Anja Roubos – Gemeente Texel kreeg er in 2017 vijftig inwoners bij + Gerard Timmerman – Burgemeester pleit voor veel sterkere regionale samenwerking

Gemeente Texel kreeg er in 2017 vijftig inwoners bij

Helderse Courant, 6 januari 2017

Helderse Courant, 6 januari 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

Burgemeester pleit voor veel sterkere regionale samenwerking

Een veel sterkere regionale samenwerking met de Noordkop gemeentes en in een aantal gevallen met alle 17 Noord-Hollandse gemeenten tot en met Alkmaar.

Dit pleidooi vormde de kern van de toespraak van burgemeester Michiel Uitdehaag vrijdag bij nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis.

De samenwerking in de Noordkop, die Uitdehaag voor staat is er op gericht gezamenlijk het belang van infrastructuur, woningen, werkgelegenheid, onderwijs, zorg en economische kansen op de agenda te houden. “Omdat de afzonderlijke gemeenten daarvoor alleen te klein zijn. Door daar samen een visie op uit de dragen, zal de regio een veel serieuzere gesprekspartner voor de provincie zijn, en tegenwicht aan de Metropool regio Amsterdam kunnen bieden.”

De aanpak biedt volgens de burgemeester betere kansen op ontwikkeling van de infrastructuur van en naar Den Helder. “Het kan een arbeidsmarkt opleveren, waar voor beide partners in de regio interessante banen zijn en komen en kan dit het onderwijsaanbod ook na de middelbare school voldoende breed houden.”

Uitdagingen waar Uitdehaag aan refereerde zijn de aanhoudende toeristenstroom en de steeds beperktere beschikbaarheid van personeel. “Ik pleit voor innovatieve oplossingen en huisvesting op Texel. Maar de structurele, landelijke tendens maakt voor de leefbaarheid, beschikbaarheid van personeel en bereikbaarheid van Texel een regionale samenwerking randvoorwaardelijk.”

De traditionele nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis trok veel bezoekers. Leden van meerdere (advies)commissies werden in het zonnetje gezet.

Texelse Courant, zaterdag 6 januari 2018, 11:33

https://www.texelsecourant.nl/nieuws/divers/32197/burgemeester-pleit-voor-veel-sterkere-regionale-samenwerking?redir

https://robscholtemuseum.nl/?s=texel