Arie Booy – Aantal winkels blijft krimpen: Tien procent leeg in Den Helder, Schagen boert achteruit + Schagen geen geld voor facelift + Marischka de Jager – McDonald’s gaat verhuizen

De Kroonpassage in Den Helder is na het vertrek van H&M weer wat leger geworden (foto NHD)

Het aantal winkels blijft krimpen in de Noordkop: Tien procent leeg in Den Helder, maar ook Schagen boert achteruit

Den Helder In de Noord kop loopt de binnenstad van Den Helder al decennia voorop waar het gaat om afkalvend winkelbestand. Maar nu groeit de leegstand ook in Schagen. Het is echter een landelijke trend.

Volgens onderzoeksbureau Locatus sloten vorig jaar in heel Nederland 2.767 winkels hun deur voor het laatst. “Dat is het hoogste aantal sinds 2004. En 40 procent meer dan het aantal gesloten zaken in 2018”, meldt onderzoeker Ger Slob. Na een aantal jaren van dalende leegstand is vorig jaar dit cijfer weer opgelopen. Slob: “De leegstand steeg van 6,7 procent op 1 januari 2019 naar 7,3 procent op 1 januari 2020. Na een periode van herstel, zijn we weer bijna terug bij de piek (7,5 procent) van 2015.”

DH in betere tijden tijdens Juttersmarkt (foto NHD)

De Spoorstraat te DH in betere tijden tijdens Juttersmarkt (foto NHD)

Locatus heeft ook de cijfers van de middenstand in de Noord kop op een rijtje gezet. Den Helder zit ver boven het landelijk gemiddelde met 10 procent van de beschikbare vloeroppervlakte leeg. De gemeente is samen met Woning Stichting Den Helder en ontwikkelmaatschappij Zeestad al jaren bezig de winkelstraten te verkleinen. Een groot deel van de Spoorstraat is aan de detailhandel onttrokken. Ook in de Koningstraat zijn veel minder winkels dan vijf jaar geleden.

Stabiel

De Gedempte Gracht in Schagen verdient een facelift (foto NHD)

De Gedempte Gracht in Schagen verdient een facelift (foto NHD)

Traditioneel is Schagen een stabiele factor qua middenstand. Als centrumgemeente van de Noord kop komen de klanten uit alle windrichtingen naar de marktstad. Het zogenoemde ’rondje Schagen’ kent anno 2020 evenwel ook minder etalages dan halverwege het vorige decennium. De leegstand is in Schagen momenteel 6,7 procent van de beschikbare winkelruimte.

Middenstander Louis Schoehuijs ziet het met enige zorg aan: “Het is gewoon een feit, dat er ook in Schagen steeds meer winkelketens zijn gevestigd. Het aantal zelfstandige winkeliers, zoals onze vishandel al drie generaties is, loopt terug. Dat merk je vervolgens aan de betrokkenheid van ondernemers bij het winkelhart.

Volgens de vishandelaar is het daarom zaak om de belangrijkste winkelstraat Gedempte Gracht eens een langverwachte opfrisbeurt te geven. Hoe ver het gemeentebestuur is met deze plannen, kan woordvoerder Ans Heijnis nog niet zeggen: “Ik ga het uitzoeken“, verzekert ze.

Schrijnend

In de andere twee gemeenten van de Noord kop zijn de leegstandscijfers overigens minder schrijnend. Zo staat in Hollands Kroon dit jaar 4 procent van het winkeloppervlak leeg en is in Texel sprake van een heel andere situatie. Op het Waddeneiland is slechts voor 1,8 procent sprake van leegstand.

De onderzoekers, maar ook retail deskundigen, zoals professor Cor Molenaar wijzen er op, dat er structureel wat aan het veranderen is in de markt. Dat er vorig jaar meer winkels gesloten zijn dan in de vijftien jaar daarvoor is immers een teken aan de wand. Was voorheen de horeca nog wel te porren om in een lege winkel te beginnen; ook die avenue wordt minder vaak ingeslagen.

Volgens Locatus is het stijgende aantal faillissementen een van de oorzaken van winkels, die voorgoed op slot gaan. Daarnaast zijn ketens bezig aan een ’shake out’. Of winkelketens vallen om, of ze sluiten vestigingen, zoals die van H&M in de Helderse Kroonpassage. Zelfs C&A is aan een terugtocht bezig op de winkelmarkt. Als het filiaal van deze modeketen aan de Helderse Spoorstraat zou sluiten, betekent, dat opnieuw een aderlating voor het centrum van de marinestad.

Helderse Courant, 14 februari 2020, 13:12

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200213_19028754/het-aantal-winkels-blijft-krimpen-in-de-noordkop-tien-procent-leeg-in-DenHelder-maar-ook-schagen-boert-achteruit

Gemeente Schagen heeft geen geld in kas voor facelift winkelstraat Gedempte Gracht

Schagen – Er is geen geld in kas van de gemeente Schagen voor een door de middenstand gewenste facelift van de Gedempte Gracht.

Dat meldt woordvoerder Ans Heijne naar aanleiding van een artikel in deze krant over het feit, dat het al bijna een halve eeuw geleden is, dat Schagen investeerde in de belangrijkste winkelstraat van de stad. En dit terwijl in omliggende plaatsen veel geld wordt uitgegeven om de middenstand beter te positioneren. Zo investeert Den Helder tientallen miljoenen EUro’s in de binnenstad en is ook Hollands Kroon druk doende om het winkelklimaat in de kernen te stimuleren.

De discussie over de grootste winkelstraat van Schagen werd aangezwengeld door vishandelaar Louis Schoehuijs. Volgens de middenstander is het hoog tijd om de Gracht weer op te stuwen in de vaart der volkeren. In deze krant zei hij eerder deze maand: “Het zijn zware tijden voor de winkelstand. We zitten aan een straat, die ruim vier decennia geleden voor het laatst opgeknapt is. Dat zou het gemeentebestuur zich wel eens aan mogen trekken.

Gevraagd om een reactie meldt woordvoerder Ans Heijne namens het gemeentebestuur: “We hebben de Basis op Orde gebracht, waarin het onderhoud en verbetering van onze zaken (straten, bruggen, parken, riolering, etc.) in de openbare ruimte zijn vastgelegd in tijd en geld. We moeten hierbij echt ‘elk dubbeltje omdraaien’, want het budget is zeer krap. Op dit moment is een facelift van de Gedempte Gracht niet in de plannen meegenomen. Er is daarmee helaas geen budget vanuit de gemeente beschikbaar hiervoor.

Helderse Courant, 22 februari 2020

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200221_44785035/gemeente-schagen-heeft-geen-geld-in-kas-voor-facelift-winkelstraat-gedempte-gracht

De McDonald’s in het centrum van Den Helder gaat verhuizen, vijftig meter verderop: ’Ver hoeven we niet, want we zitten al op de beste plek

Het nieuwe aangezicht van de Kroonpassage, links in beeld een deel van de nieuwbouw grenzend aan het ’Food Station,’ waaraan nu wordt gebouwd, hier is de McDonalds gepland (foto Zeestad)

Het nieuwe aangezicht van de Kroonpassage, links in beeld een deel van de nieuwbouw grenzend aan het ’Food Station,’ waaraan nu wordt gebouwd, hier is de McDonald’s gepland (foto Zeestad)

Den Helder – De vestiging van McDonald’s aan het Bernhardplein verhuist naar de nieuwbouw van Halte Bellevue, grenzend aan het Food Station aan de Spoorstraat. dat nu wordt gebouwd. “We schuiven zo’n vijftig meter op“, zegt Richard Pach namens McDonald’s desgevraagd.

We zijn al jaren in gesprek met Woning Stichting Den Helder en Zeestad en zitten nu in de eindfase. Officieel is het nog niet helemaal rond, onze juristen zijn bezig om te fine tunen. Maar zoals het er nu naar uit ziet, zitten over een jaar of twee vijftig meter verderop.’’

De oppervlakte van de vestiging in de binnenstad blijft het zelfde. “We hebben nu nog een kelder, die we gebruiken voor opslag. Straks hebben we alles gelijkvloers. Of ik blij ben met deze locatie? We hoefden niet weg en hadden makkelijk kunnen blijven zitten, waar we nu zitten. Maar we staan open voor vernieuwing. En wat er de afgelopen jaren is gebeurd in de stad, daar zijn we blij mee. Op zich verandert er voor ons niet zoveel. We zitten voor ons gevoel al op de beste plek en hadden ook geen behoefte om naar een totaal andere plek in Den Helder te verhuizen“, aldus Pach.

Kroonpassage

Ook de toekomstige plannen voor de tegenover gelegen Kroonpassage, dat deels gesloopt en vervangen zal worden door parkeergelegenheid, is wat Pach betreft een prima zet. “Ik kan de gemeente alleen maar complimenteren met het lef, dat ze tonen om dit soort rigoureuze maatregelen te nemen. Alles beter dan een winkelcentrum, dat nog eens tien jaar vooral leeg staat. Wil je enigszins concurreren met Schagen, dan zal je moeten aanpakken.

De huidige McDonald's verhuist naar een nieuwe locatie op een steenworp afstand (foto NHD)

De huidige McDonald’s verhuist naar een nieuwe locatie op een steenworp afstand (foto NHD)

Klaas Gerssen van de naastgelegen Nieuwedieper Vishandel heeft nog geen zicht op een andere locatie. Eind vorig jaar gaf hij al aan het liefst te blijven zitten, waar hij nu zit en dat er na een eerder gesprek met Woning Stichting geen concrete verhuisplannen zijn. De zaken zijn sindsdien onveranderd.

Voor het doortrekken van het Stadspark zou ook de Bethelkerk in de weg staan. Voorzitter Hans Egner van de Protestantse Kerken in Den Helder liet eind vorig jaar al weten geen concrete plannen te hebben om plaats te maken.Er is met Zeestad over gesproken, meer niet,’ zei hij destijds. Ook deze situatie is sindsdien ongewijzigd, zo liet hij dinsdag desgevraagd weten.

Tekentafel

Ontwikkelaar Woning Stichting zegt momenteel in gesprek te zijn met meerdere commerciële partijen voor de invulling van fase twee van Halte Bellevue. Zodra deze fase is afgerond, zal worden begonnen met de derde fase. Die bestaat uit woningen, die aansluiten op de al bestaande woningen aan de Stationstraat. “Het ontwerp van deze woningen ligt nog op de tekentafel“, meldt Sander Quartel namens Woning Stichting. “Na de tekenfase volgt een bestemmingsplanwijziging en een aanvraag omgevingsvergunning. Pas daarna kunnen we een planning van de bouwwerkzaamheden opstellen.”

Van de zeven woningen, die in de eerste fase aan de Stationsstraat zijn gebouwd, staan er nog zes te koop. Volgens de eerste plannen zou in het resterende deel van Halte Bellevue plek zijn voor nog eens dertig appartementen. Dat is inmiddels achterhaald. Nieuwe aantallen zijn nog niet bekend.

Helderse Courant, 18 februari 2020

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200218_91529193/de-mcdonalds-in-het-centrum-van-DenHelder-gaat-verhuizen-vijftig-meter-verderop-ver-hoeven-we-niet-want-we-zitten-al-op-de-beste-plek

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Locatus
https://robscholtemuseum.nl/?s=leegstand
https://robscholtemuseum.nl/?s=Woning+Stichting+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zeestad
https://robscholtemuseum.nl/?s=Schagen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hollands+Kroon
https://robscholtemuseum.nl/?s=Cor+Molenaar
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kroonpassage
https://robscholtemuseum.nl/?s=McDonald’s
https://robscholtemuseum.nl/?s=Richard+Pach
https://robscholtemuseum.nl/?s=Bethelkerk
https://robscholtemuseum.nl/?s=Halte+Bellevue