenda stond de verandering in het ophalen van vuil. Terwijl het nog een jaar duurt voor de nieuwe vuilniscontainer wordt uitgedeeld, is HVC al begonnen met gescheiden ophalen van plastic. Het gevolg is: zakken aan palen of op een hoop op de stoep, zwerfvuil in de buurt en angst voor maden als het straks warmer wordt.

,,Het is verkeerd beleid om dit op te leggen aan de burgers terwijl de infrastructuur niet goed geregeld is”, zei Jan Mooij in antwoord op vragen van Wijkplatform-voorzitter Sylvia Hamerslag. ,,Ik zie dat vaker in deze gemeente. Het is autocratisch gedrag”, voegde Mooij toe.

Kees Bazen pleitte er voor om te kijken naar het achteraf scheiden van afval, dus bij de HVC. Volgens Dirk Pastoor kan dat gemakkelijk: ,,Mijn broer werkt bij de HVC en het is daar een koud kunstje om achteraf het plastic en metaal van ander afval te scheiden.” Een andere bewoner wees er op dat het vreemd is dat Nieuwediepers die in hoogbouw wonen wel gewoon hun vuil mogen storten zonder te scheiden, terwijl bewoners van laagbouw dat voorrecht niet meer hebben.

Hamerslag kondigde aan dat het laatste woord over deze vorm van afvalscheiding nog niet gesproken is: ,,We blijven hier aandacht voor vragen. Er wonen genoeg mensen binnen de Linie die helemaal geen ruimte hebben bij hun woning om al die verschillende containers te plaatsen.” Hetgeen een inwoonster van Tuindorp deed verzuchten: ,,Wij zetten de grijze bak gewoon weer om de twee weken aan de straat. Dat zal ze leren.”

Maar dat levert overlast voor bewoners op die een verzamelplek voor de deur hebben. ,,Er zijn mensen die de bak rustig een week voor je huis laten staan”, viel te beluisteren.

NHD, 16 maart 2017, 22:00

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo/de-stad-vervuilt-door-het-plastic

2 Comments

  1. Wacht maar tot de ‘lentegeur’ van vier weken niet geleegde rolemmers met poepluiers en maandverbanden over gaat in een zomergeur bij kokende hitte. Burgers zijn muppets voor bestuurders die alleen interesse hebben in machtsspelletjes en verder niet over andere capaciteiten beschikken. Zelfs de meest essentiele overheidstaak -waken over de volksgezondheid- voeren ze niet meer uit. Is het domheid of kunnen burgers doodvallen? Waarschijnlijk beide.

  2. Gelijk heb je Dick.

    Maar ik mis zoals zo vaak in deze gemeente als er iets bedacht wordt is het dan niet eens mogelijk om eens een goede planning te maken en met betrokkenen te spreken, neen de gemeente beslist en ziet wel wat er gebeurt, democratie ten top.
    En als er wel eens gesprekken worden gevoerd zorg dan dat men op de hoogte is en de juiste personen dit doen.
    Werk samen en niet voor eigen gewin, het is toch allemaal om den helder weer een gezellige, aantrekkelijk en leefbare gemeente te maken

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image