Anouk van den Crommenacker & Maud de Mönnink – Beeldende kunst en visie

Vincent Willem van Gogh
Vincent Willem van Gogh is geboren op 30 maart 1853 in Zundert. Zijn werk valt onder het postimpressionisme. Vincent van Gogh wordt tegenwoordig als een van de grote schilders uit de 19e eeuw. Tijdens zijn leven werd er waarschijnlijk maar een schilderij verkocht.

Piet Mondriaan
Pieter Cornelis Mondriaan is geboren op 7 maart 1872 in Amersfoort. Hij was een Nederlandse kunstschilder en kunsttheoreticus, die toen hij ouder werd in het buitenland woonde en werkte. Piet Mondriaan staat vooral bekent om zijn geometrisch-abstracte werk met de kenmerkende horizontale en verticale zwarte lijnen en primaire kleuren. Deze schilderijen behoren tot de kunststroming ‘De Stijl’.

Bas Jan Ader
Rob Scholte is geboren in Amsterdam (1 juni 1958). Hij studeerde van 1977 tot 1982 aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Hier heeft hij zijn eigen techniek ontwikkeld voor de totstandkoming van zijn werken.

Rob Scholte
Rob Scholte maakt kunstwerken van verschillende bestaande dingen uit de media waar hij een andere twist aan geeft. Hij maakt bijvoorbeeld van iets wat door mensen voor lelijk wordt beschouwd iets moois of andersom. Zijn bronnen zijn: de gedrukte media, de kunstgeschiedenis, strips, reclame en videoclips.

Bas Jan Ader (officieel Bastiaan Johan Christiaan Ader) is geboren op 19 april 1942 in Winschoten. Ader volgde in Amsterdam een opleiding aan de Rietveld Academie. Zijn werk bestaat voor een groot deel uit performances, waarin fotografie en film een belangrijke rol spelen. Zijn kunst is geïnspireerd door de zwaartekracht en andere fysische verschijnselen. Hij maakt korte filmpjes van vallende voorwerpen en vaak valt hij zelf in zijn video’s.
Twee belangrijke kunstwerken van Piet Mondriaan
boogie woogie
line over form
Twee belangrijke kunstwerken van Bas Jan Ader
zijn kunst werd geïnspireerd door de zwaartekracht
Twee belangrijke kunstwerken van Rob Scholte
Hij maakt vooral gebruik van echte, bestaande beelden, met soms wat fantasie
Twee belangrijke kunstwerken van Vincent van Gogh
de Aardappeleters
de Zonsondergang
Belangrijkste verschil tussen Vincent van Gogh en Piet Mondriaan
Vincent van Gogh maakte werkelijke kunst met natuurlijke kleuren en ronde vormen. Piet Mondriaan daarin tegen maakte vooral abstracte kunst met veel rechte stukken.
vs.
Belangrijkste overeenkomst tussen Vincent van Gogh en Piet Mondriaan

De overeenkomst tussen Vincent van Gogh en Piet Mondriaan is dat allebei de schilders dezelfde gedachtegang hebben, echt Nederlands !
´De Aardappeleters´
Vincent van Gogh
´Rode boom´
Piet Mondriaan
Belangrijkste verschil tussen Rob Scholte en Piet Mondriaan
Piet Mondriaan heeft hele abstracte kunst met weinig verschillende kleuren, Rob Scholte heeft juist vele kleuren en vormen door elkaar, hij wil er zijn eigen betekenis aan geven. Deze verschillen hebben ook te maken met het feit dat Piet Mondriaan eerder leefde dan Rob Scholte. Piet Mondriaan is in 1944 overleden en Rob Scholte leeft nu nog steeds.
Overeenkomt tussen de manier van werken van Bas Jan Ader en Vincent van Gogh
De overeenkomst is dat ze allebei realistisch schilderden, zonder te veel fantasie. Het is de ronde gegaan dat toen der tijd, Bas Jan Ader en Vincent van Gogh allebei aan depressiviteit leden.
Bas Jan Ader
Vincent van Gogh
Uitleg over het kiezen van Rob Scholte voor het maken van het schilderij ´Huis ten Bosch´
Rob Scholte heeft de wandschildering van Huis ten Bosch in Japan gemaakt omdat er in Nagasaki een Nederlands dorp werd nagebouwd. De japanners vroegen het oud-directeur van het Rijksmuseum, Simon Levie, te hulp voor het zoeken naar de schilderaar die dit kon maken. Simon Levie kwam op het idee om Rob Scholte te vragen omdat hij een hedendaagse Nederlandse kunstenaar is en omdat Rob Scholte met assistenten werkt, zoals `de oude meesters deden in de 17e eeuw´.

https://prezi.com/rptofdrnnoxy/copy-of-beeldende-kunst-en-visie/