Alex Ruitenbeek – Recalcitrante Brenninkmeijer blijft Corona Virus beleid kritiseren

Ansgar John Brenninkmeijer (foto Financieel Dagblad)

Recalcitrante Brenninkmeijer blijft Corona Virus beleid kritiseren

Ansgar John Brenninkmeijer is een echte Brenninkmeijer en toch een open boek. De beheerder van een beleggingsfonds maakt geen geheim van zijn afkeer van de Corona Virus maatregelen. Het leidde al twee keer tot zijn arrestatie.

Ansgar John Brenninkmeijer CV

1970  Ansgar John Brenninkmeijer wordt op 27 februari geboren in Londen
1989 – 1997 C&A, management trainee
1991 – 2011 Studie Bedrijfskunde, Erasmus Universiteit Rotterdam
2001 – 2004 IKEA, business area manager
2005 – 2009 Oprichter en directeur Verkoopwinkel
2012 – heden Consultant retail accounting
2014 – 2015 C&A, management accountant
2018  Beleggingsfonds ValueMachinesFund gaat van start, in samenwerking met Beterinbeleggen.nl

Drie minuten en 31 seconden duurt het filmpje van Onrecht TV op YouTube. We zien een man, die op het Museumplein in Amsterdam op een fiets met grote vlaggen achterop naar een linie ME’ers rijdt. Rustig, met zijn rug naar het matrixbord Politie treedt op. Dat gebeurt inderdaad, wanneer de man de linie nadert. ME’ers werken hem tegen de grond, boeien hem, terwijl hij op de grond ligt te spartelen en voeren hem af in een busje.

Al die tijd blaffen de politiehonden. Omstanders schelden de agenten uit. ‘NSB’ers‘ is nog de mildste verwensing. De dagen na de demonstratie op 24 januari op het Museumplein tegen de Corona Virus maatregelen zal Nederland kort in de ban zijn van grootschalige rellen tegen het Corona Virus beleid van de Regering Rutte.

De opgepakte fietser is Ansgar John Brenninkmeijer (50). Hij is een echte Brenninkmeijer,  lid van het fameuze C&A geslacht. ‘Dat fietstochtje was niet zo slim van Ansgar John. Ik heb hem aangeraden om de volgende keer naar mij in Twente te komen als hij weer een stukje wil fietsen‘, zegt Hendrik Oude Nijhuis van Beterinbeleggen.nl. Hij is samen met zakenpartner Björn Kijl én Ansgar John Brenninkmeijer beheerder van het beleggingsfonds ValueMachinesFund, dat belegt volgens de theorie van Warren Buffett, het zo geheten waarde beleggen.

‘Volgende keer luistert hij naar de politie’

Volgens Oude Nijhuis heeft Brenninkmeijer hem beloofd de volgende keer de aanwijzingen van de politie te zullen opvolgen. Want Brenninkmeijer blijft demonstreren tegen de maatregelen, die hij ‘disproportioneel zo niet dystopisch’ noemt. Elke zondag is hij onder het motto #Freedam te vinden op het Museumplein, ‘als ik tenminste in Nederland ben‘.

Brenninkmeijer en autoriteiten, het is zeker sinds eind april 2020 geen gelukkige combinatie. Toen concludeerde hij voor zichzelf op basis van wetenschappelijke rapporten en andere officiële bronnen, ‘dat de sterfte door Corona Virus gering was en de noodverordening wel opgeheven kon worden‘, zo zei hij in oktober in een interview op Lockdown News Network (LNN). Hij vroeg toestemming om te demonstreren op de Dam op Bevrijdingsdag, kreeg die niet en ging toch.

Hij kwam er die keer zonder arrestatie van af. Dat was anders, nadat de mondkapjesplicht was ingevoerd in het openbaar vervoer in juni. Brenninkmeijer zat ’s avonds in de trein naar Amsterdam, zonder mondkapje. Een conducteur op Utrecht CS gebaarde hem het kapje op te doen, er volgde een woordenwisseling (‘Ik zit alleen in een coupé‘), waarop de conducteur hulp inriep van agenten, die Brenninkmeijer oppakten.

Zeer extravert

Ansgar John Brenninkmeijer heeft een karaktertrek, die je niet snel associeert met het gesloten bolwerk, dat de grote Brenninkmeijer familie heet te zijn. Hij is extravert, zeer extravert. Hij heeft er geen moeite mee te verklaren, dat hij op zijn 27e een maand in een psychiatrische inrichting heeft gezeten, en ook van zijn lidmaatschap van de ChristenUnie maakt hij geen geheim. Op de website https://psychosenet.nl houdt hij in 2019 een pleidooi voor een noodprotocol voor medicatie voor mensen – zoals hijzelf – die behandeld worden voor een bipolaire stoornis. Dat ziektebeeld kenmerkt zich onder meer door een afwisseling van manische en depressieve periodes.

Hendrik Oude Nijhuis, Beterinbeleggen.nl

Hendrik Oude Nijhuis kent Brenninkmeijer vooral als ‘een charismatische persoon‘. ‘Je ziet hem opleven bij presentaties van ValueMachinesFund. Hij beweegt zich makkelijk onder de mensen. Maar hij is zeker geen gladde jongen. Dat past niet bij zijn karakter én hij heeft het vanwege zijn achtergrond niet nodig.’

Recordhouder afstand roeien

Als Brenninkmeijer ergens enthousiast over is, zo vervolgt Oude Nijhuis, die een aantal malen met hem naar Warren Buffetts aandeelhoudersvergadering in de Verenigde Staten is geweest, ‘gaat hij er vol voor‘. ‘Zo heeft hij ooit met vijf anderen het record afstand roeien in 24 uur gebroken. Misschien dat John soms overdrijft in zijn bevlogenheid, dus een tikje manisch is, maar van depressieve neigingen heb ik nooit iets gemerkt.’

Wouter Pol, Hogeschool Windesheim

Brenninkmeijer houdt zich naast demonstreren en beleggen ook (wetenschappelijk) bezig met retail. Hij hangt de theorie aan, dat je marges moet rekenen in centen en niet in procenten. Hij schreef er een paper en gaf er gastlessen over, onder ander bij Wouter Pol op Hogeschool Windesheim.John is een uitgesproken persoon met een uitgesproken mening. Zijn workshop was heel geanimeerd, hij liet heel veel persoonlijke drive zien. De studenten vonden het prachtig. Zijn boodschap is zeker serieus te nemen.’

Beetje recalcitrant

Plaats Brenninkmeijer alsjeblieft niet in de hoek van de agressieve en plunderende relschoppers, zegt Oude Nijhuis. Al was het maar, omdat Brenninkmeijer niets zegt zonder serieuze onderbouwing – zie alleen al zijn verwijzing naar een overzicht op https://visualcapitalist.com van de dodentallen bij pandemieën door de eeuwen heen. ‘Hij is wat recalcitrant. Misschien vond hij het daar op zijn fiets op het Museumplein vooral leuk om te zien wat er zou gebeuren.’

Reden om de samenwerking te beëindigen ziet de Twent niet. ‘We hebben wel telefoontjes gehad van mensen die in het ValueMachinesFund beleggen, die wilden weten wat er aan de hand was, maar dat was het dan ook wel. En er waren ook telefoontjes om steun te betuigen aan John.’

Wie is het echte zwarte schaap?

Nadat Brenninkmeijer op 4 februari was voorgeleid voor de rechter tweette filmregisseur Stephan Brenninkmeijer, ook telg uit het C&A geslacht, met gevoel voor ironie.

Ben ik EINDELIJK niet meer het zwarte schaap van de familie? #CoVid19NL #boontjeloontje #staythefuckathome

Waarop Ansgar John Brenninkmeijer en stuk minder frivool retweette ‘We dragen allemaal onze last van onterechte verwachtingen en onze eigen koppigheid.’

De zaak tegen Ansgar John Brenninkmeijer moet nog inhoudelijk behandeld worden door de Rechtbank Amsterdam.

Financieel Dagblad,  22 februari 2021

https://fd.nl/profiel/1374182/extraverte-ansgar-john-brenninkmeijer-is-al-twee-keer-opgepakt

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Brenninkmeijer
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ansgar+John+Brenninkmeijer
https://robscholtemuseum.nl/?s=Warren+Buffett
https://robscholtemuseum.nl/?s=C&A
https://robscholtemuseum.nl/?s=Freedam
https://robscholtemuseum.nl/?s=Freedom