AC – Paard naar zesde leven + NH Nieuws – Omstreden Egmonds kunstpaard: “Nu van massief beton” + Kunstpaard aangeboden op Marktplaats: “Gratis af te halen bij de blauwe paal” + AC – Te koop

Paard op weg naar zesde leven

Alkmaarse Courant, 15 februari 2018

Alkmaarse Courant, 15 februari 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo

Omstreden Egmonds kunstpaard terug op oude stek: “Het is nu van massief beton”

Egmond aan Zee – Het veelvuldig bekladde en vernielde kunstpaard bij de entree van Egmond aan Zee is terug van weg geweest. In de zomer haalde de gemeente het kunstwerk weg na de zoveelste vernieling. Inmiddels is het gerepareerd en ‘hufter proof ‘gemaakt.

Blauw, roze, gestreept en vernield. Het kunstpaard heeft inmiddels een bont verleden. In de regio Alkmaar staan meerdere van dit soort paarden. Ze maken onderdeel uit van de Paardenparade, een permanente kunstroute die de verschillende gemeentes met elkaar verbindt.

Maar ‘Stairway To Ringo’, zoals het witte paard met blauw hondje in Egmond aan Zee heet, is het enige onderdeel van de kunstroute, die steeds te lijf wordt gegaan. De laatste keer werd geprobeerd het hondje er af te slopen. Volgens Ben Raaijman van de Paardenparade is, dat toen niet gelukt. Hiermee is ook gelijk het mysterie van het verdwenen hondje opgelost. Het is uit voorzorg toen verwijderd. Daarna haalde de gemeente het hele paard weg.

Sinds vanmiddag staat het maagdelijk witte paard weer bij de ingang van het kustdorp. Gerepareerd en hopelijk ‘hufter proof’. “Hij is nu van massief beton en het hondje is van gietijzer”, legt Raaijman uit. “Dus dat is minder makkelijk stuk te maken.”

Kunstenares Hellen van Meene is blij, dat het paard weer terug is. Ze is nog altijd verdrietig om de vele vernielingen. “Ik heb hier samen met een hoop vrijwilligers hard aan gewerkt. Omdat de terugkeer ook door Egmonders gesteund werd, is het prachtig, dat de gemeente er voor gezorgd heeft dat het er weer staat. Het paard is ook echt gemaakt voor deze plek.”

“De kleuren zijn ook heel bewust gekozen. Het wit betekent zuiverheid, een nieuw begin en is ook een eerbetoon aan de vuurtoren in het dorp. Het blauw komt van de ‘blauwe paal’, een grenspaal, die naast het paard staat. En paarden en honden zijn onlosmakelijk verbonden met Egmond. Je ziet ze op het strand, maar denk ook aan de reddingsbrigade-paarden van vroeger.”

De diepere bedoeling van het grote witte paard met het kleine hondje, dat via een laddertje op z’n rug terecht is gekomen, wil Van Meene nog graag uitleggen. “Hoe klein je ook bent of hoe onbetekenend je je voelt. Je kunt met de juiste middelen toch op dat paard terecht komen. Je kunt grote dingen bereiken in je leven. En dat wens ik ook iedereen toe.”

De terugkeer van het kunstpaard is niet onopgemerkt gebleven in Egmond aan Zee. Op de Facebookpagina van het dorp stromen de reacties binnen. Negatief én positief. Hellen van Meene gaat uit van een positief scenario voor de toekomst. “Ik ga van het goeie uit. Dat ze hun lol gehad hebben. Ze weten nu, dat het paard hier hoort en ik hoop, dat ze dat accepteren.”

Lees ook:
Vernield Egmonds kunstpaard na reparatie terug naar oude stek: “Ik ben verbijsterd”
http://www.nhnieuws.nl/nieuws/208705/Vernield-Egmonds-kunstpaard-na-reparatie-terug-naar-oude-stek-Ik-ben-verbijsterd
Gemeente haalt Egmonds kunstpaard weg uit angst voor vernieling
http://www.nhnieuws.nl/nieuws/208583/Gemeente-haalde-Egmonds-kunstpaard-weg-uit-angst-voor-vernieling
Egmonds kunstpaard nu roze: “Klaar voor de canalparade”
http://www.nhnieuws.nl/nieuws/199022/Egmonds-kunstpaard-nu-roze-Klaar-voor-de-canalparade
Egmonders kunnen beklad kunstwerk wel waarderen: “Een wit paard is ook zo wit”
http://www.nhnieuws.nl/nieuws/187979/Egmonders-kunnen-beklad-kunstwerk-wel-waarderen-Een-wit-paard-is-ook-zo-wit

NH Nieuws, woensdag 14 februari 2018, 19:25

http://www.nhnieuws.nl/nieuws/219749/Omstreden-Egmonds-kunstpaard-terug-op-oude-stek-Het-is-nu-van-massief-beton

Omstreden Egmonds kunstpaard aangeboden op Marktplaats: “Gratis af te halen bij de blauwe paal”

Egmond aan Zee – Het veelbesproken kunstpaard bij de entree van Egmond aan Zee is weer terug en daar is niet iedereen blij mee. Het kunstwerk staat nog geen dag op z’n oude stek bij de ingang van het kustdorp of het is al op Marktplaats geplaatst.

Die ludieke actie is het idee van iemand, die zich op de veilingsite ‘Derper’ noemt. Die man of vrouw is blijkbaar niet te spreken over de terugkeer van ‘Stairway To Ringo’, zoals het witte paard met het blauwe hondje heet.

Omdat het kunstpaard verschillende keren doelwit van vandalen is geweest, is het nu ‘hufter proof’ gemaakt en uit massief beton opgetrokken. Het paard alleen weegt nu 1.500 kilo, met sokkel en al zelfs 5.000 kilo.

De Marktplaats advertentie van de Derper, die het paard uit Egmond weg lijkt te willen hebben, is inmiddels een paar honderd keer bekeken. De aanbieder schrijft erbij: “Zo goed als nieuw, gratis af te halen bij de blauwe paal.”

NH Nieuws, donderdag 15 februari 2018, 10:17

http://www.nhnieuws.nl/nieuws/219764/Omstreden-Egmonds-kunstpaard-aangeboden-op-Marktplaats-Gratis-af-te-halen-bij-de-blauwe-paal

Kunstpaard te koop op Marktplaats

Kunstpaard en Derpers, daar is wat mee aan de hand. Nauwelijks terug in Egmond aan Zee en dit keer niet van kunststof, maar zwaarlijvig van beton, staat het witte nobele kunstdier met blauw hondje op de rug te koop.

Op Marktplaats wel te verstaan. Het mag worden beschouwd als een grap met een waarschuwende ondertoon. De vraag is, of het kunstwerk dit keer wel ongeschonden blijft.

Eerder werd het voorzien van zebrastrepen, beklad met blauwe en roze verf en te lijf gegaan met een decoupeerzaag. Het paard maakt onderdeel uit van de Paardenparade, een permanente kunstroute, die de gemeenten Alkmaar, Heiloo en Bergen met elkaar verbindt. Tien kunstenaars leverden een bijdrage.

Het Egmondse paard is ontworpen door kunstenaar Hellen van Meene uit Heiloo en staat op de Egmonderstraatweg in Egmond aan Zee, op de hoek met de Sportlaan.

Noordhollands Dagblad,16 februari 2018, 9:03

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo/kunstpaard-te-koop-op-marktplaats

https://www.marktplaats.nl/z/beton-paard.html?query=beton%20paard

Informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hellen+van+Meene