Alexander Verstraete – De Bezige Bij gaat nieuwe boek Dyab Abou Jahjah dan toch publiceren

De Bezige Bij heeft beslist het boek “Pleidooi voor radicalisering” van Dyab Abou Jahjah dan toch te publiceren. Eerder was hier protest tegen gerezen bij andere auteurs verbonden aan de uitgeverij. Volgens auteur David Van Reybrouck verschilt de perceptie in Nederland danig van die in Vlaanderen.

Het is een heikel punt dat de jongste tijd tot veel discussie heeft geleid binnen De Bezige Bij: moet de uitgeverij het nieuwe boek “Pleidooi voor radicalisering” van Dyab Abou Jahjah wel of niet publiceren?

Voor veel auteurs verbonden aan De Bezige Bij is de gewezen voorman van de Arabisch-Europese Liga nog steeds een controversiële figuur. Dat hun uitgeverij werk van zijn hand zou publiceren, botste bij hen op onbegrip.

Nu beslist de uitgeverij “Pleidooi voor radicalisering” wel degelijk te publiceren. Normaal moet het boek in september in de rekken liggen.

Eerder vandaag hebben een resem auteurs verbonden aan De Bezige Bij in Amsterdam samengezeten om de kwestie te bespreken. Ook de Vlaamse auteur David Van Reybrouck zat mee aan tafel. Hij ziet vooral een breuklijn tussen Vlaanderen en Nederland.

“Bij de Nederlandse collega’s is de twijfel groot”, vertelt hij aan VRT Nieuws. “Dat komt misschien omdat zij nog steeds het beeld van Dyab Abou Jahjah uit 2002 hebben. In Vlaanderen heeft hij inmiddels een column in De Standaard. Dat is een controversiële column, maar dit toont wel aan dat Vlaanderen hem beschouwt als een stem die er toe doet en die van waarde is in het publieke debat.”

DEREDACTIE.BE, ma 09/05/2016 – 23:01

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bmedia/kunsten/1.2652025#NOOIT

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image