Adrianne de Koning – Hoofdredactrice vernietigt tienduizenden exemplaren! ALLEEN NOG WAARHEDEN IN PRIVÉ…, ‘maar ik kan nog niet alles zien’

De nieuwe hoofdredactrice van Privé, Wilma Nanninga, is niet blij met de fototruc van de Panorama, maar ‘hieruit blijkt wel hoe wij hechten aan de waarheid.’ Want de waarheid is het handelsmerk van de baas van het oudste roddelblad van Nederland. Ook al moeten daarvoor tienduizenden gedrukte exemplaren worden weggegooid. Over de waarheid en niets dan de waarheid in de nieuwe Privé.

Dinsdagavond kwam Privé achter de waarheid. De drukpersen werden gestopt, de al gedrukte exemplaren vernietigd en een nieuw nummer gemaakt, dat een dag later dan gewoonlijk in de winkels lag. Een financiële strop en Nanninga klinkt dan ook strijdvaardig: “Panorama hoort nog van ons. Het is een misselijke streek. Belachelijk.

Nanninga gaat prat op de waarheid. Voor zij aan haar baan als het nieuwe gezicht van Privé begon, sprak zij in verschillende interviews al duidelijke taal. In De Volkskrant: “Roddel is onware kletspraat en dat publiceer ik niet. Wat in Privé staat is waar.” In het Algemeen Dagblad: “Ik zeg dat vanaf 1 februari elk woord in Privé waar is. Het blad, waar ik mijn handtekening onder zet, is een vakblad over en met sterren en géén roddelblad.” In Het Parool: “Ik word geen hoofdredacteur van een pulpblad met roddel, onware kletspraat.” En in Trouw: “Ik zou minder suggestieve koppen op de voorpagina willen zien, minder platitudes over liefdesbaby’s en droomrelaties en meer journalistiek goed onderbouwde verhalen over bekende Nederlanders, via hoor en wederhoor.

Hoe waar is de waarheid en wat is wederhoor? Een tocht langs de koppen van Privé, week 8, 22 februari 1997.

Dutroux gaat kinderprogramma presenteren

Een woordvoerder van Veronica: “De insinuatie van Privé, dat Marc Dutroux een eigen tv show krijgt bij Veronica is absoluut te walgelijk voor woorden. Dit gaat veel te ver. Namens de Holland Media Groep (waarvan Veronica deel uitmaakt, evenals RTL 4 en 5, red.) hebben we vorige week vrijdag een brief gestuurd en maandag hoorden we al, dat ze zouden rectificeren. Dat is snel. De schrijver is geen vriend van Veronica. We weten, waar hij vandaan komt.”

Willem Smitt, namens de hoofdredactie van Privé, in een brief aan de HMG: “Het is aan onze hoofdredactionele aandacht ontsnapt. Met u zijn wij van mening, dat dat niet zo had mogen worden geplaatst. Helaas, zo moeten wij vaststellen, is de gebezigde formulering dermate ongelukkig en onvolledig, dat ook gelezen kan worden, dat Veronica daadwerkelijk Dutroux zou hebben ingehuurd. Wij betreuren dit en zullen rectificeren.

Nanninga: “Het is natuurlijk een columnist, met zijn eigen grapjes. Het was gewoon onhandig en ongelukkig. Meestal rectificeren we uit ons zelf en dat gebeurt heel zelden. Mis is mis en dat zeg je tegen je lezers. Het heeft geen zin het te verstoppen. In mijn eerste nummer hadden we er ook één over Rob Scholte en zijn vriendin Mickey, die aan aids zouden lijden. Dat had iemand ons verteld, die bleek te liegen.

Totale metamorfose: Miep Brons verloor dertig kilo!

Miep Brons: “Nog niet één procent is gelogen. Geen woord staat op de verkeerde plaats. Ik ken Barbara Plugge al heel lang en zij heeft het precies opgeschreven, zoals ik ben. Daarom hoefde ik het ook niet van te voren te lezen. Als de mensen zien, dat je bent afgevallen stellen ze altijd vragen. Als je geen antwoord geeft gaan ze schrijven, dat je een enge ziekte hebt. Daarom weiger ik nooit een uitleg en vertel gewoon mijn eigen verhaal.

Nanninga: “Zulke verhalen en foto’s, net als die van Pamela Anderson zonder make up, zijn toch hoopgevend voor mensen, zoals jij en ik?

Gerommel bij Studio Sport!

Hans Kriek, directeur Brain Box Communicatie, waarvoor Jack van Gelder, Evert ten Napel en Eddy Poelman mediatrainingen zouden geven aan voetballers: “Dit heeft Privé gewoon overgenomen uit het papegaaien circuit. In onze eigen uitgave Off the Record van november hebben we geschreven, dat de drie heren zich verbinden aan het bedrijf. In een gesprek hadden zij toegezegd mee te werken, als wij zouden voldoen aan bepaalde voorwaarden. Maar wij zijn nog helemaal niet met voetballers aan de slag geweest. De Journalist schreef het eerste stukje, vervolgens Broadcast Magazine, De Gooi en Eemlander, de Volkskrant, NRC Handelsblad en als laatste de Privé. Jack van Gelder heeft mij inmiddels te kennen gegeve,n dat hij bedankt voor de eer. Door alle negatieve aandacht.

Een woordvoerder van de NOS: “We kunnen niet verontwaardigd reageren, want er is niets gebeurd. Het gerommel bij Studio Sport is gebaseerd op niets. Ze hebben een verhaal gemaakt, dat absoluut niet klopt. Voor zover ik weet hebben ze bij de NOS ook niemand gebeld.”

Nanninga: “Er is wel degelijk iets aan de hand. Soms zijn onze mensen beter geïnformeerd, dan een woordvoerder van een bedrijf. Wij hebben zeker wel met iemand bij de NOS gesproken.

Pierre Kartners wraak op Corry Konings

Pierre Kartner (Vader Abraham): “Het stukje is ontleend aan een interview met Henk van der Meyden, waarin ik hem vertelde, dat ik de tweede Corry Konings had gevonden en dat is ook zo. Ik neem zeker geen wraak op Corry, we zijn nog steeds vrienden, en ook niet op Hanny. Wraak komt niet voor in mijn woordenboek. De kop is een beetje ongelukkig, maar de foto van Anita is zeer mooi. Liever op deze manier in de bladen, dan helemaal niks. Het is goed voor de marktwaarde en naamsbekendheid. Ik heb Corry een faxje gestuurd. Ter verduidelijking, dat het niet van mij komt. Ik heb geen journalist gesproken.

Nanninga: “Buitenlandse sterren, zoals Madonna, bellen gaat niet, maar ik kan mij niet voorstellen, dat we Kartner niet hebben gebeld. Ik weet het niet.

Kan zwangere Anita Witzier het allemaal wel aan?

Een woordvoerder van Witzier bij de KRO: “Anita heeft met mij afgesproken, dat ze de pers niet te woord zal staan over haar zwangerschap, dat is te privé. Peter Horvers zal wel andere ingangen hebben. Sinds twee weken was haar zwangerschap in bredere kringen bekend en dan weet je dat het een keer uitlekt. Horvers zei wel zoiets als ‘Anita hoefde toch niet zo nodig een tweede?‘, maar daar heb ik niet op gereageerd. Andere vragen over de verschoven opnamen heb ik wel beantwoord. Het heeft geen zin het te ontkennen. Volgens mij heeft Anita niet met Horvers gesproken, ik heb in ieder geval het contact niet gelegd.”

Nanninga: “Dit is zeker wel hoor en wederhoor. Peter heeft gesproken met mensen bij de KRO en Endemol. Bepaalde dingen zijn namens Anita gezegd. Bovendien kennen onze mensen de sterren al jaren en dan put je uit wat je van iemand weet. Sommige zaken hoef je niet steeds opnieuw te vragen. Het is gewoon journalistiek, maar dan over een ander onderwerp.

Majoor Bosshardt zag een engel!

Majoor Bosshardt: “Oh, maar dat heeft al een paar jaar geleden in een boekje gestaan. Ik wist niet, dat het nu in Privé stond. Ik heb niemand gesproken. Ach, ze zoeken het maar lekker uit. Mooie bladvulling, denk ik. De koningin reageert toch ook niet?

Nanninga: “Oud nieuws? Natuurlijk proberen we met eigen nieuws te komen, maar een primeur, zoals over💈Marco Borsato en Leontien Ruiters, hebben we niet iedere week. Dag en nacht hebben we de televisie aan om naar aanleiding daarvan met vragen te komen. Nederland kijkt veel, dus vertellen de kijkcijfers ons ook, waar we aandacht aan moeten geven.”

Marjolein Keuning wil Henk Poort inruilen voor minnaar…

Vervolg van het artikel: “’We moeten scheiden, daar blijf ik bij. Wat moet ik met een vriend? Ik wil een minnaar, een steunpilaar. Wat niet meer hoeft, zijn vrienden, zoals jij. Je bent gewoon geen vriend, je bent een zak’, zingt Marjolein Keuning tegen haar man Henk Poort. Zo zingt zij hun drie jarige huwelijk aan flarden in de song by song musical ‘Closer than ever‘! Maar zodra het doek over de voorstelling valt, vliegen Henk Poort en Marjolein Keuning elkaar in de armen en is er van ruzie en scheiden geen sprake meer.

Nanninga: “Ach ja, dat is een speelse kop, waarvan ik vind, dat het niet moet. De kop is stom en dom, maar ik kan nog niet alles zien. Als ik de tijd zou krijgen… Ik kom haast niet aan werken toe en ga haast niet naar bed, zo druk heb ik het met iedereen te woord staan. Openheid vind ik trouwens heel belangrijk. Ik hoop zo de reputatie van Privé te verbeteren.

Joop van den Ende over jubilerende komiek: ‘André van Duin is een kwajongen van 50 jaar.’

Hoofd voorlichting Joop van den Ende: “Privé heb ik haast nooit kunnen betrappen op fout citeren. De mythes, die bestaan over de contacten tussen de verschillende bedrijven, meer precies tussen Joop van den Ende en Henk van der Meyden, berusten nergens op. Het is echt niet zo, dat een telefoontje vanuit Almere de persen in Amsterdam onze richting uit laat draaien. Wij maken populaire televisie en theaterprogramma’s en daar zijn hele grote aantallen publiek voor nodig. Wij krijgen geen cent subsidie. Daarom hebben wij veel aandacht nodig. Als je een beroemde Nederlander wilt zijn, moet je met de keerzijde van de medaille leven.

Nanninga: “Een geweldig stuk. Dit is een ontzettend goed voorbeeld van een schitterend verhaal. André van Duin is toch het gezicht van Nederland en Joop van den Ende vertelt leuke dingen over hem.

Christina’s vergeefse zoektocht naar geluk!

Een woordvoerder van de Rijks Voorlichtings Dienst: “Prinses Christina is geen lid van het koninklijk huis, dus over haar doen we nooit mededelingen. In het algemeen wordt ons nooit wat gevraagd. Dat is logisch, want we geven altijd het standaardantwoord: ‘Het is een privé zaak.’ Over Emily hebben wij ook niets naar buiten gebracht, dat doen we pas bij een verloving. In de bladen wordt zoveel onzin geschreven. Meestal nemen we er alleen kennis van en pas bij echte onjuistheden wordt er gedreigd met een rechtszaak.

Trouw, 22 februari 1997

https://www.trouw.nl/home/hoofdredactrice-vernietigt-tienduizenden-exemplaren-alleen-nog-waarheden-in-privu-maar-ik-kan-nog-niet-alles-zien-~a62aaf7e/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Wilma+Nanninga