Ana van Es – Poolse landdag in Helderse gemeenteraad

Reportage: Een flirterige wethouder is meer dan Den Helder aankan

Een schalks Whatsappende wethouder van Den Helder botste frontaal met zijn eigen college van B en W. Het was de aanzet tot een opgewonden geschil, dat maandag zijn climax bereikte.

DEN HELDER Vraag wethouder Geurt Visser (32) of hij tijdens zijn werk flirt met vrouwen, en hij glimlacht jongensachtig. ‘Vinden ze me flirterig?’ Pretoogjes. Heus, hij begrijpt de commotie niet. Vrouwen hebben hem nooit het gevoel gegeven dat ze zijn gedrag ‘ongewenst’ vonden.
Maar op het stadhuis zien ze het gedrag van de wethouder financiën wel degelijk als aanstootgevend. Zijn geflirt was maandagavond aanleiding voor een speciaal ingelaste raadsvergadering, waarin Visser werd gedwongen om per direct ontslag te nemen. Vanwege zijn vrijpostige gedrag, of ook om andere redenen?
De situatie rond de wethouder is vooral een uiting van de politieke cultuur in de Noord-Hollandse havenstad. Den Helder is een gemeente waar het kleine kan uitgroeien tot iets onverwacht groots. De politieke sfeer werd hier ooit omschreven als ‘verziekt’. Nog niet zo lang geleden sneuvelde de ene burgemeester na de andere.
Deze erfenis is nog niet begraven, blijkt maandag: in het stadhuis op een grauw industrieterrein voltrekt zich een Poolse landdag.
Burgemeester Koen Schuiling (VVD), zijn ambtsketting haastig tussen de koffiekopjes op het buffet vandaan gegrist, leidt niet zelf de vergadering, want hij ziet zich als te zeer betrokken. Moties worden ingediend die niet ondersteund blijken (‘schrap onze partij van de lijst!’), raadsleden joelen door elkaar heen. De voorzitter ad interim smeekt om orde. ‘Anders raken we echt de draad kwijt!’
Een medelid van de Stadspartij – hier lokaal oppermachtig – schudt zijn partijgenoot Visser de hand. ‘Jongen, we blijven je steunen.’
Deze jongste affaire aan het Marsdiep begint met Whatsapp-berichtjes van Visser, ‘richting vrouwen zowel in het stadhuis als daarbuiten’, aldus het gemeentebestuur naderhand in een officiële brief. De inhoud van de berichtjes speelde zich af ‘primair in de privésfeer’.
Burgemeester Schuiling ontbiedt zijn wethouder: hij was te vrijpostig geweest, daar was over geklaagd, hij kon maar beter ontslag nemen, anders zouden al die berichtjes zomaar kunnen uitlekken. Visser accepteert zijn congé. ‘Het leek mij toen beter,’ zegt hij nu.
Even later maakt hij via twitter bekend: ik neem toch geen ontslag.
Maar het gemeentebestuur publiceert snel een persverklaring via de gemeentelijke website. Wethouder Visser had graag nog langer leiding willen geven in deze ‘stoere stad’, maar helaas: het viel niet te combineren met zijn gezinsleven. ‘Ik heb lang getwijfeld over deze stap, maar ik heb twee jonge kinderen en ik vind dat mijn grootste verantwoordelijkheid uiteindelijk naar hen is.’
Deze woorden, zegt Visser desgevraagd, zijn niet van hem. Zijn collega’s hebben ze verzonnen. De persverklaring was ‘opzichtige kul’, zegt CDA-fractievoorzitter Edwin Krijns, die de extra raadsvergadering heeft geëntameerd.
De Whatsapp-berichtjes zijn slechts een deel van het probleem, vertelt de christen-democraat. ‘De presentatie van de heer Visser, die is dusdanig dat je je moet afvragen of je dit wilt in het gemeentebestuur. Prikkelend naar vrouwen. Flirterig. Dat geeft niet in een koffiebar, maar wel als je de stad moet vertegenwoordigen.’
Dit klinkt in het stadhuis door: Visser is een nieuwkomer in Den Helder. Tot vorig jaar was hij fractievoorzitter van een lokale partij in het Zuid-Hollandse Pijnacker-Nootdorp. De Stadspartij in Den Helder, behalve lokaal de grootste ook een politiek kruitvat, trok hem aan om schoon schip te maken.
Wethouders van buiten moesten de verziekte bestuurscultuur doorbreken, zegt Tjitske Biersteker van de Christenunie. Iemand als Visser gold als een ‘frisse wind door bestuurlijk Den Helder’. Maar het is anders gelopen, waarbij de whatsappjes slechts de stok waren om de hond mee te kunnen slaan.
Het gemeentebestuur stelt dat Visser al langer werd beticht van problematisch gedrag. Hem is ‘professionele hulp’ aangeboden, die hij heeft geweigerd. Het college handelt niet netjes, vindt de raad: kreten als ‘chantage’ en ‘hoor en wederhoor’ galmen door de zaal.
Peter Reenders, voorzitter van de Stadspartij, trekt de handen af van zijn eigen wethouder. ‘Ik stem voor het voorstel om per heden het ontslag toe te kennen.’ En zo vertrekt de man die in Den Helder de politiek moest opschonen.
Als hij de zaal heeft verlaten, vat GroenLinks-fractievoorzitter Nel Dol de politieke cultuur aan het Marsdiep samen. ‘In Den Helder worden zaken groter gemaakt dan ze zijn, wordt in complotten gedacht en iedereen wil zich ermee bemoeien. De elegante manier is in Den Helder niet mogelijk en dat moeten we ook maar niet meer proberen.’
Wat de gevolgen van Vissers vertrek zijn voor het college, was bij het sluiten van deze krant nog niet duidelijk.

De Volkskrant, 2 juni 2015

http://www.volkskrant.nl/binnenland/den-helder-kan-flirterige-wethouder-niet-aan~a4047708/