André Hoogeboom – Is lokaal bestuur integer?

De lokale democratie staat onder druk, zo onderzoekt KRO-NCRV in het programma De Monitor (http://demonitor.ncrv.nl/lokaal-bestuur/lokale-democratie-onder-druk-) en rept over belangenverstrengeling in de gemeenteraad van het Brabantse Hoeven. Maar hoe zit het in Noord-Holland? Hoe transparant is het dagelijks bestuur van uw gemeente? Weet u wel waar uw geld heengaat? Zijn wethouders en burgemeesters wel zo integer als zij zich voordoen. Of kunnen ze ongestoord hun gang gaan?

ALKMAAR
Een schoolvoorbeeld: een lerares Nederlands in Alkmaar stond kritisch tegenover het gemeentebestuur en uitte haar ongenoegen via Facebook. Een van de raadsleden kopieerde de berichten en stuurde die naar haar werkgever met de mededeling: weet u wel wie u in dienst heeft? Een ander raadslid twitterde over Joost Zwagerman: dat deze ’subsidieslurper niet welkom was in Alkmaar.’ Een verslaggever van Alkmaar Centraal werd ontslagen bij de omroep omdat hij te kritisch was over het college.

Verdient bestuur van dit kaliber nog wel de steun van de burger?

BERGEN

Maar in Bergen staat de democratie eveneens onder druk. Hans Vos is de plaatselijke luis in de pels. Hij is uiterst kritisch over de plannen Mooi Bergen 2.0. Maar heeft als platform slechts de Facebook-pagina en de plaatselijke haringboer. Terwijl Bergen een van de leukste dorpen van 072 is en beschermd dient te worden tegen de hoogmoedswaanzin van visieloze bestuurders.

Bergen is niet van de Bergenaren alleen.

DEN HELDER

In Den Helder vecht Rob Scholte al ene jarenlange strijd tegen de lokale kleinburgerij. Middels een Open Brief aan het College van B&W (https://robscholtemuseum.nl/open-brief-aan-het-college-van-b-w-den-helder-over-het-rob-scholte-museum/) proberen hij en zijn medestrijders aandacht te vestigen op de problemen waarmee het museum nu al sinds de oprichting, twee jaar geleden, kampt.
Citaat:
Uit een stroom van gelekte onthullingen in de media ontstaat nu de sterke indruk, dat het Rob Scholte Museum ongewild en zeer onterecht de speelbal is geworden van de ambities en machtspolitiek van de verantwoordelijke wethouders, die daarbij hun pijlen ook in persoonlijke zin richten op de kunstenaar zelf, Rob Scholte, en in de social media zelfs misplaatste grappen maken over diens invaliditeit.
Wij veroordelen deze handelwijze, vinden dit uiterst laakbaar voor een bestuurder en tekenen hiertegen ernstig protest aan.

Den Helder is meer dan een marinestad of de pont naar Texel.

Heb je ook tips over falend bestuur in uw Noord-Hollandse gemeente, laat het ons hier weten: http://www.noordhollandsenieuwsbode.nl/contact/.

Noord-Hollandse Nieuws, 26 mei 2016

http://www.noordhollandsenieuwsbode.nl/2016/05/26/is-lokaal-bestuur-wel-integer/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image