Annet van Aarsen – Vissers brengen Brand Brief naar de Koning: ’We worden Kapot Gemaakt door Leugens’

Vissers brengen Brand Brief naar de Koning:We worden Kapot Gemaakt door Leugens

Den Haag – Ze Zien Zich Zelf als eenErnstig Bedreigde Beroeps Groep. Oer Hollands, maar Hoe Lang Nog? ,,Ik heb het Idee, dat het Einde Oefening is. De Grens is Bereikt’’, zegt Volendammer Patrick Schilder. Zo’n Twintig Vissers brachten een Brand Brief naar de Koning.

Een Kleine Groep staat maandag ochtend voor Paleis Noordeinde, maar de Brief,  die op het Post Adres van de Koning wordt Af Gegeven, is door Meer dan Vier Honderd Vissers Onder Tekend en door Onder Andere Vis Af Slagen, Handelaren en  Verwerkers, Visserij Scholen, Scheeps Werven en Toe Leveranciers, die hun Bestaans Recht Ontlenen aan de Visserij op de Noordzee en het IJsselmeer.

Met de Brand Brief willen ze de Nood Toe Stand, waar in de Sector verkeert, onder de Aandacht brengen. ,,Vissers hebben de Laatste Circa Dertig Jaar Niet Anders Laten Zien dan dat zij zich In Alle Bochten Wringen Om te Vol Doen aan het Overheids Beleid’’, staat er in de Brief. Ze werkten aan Van Alles mee, Grovere Zeven, Af Sluiten van Gebieden, Wind Molen Parken, Natuur, een Maximum Aan Tal Vis Uren, Wijdere Mazen, Lichtere Vis Tuigen, Zee Flappen, Sanering, een Scala aan MSC Eisen ()

Garnalen Kotters

Telkens een Andere Hoepel, waar ze Door Heen moeten Springen, zeggen de Vissers. De Europese Commissie liet Onlangs Weten Aan te Sturen op een Verbod in 2030 op Bodem Beroerende Visserij in Natura 2000 Gebieden. Dat zou het Definitieve Einde betekenen van de Kleine Garnalen Kotters, die in de Kust Zone Vissen en die Door sSrenge Stik Stof Maat Regelen Toch Al in Zwaar Weer Verkeren.

Bij de Grote Kotter Visserij is het Toe Komst Beeld Net Zo Somber, schrijven de Vissers. Van de 120 Kotter Bedrijven blijven er Als het Zo Door Gaat Nog Ruim 50 over. Bij de IJsselmeer Visserij is het Nog Slechter: 90 Procent van de Bedrijven is Verdwenen. In Vissers Plaats Volendam zijn van de 32 Vaar Tuigen Nog 3 Vaar Tuigen over.

Patrick Schilder is Zo Ongeveer de Laatste Visser in Volendam. Het is een Strijd, zegt hij. ,,Dan kom je na een Dag Hard Werken Thuis en liggen er Drie Brieven op de Mat. In de Één staat, dat je Nieuwe Filters op je Motor moet Zetten. In de Ander, dat je Op Plekken, Waar je Familie Al Generaties vist Niet Meer mag Komen () Ga Maar Door.’’

Naar de Sloop

Nico van der Plas uit Katwijk, die naast hem staat voor Paleis Noordeinde, heeft Al Afscheid Genomen van Nederland. Hij bracht Onlangs zijn KW5 Leendert de Mol naar de Sloop, een Beslissing, die Nog Steeds Pijn doet. ,,We worden Kapot Gemaakt door Leugens. Door Wind Molens, die Helemaal Niet Zo Groen Zijn als Ze ons Vertellen’’, vindt hij.

Samen met zijn Zoon Art Jan is hij Nu een Avontuur Begonnen in Noorwegen, waar ze een Belang hebben Gekocht in een Vissers Boot. De Jonge Visser is Al Vertrokken naar het Noorse Eiland Selvaer, Nico en zijn Vrouw Thea gaan hem Over een Paar Maanden Achter Na.

Van der Plas Senior laat een Filmpje Zien, dat Art Jan stuurde, van Grote Kabeljauwen, die Uit de Netten worden Gehaald. ,,Mijn Zoon is 26 en hij wil Graag Vissen. Hij vangt Nu Vis in Noorwegen en besomt Lekker. Hij kan Daar Wat Op Bouwen, in Nederland is Dat Onmogelijk.’’ Zijn Vrouw Thea ,,Het is Voor het Eerst in Twee Jaar, dat er Weer Geld Binnen Komt. Ik heb het Gevoel, dat we Eindelijk Weer een Beetje Gaan Leven.’’

Prachtig Vak

Meijert Smid uit Den Oever vist met een Belgisch Schip op Langoustines. ,,We lopen Alle Maal tegen de Problemen aan. We moeten Steeds Vaker Om Varen om bij de Vis Gronden te komen, er zijn Steeds Meer Plekken, waar we Niet Mogen Komen, Ga Maar Door. () Maar de Vissers onder Nederlandse Vlag hebben Net Even Meer Problemen dan wij. België had met die Hoge Prijzen Bij Voor Beeld Al Snel een Goeie Regeling voor Brand Stof Steun, Nederland Niet’, zegt hij. Waar om hij naar Den Haag is Gekomen? ,,Het is een Prachtig Vak, dat mag Niet Verdwijnen. Daarom sta ik Gier.’’

Helderse Courant,  6 maart 2023, 18:00

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20230306_57984928

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Annet+van+Aarsen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Brand+Brief
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koning+Willem
https://robscholtemuseum.nl/?s=Brand+Brief+aan+Koning
https://robscholtemuseum.nl/?s=Visser
https://robscholtemuseum.nl/?s=Visserij
https://robscholtemuseum.nl/?s=Noordzee+Visserij
https://robscholtemuseum.nl/?s=Waddenzee+Visserij
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kotter
https://robscholtemuseum.nl/?s=Volendam
https://robscholtemuseum.nl/?s=Urk
https://robscholtemuseum.nl/?s=Den+Oever
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kapot+door+Leugen