ACTA – Frans Banninck Cocq penning uitgereikt aan Jaap Draaisma

Tijdens de manifestatie “Verder met de Amsterdamse Broedplaatsen” op 6 maart, werd door vertrekkend wethouder Maarten van Poelgeest de Frans Banninck Cocq penning uitgereikt aan Jaap Draaisma, algemeen directeur van Urban Resort. De Frans Banninck Cocq penning wordt toegekend aan diegenen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam gedurende een periode van ten minste twaalf jaar.

De afgelopen 30 jaar heeft Jaap Draaisma in verschillende rollen zijn bijdrage geleverd aan het vormgeven van die bruisende stad. Als activist, als adviseur en ook een periode als ambtenaar. De afgelopen jaren is hij ondermeer betrokken geweest bij vrijplaatsen/broedplaatsen als Ruigoord, de NDSM-werf en OT 301.

In 2006 was hij een van de oprichters van Urban Resort, waar hij sindsdien als directeur nauw bij betrokken is. Inmiddels heeft hij met Urban Resort 8 broedplaatsen van de grond getrokken, waaronder het inmense Volkskrantgebouw (http://www.urbanresort.nl)

Maar deze broedplaatsen zijn in zijn optiek niet genoeg om in Amsterdam de noodzakelijke ruimte te bieden aan het experiment van de Vrije Geest en de Spelende Mens. Amsterdam groeide in de jaren ’60 van de vorige eeuw uit tot het magisch centrum van de wereld. Die internationale faam als stad waar ruimte is voor het experiment, voor de vrije geest en de spelende mens, is volgens hem momenteel veel te beperkt en moet in elke tijd, dus ook nu, weer opnieuw bevochten worden. Nog voor de komende verkiezingen vraagt hij, in samenwerking met de Commissie Ongevraagde Adviezen Subcultuur, aandacht voor de politiek kant van de in Amsterdam zwaar onder druk staande subcultuur.

Ingezonden: 1 jaar 8 maanden geleden
Door: acta

http://www.actagebouw.nl/nieuws/frans-banninck-cocq-penning-uitgereikt-aan-jaap-draaisma