Arie Booy – Cees Rondèl publiceert 750e aflevering van historische rubriek Afgestoft: ’Er valt nog zoveel over Nieuwediep te schrijven’
Cees Rondel in zijn werkkamer, waar hij de rubriek Afgestoft schrijft (foto Peter van Aalst)
Den Helder – Stadshistoricus Cees Rondèl publiceert op 25 maart de 750e aflevering van zijn historische rubriek Afgestoft. ,”Ik ga nu op naar de duizend afleveringen“, zegt hij strijdlustig.
Van jongs af aan is Rondèl behept met een liefde voor de geschiedenis van zijn geboortestad. Die bezingt hij in woorden en daden. Als kind zag hij het voorbeeld van zijn vader, die decennia lang een goed gelezen column had in de Helderse Courant en daarnaast een echte vereniging man was. ,”Mijn vader was onder meer voorzitter van de voetbalclub HRC“, zegt Cees. “Ik heb dat talent voor organiseren van hem geërfd, ja. Zo stond ik aan de basis van de Helderse Vereniging voor Sociale Geschiedenis, was bestuurslid van de VARA en nog zo een aantal dingen.”
Zijn brood verdiende hij met werk als burger op vliegkamp De Kooy, maar na zijn leeftijdsontslag kwam er een nieuwe passie opzetten: Afgestoft. “In 2007 ben ik van start gegaan met de rubriek Afgestoft. Eerst voor de website Den Helder Vandaag, en later voor Den Helder Actueel. Omdat ik het niet eens was met de koers, die daar gevaren werd, heb ik de rubriek een aantal jaar geleden weggehaald en publiceer ik nu op de website van de stichting Afgestoft.”
Stichting
De bioscoop Scala, die vroeger aan de Kanaalweg stond (foto Afgestoft)
Want uit het schrijven van de wekelijkse column met wetenswaardigheden over oude foto’s, kwam een stichting voort, die zich beijvert voor behoud en waardering van Helderse historie. “Het was niet mijn idee om de stichting op te richten”, zegt Cees. “De jonge vent Laurens van Zoonen kwam met dat plan op de proppen. Dat vind ik ook het mooie van deze club. Ik ben met mijn 64 jaar een van de ouderen; het zijn overwegend jonge mensen, die zich erv oor inspannen om mooie dingen voor de stad te organiseren.”
Zo verzorgt Afgestoft regelmatig beamer avonden met oude foto’s bij café Kaper, gaat Cees met collega’s verzorgingshuizen af om daar beamer shows te geven, worden tuinfeesten en tentoonstellingen georganiseerd, zoals die over de foto’s van Anna Clasina Leijer in het gemeentehuis en is er sinds eind vorig jaar een eigen museum: de Oudheidkamer aan de Zuidstraat.
Oud burgemeester Willem Hoekzema is een van de sympathisanten van Afgestoft en slaat geen aflevering van de rubriek over. Ook brug historicus Hans Boogert is fan. Hij zegt: “Het is een unieke rubriek, waarin de lezers kunnen reageren op foto’s over de historie van Den Helder. Het gaat vaak om persoonlijke ervaringen of herinneringen, die niet of nauwelijks in archieven te vinden zijn. Dit maakt de toegang tot historie laag drempelig. Hopelijk is deze rubriek nog een lang leven beschoren.”
Toekomst
Wilhelminastraat te Den Helder begin vorige eeuw (foto Afgestoft)
Ook Jeroen Bodewus is liefhebber van de rubriek “Zonder verleden geen toekomst!“, vindt Bodewus. “In de rubriek wordt het verleden getoond. Soms van 100 à 120 jaar geleden. Dan zie je de grandeur van het ouwe Helder. Soms van 70 jaar geleden. Dan snap voor wat voor een opgave onze ouders en (over)grootouders hebben gestaan om vanuit het niets de stad weer op te bouwen na de oorlog. Soms staan er foto’s in van 40 jaar terug, waarop je ziet, dat er net na de Oorlog keuzes zijn gemaakt die, gedreven door de haast van de wederopbouw en bevolkingsgroei, niet de aller gelukkigste waren. Ik hoop dat wij, of in ieder geval ons nageslacht, over 50 jaar kunnen terugkijken in de rubriek Afgestoft en dan zien wat er op dit moment gaande is; een enorme transformatie van onze mooie stad”, aldus Bodewus.
Auteur Cees Rondèl zoekt vaak een relatie met actuele ontwikkelingen en plaatst die dan in historisch perspectief zoals in een van de laatste afleveringen, waarin hij schrijft: ’We zijn in een vreemd spektakel beland door dat Corona Virus. De horecazaken hebben hun keukens en terrasjes op slot gedaan. En daar komt nog eens bij, dat een groot deel van Nederland de daad bij het woord heeft gevoegd door de slogan van Hamsteren! letterlijk en figuurlijk uit te voeren’. Waarbij hij een foto van de Spoorstraat met het terrasje van ijsboer Laan plaatst. Rondèl vervolgt: ’Maar deze foto biedt ons ook nog een prachtig uitzicht op een stel oude winkelpanden van firma’s, die inmiddels op een enkeling na al weer tot een verleden behoren.’
Kritisch
Haven van Den Helder, de Zuidstraat met het Koninklijk jacht Piet Hein (foto Afgestoft)
Zo brengt hij twee keer per week, op woensdag en zondag, de petit histoire van Den Helder tot leven in woord en beeld. Cees: “Ik laat zoveel mogelijk verschillende onderwerpen de revue passeren. Gemiddeld wordt de rubriek door zo’n 3.000 tot 4.000 bezoekers gelezen en die komen van over de hele Wereld. Oud Nieuwedieper Hans Zuidweg, die in Recife in Brazilië woont is één van de vele lezers die als het onderwerp hem interesseert reageert op de rubriek.”
Hij schroomt er niet voor om maatschappij kritische artikelen te schrijven: “Ja, zeker, want het moet niet zo zijn, dat je het overal maar mee eens bent in Den Helder. Die aanpak wordt gewaardeerd door de lezers, die een reactie geven.”
Zolang het qua gezondheid goed gaat denkt Rondèl er niet aan te stoppen met zijn rubriek. “Sterker nog, ik mag wel 104 jaar worden, want er liggen nog zo veel historische onderwerpen over Den Helder, waar nog onderzoek naar gedaan moet worden!”
http://www.afgestoftdenhelder.nl
Helderse Courant, 22 maart 2020, 18:28
Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Cees+Rondèl
https://robscholtemuseum.nl/?s=Afgestoft
https://robscholtemuseum.nl/?s=Helderse+Vereniging+voor+Sociale+Geschiedenis
https://robscholtemuseum.nl/?s=Laurens+van+Zoonen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Oudheidkamer
https://robscholtemuseum.nl/?s=Willem+Hoekzema
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jeroen+Bodewus
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hans+Zuidweg
https://robscholtemuseum.nl/?s=Brazilië
https://robscholtemuseum.nl/?s=Corona+Virus
Plaats een reactie