Arie Booy – De luchthaven van Den Helder is enige, die gekwalificeerd is voor wind industrie: Sector, die wordt gezien als redding voor grootste haven van Noordkop

Den Helder – De regionale luchthaven in Den Helder is de enige Nederlandse heliport, die gekwalificeerd is voor de wind industrie.

Port of Den Helder (PoDH) betoogt het al jaren: de redding van de grootste haven in de Kop van Noord Holland wordt Wind op Zee. De bedrijvigheid in olie en gas loopt immers al geruime tijd stelselmatig terug. De bouw van windmolens op zee is vanaf 2023 een reddingboei betogen Port of Den Helder directeur Jacoba Bolderheij en haar rechterhand Kees Turnhout. Inmiddels profiteert al wel een andere haven in Den Helder van de windenergie op zee: DHA, wat staat voor Den Helder Airport. De windparken, die in het zuiden bij Zeeland en in het Noorden bij de Duitse Bocht tussen Denemarken en Duitsland worden aangelegd, gebeurt vanuit Den Helder.

De cruciale speler is DHSS, wat staat voor: Den Helder Support Service. Aan het roer staat Wim Schouwenaar. Door de Havenclub gelauwerd met de titel Havenman van het Jaar. Vanuit zijn riante directiekamer op Kooypunt heeft de Nieuwedieper uitzicht op de luchthaven. Hij ziet elke werkdag de helikopters. die zijn bedrijf inhuurt opstijgen en landen. terwijl hij achter zijn bureau internationaal zaken doet. En die zaken gaan nu heel goed voor zijn onderneming.

Dat is niet altijd zo geweest, want ook Den Helder Support Service beweegt mee op de economische golven van de energiesector. Op het ene moment kost ruwe olie 100 dollar per vat en een jaar later de helft. Maakt nogal wat uit voor het proces van zoeken naar en het winnen van fossiele brandstoffen. Voor werk en ondernemers in de bedrijfstak betekent dit prijsverschil kaas op het brood of een droge snee. In Den Helder wordt Daan Groot beschouwd als peetvader van bedrijven. die diensten verlenen aan de offshore. Wim Schouwenaar kun je zien als diens ideale schoonzoon. De acoliet wist de dienstverlening aan bedrijven naar een hoger niveau te brengen.

Bolderheij bevestigt die lezing. Haar collega Conny van den Hoff, directeur van de luchthaven, is blij met de aanwezigheid van Den Helder Support Service in de stad: “Ik feliciteer het bedrijf met de derde belangrijke opdracht in Offshore Wind, die wederom vanuit Den Helder Airport wordt uitgevoerd. We zijn er trots op!

Helderse Courant, 13 december 2019, 07:00

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20191212_45842017/de-luchthaven-van-den-helder-is-de-enige-die-gekwalificeerd-is-voor-de-wind-industrie-de-sector-die-wordt-gezien-als-de-redding-voor-de-grootste-haven

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=wind+industrie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Port+of+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=PoDH
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jacoba+Bolderheij
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kees+Turnhout
https://robscholtemuseum.nl/?s=Den+Helder+Airport
https://robscholtemuseum.nl/?s=DHA
https://robscholtemuseum.nl/?s=Conny+van+den+Hoff
https://robscholtemuseum.nl/?s=Den+Helder+Support+Service
https://robscholtemuseum.nl/?s=DHSS
https://robscholtemuseum.nl/?s=Wim+Schouwenaar
https://robscholtemuseum.nl/?s=Daan+Groot