André Hoogeboom – Den Helder is niet klaar met Rob Scholte

Rob Scholte moet weg uit het postkantoor in Den Helder. De kunstenaar kan/wil het pand waar hij hij huis houdt, niet kopen, de gemeente beschouwt de onderhandelingen als beëindigd en gaat de boel verkopen (wordt waarschijnlijk een winkelcentrum).

Daarmee zal Den Helder verlost zijn van een luis in de pels, en misschien wel van een zakelijk conflict, maar ook van een spraakmakend en controversieel individu.

Wat de werkelijke reden achter de breuk is – blijft – onduidelijk. De gemeente zegt: hij wil geen mediator, omdat er zogenaamd oud (financieel) zeer uit de weg moest worden geruimd. Maar wat er precies aan de hand is blijft verborgen achter holle citaten.

‘Na diverse mislukte pogingen om er samen uit te komen, heeft het college gemeend er verstandig aan te doen om (…) het object op de markt aan te bieden aan derden’, zo luidt de officiële versie. D66 wethouder Lolke Kuipers zegt in het NHD dat ‘ze haar ogen heeft uitgekeken in het voormalig postkantoor, maar ook dat ‘de kunstenaar niks wil.’

Hoezo wil de kunstenaar niks? Nee, de kunstenaar wil niets met de bureaucraten van een gemeentehuis. Ik speculeer maar even: maar ik zie Rob Scholte zo een-twee-drie niet aan tafel zitten met een mediator. Apart fenomeen trouwens: zo’n mediator. Hij dook ook op in Bergen, bij het conflict rond de tuinhuisjes, dat gierend uit de hand liep.

Lijkt me een mooi vak: mediator. Lekker overal tussen in zitten en zonder enige verantwoordelijkheid en een beetje mediaten. Je brengt de citaten van de een over naar de ander en dat was het. Ik neem aan dat er ook een aardige factuur tegenover staat.

D66 wethouder Kuipers zegt.’Hij toont geen businessplan, hij toont niet aan dat hij het postkantoor kan kopen, hij claimt schade maar wil niet laten zien hoe die claim is onderbouwd en nu wil hij ook geen bemiddeling. Maar hij eist wel van alles.’

Rob Scholte is nu eenmaal een beroepsprovocateur die de rafelrandjes uit de samenleving trekt, zoals draadjes aan de achterkant van zijn borduursels.

Den Helder is daar niet klaar voor.

Dat had Scholte kunnen weten.

Noord-Hollandse Nieuwsbode, 11 juni 2016

http://www.noordhollandsenieuwsbode.nl/2016/06/11/den-helder-is-niet-klaar-met-rob-scholte/