Arie Booy – Contract voor eerste marineschip met naam van Den Helder wordt volgende week getekend

Het nieuwste marineschip Zr. Ms. Den Helder (foto Defensie)

We zijn er goed uitgekomen, meldt de vice admiraal

Den Helder – Met feestelijk ceremonieel klinkt woensdag 19 februari het startschot voor het nieuwste marineschip Zr. Ms. Den Helder.

De onderhandelingen tussen de Defensie Materieel Organisatie en scheepsbouwer Damen zijn afgerond. We zijn er goed uitgekomen“, meldt vice admiraal Arie Jan de Waard, die als directeur van DMO het proces bewaakt. Woensdag 19 februari is gekozen als datum voor het ondertekenen van het contract.

Het is voor het eerst sinds een jaar of vijftien, dat Defensie een nieuw oorlogsschip heeft besteld. Het is ook voor het eerst, dat er een marineschip naar Den Helder vernoemd wordt. Binnen de krijgsmacht wordt het een CSS genoemd, die afkorting staat voor Combat Support Ship. Op de werkvloer spreekt de marine ook wel over een tanker of transportschip.

Het nieuwe Combat Support Ship Zr. Ms. Den Helder (foto Defensie)

Het nieuwe Combat Support Ship Zr. Ms. Den Helder (foto Defensie)

Het CSS zou aanvankelijk in 2022 worden opgeleverd, maar dat wordt nu 2024. De vertaling van de nieuwe regelgeving naar eisen in het bestek, plus overleg met Damen over de gevolgen voor de kosten, leidden tot vertraging. Ook zei Damen meer tijd nodig te hebben voor de bouw dan in de oorspronkelijke plannen stond. Daardoor is uiteindelijk een vertraging van twee jaar ontstaan.

Het budget werd bovendien met 50 miljoen euro opgehoogd naar 374 miljoen. De verhoging wordt veroorzaakt door de meerkosten van regelgeving en eisen en door hogere lonen en prijzen in Roemenië, waar de ruwbouw van het schip plaats heeft. Daarna wordt het transportschip naar Den Helder gesleept om bij het Marinebedrijf op de Nieuwe Haven te worden afgebouwd.

Model van het nieuwe marineschip Zr. Ms. Den Helder (foto Defensie)

Model van het nieuwe marineschip Zr. Ms. Den Helder (foto Defensie)

De ondertekening van het contract wordt bijgewoond door de Burgemeester van Den Helder. Nadere details heeft Defensie nog niet bekendgemaakt.

Helderse Courant, 11 februari 2020, 10:45

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200211_3080729/contract-voor-eerste-marineschip-met-naam-van-DenHelder-wordt-volgende-week-getekend-we-zijn-er-goed-uitgekomen-meldt-de-vice-admiraal

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zr.+Ms.+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=Defensie+Materieel+Organisatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Damen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Combat+Support+Ship