Arie Booy – Daling bodem Waddenzee beperkt + De Telegraaf – Boorplatform bezet ’zolang als nodig is’ + @GreenpeaceNL + Blik op nieuws – Negen aanhoudingen Schiermonnikoog

Daling bodem Waddenzee beperkt

Helderse Courant, 13 februari 2018

Helderse Courant, 13 februari 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

De Telegraaf – Boorplatform bezet ’zolang als nodig is’

Schiermonnikoog – Activisten van Greenpeace willen „zolang als nodig is” op een boorplatform in de Noordzee blijven zitten om proefboringen naar aardgas te verhinderen. Vier klimmers hebben in hangende tentjes de nacht door gebracht op het platform, zo’n 20 kilometer uit de kust van Schiermonnikoog. „We hebben genoeg voorraden bij ons om het langere tijd vol te houden”, zegt Faiza Oulahsen van de milieuorganisatie. Zij zit op een zeilboot in de buurt van het platform.

Greenpeace verzet zich om diverse redenen tegen de proefboringen. Sowieso vindt de organisatie, dat het gebruik van aardgas moet stoppen. Daarnaast stelt Greenpeace dat er een risico bestaat op bodemdalingen, die zich kunnen doen voelen op het eiland. Voor de manier, waarop het Britse bedrijf Hansa Hydrocarbons hier te werk gaat, heeft Oulahsen geen goed woord over. „Het eiland en de bewoners zijn compleet overvallen.”

Slechts enkele dagen, nadat het bedrijf een vergunning had gekregen van het ministerie van Economische Zaken kwam de aankondiging, dat de boringen deze vrijdag zouden beginnen. „Onfatsoenlijk en niet verantwoord”, vindt de Greenpeace woordvoerster. Ze denkt, dat het bedrijf protesten voor wilde zijn. Volgens Greenpeace was de kustwacht donderdagavond, toen de actie begon, met drie schepen, een vliegtuig en een helikopter aanwezig. Maar er is vooralsnog niet ingegrepen.

De Telegraaf – 16 februari 2018, 07:58, updated 08:02

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1679910/boorplatform-bezet-zolang-als-nodig-is

Greenpeace NL‏ @GreenpeaceNL

Hoe beklim je een gasboorplatform op open zee? Steun onze helden, teken de petitie aan minister Wiebes: https://secured.greenpeace.nl/vangaslos/utm_campaign=GAS2018&utm #VanGasLos

https://twitter.com/GreenpeaceNL/status/964240396204363776

Negen aanhoudingen actie Greenpeace boorplatform Schiermonnikoog

Schiermonnikoog/Lauwersoog

Vrijdag zijn in totaal negen actievoerders van Greenpeace aangehouden nadat enkele actievoerders in een boorplatform waren geklommen. ‘In samenwerking met de Kustwacht, Douane, Koninklijke Marechaussee en de politie zijn de actievoerders veilig aangehouden’, zo laat de politie vrijdagavond weten.

Boorplatform

Op donderdag 15 februari begon Greenpeace een protestactie op een boorplatform in de Noordzee op ongeveer 20 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog. De eigenaar van het platform had Greenpeace verzocht de actie te staken gezien de onveilige situatie voor anderen maar ook voor zichzelf. Hier werd geen gehoor aangeven en eigenaar deed aangifte bij de politie.
Aangehouden

Op vrijdagochtend zijn vijf personen aangehouden omdat ze met hun schip te dicht bij het platform hadden gevaren. Toen dit schip aankwam in Lauwersoog zijn de vijf aangehouden en voor verhoor meegenomen naar het politiebureau.

Pijlers

In de pijlers van het boorplatform hielden enkele actievoerder zich op. Zij hingen aan touwen aan de toren en wilden hier niet vandaan. Gezien de wijze waarop de personen zich hadden verschanst werd een politieteam in een helikopter ingevlogen die speciaal getraind is om op hoogte te werken. Uiteindelijk klommen de actievoerders naar boven en zijn vanaf het platform in een mandje overgeladen op het kustwacht schip de Guardian. Zij worden naar de Eemshaven gebracht en worden verhoord.

De coördinatie van deze politieactie werd gehouden vanuit het Kustwacht centrum in Den Helder. Om de veiligheid te waarborgen van medewerkers en demonstranten lagen er om het boorplatform verschillende Kustwacht boten.

Blik op nieuws, 16-02-2018, 21:06

http://www.blikopnieuws.nl/nieuws/261405/negen-aanhoudingen-actie-greenpeace-boorplatform-schiermonnikoog.html

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image