afke69 – Artificial Beauty serie by Micha Klein + stedelijkindestad – Museumnacht 2008: interview met Micha Klein + Lottie – Micha Klein en muze Afke uit elkaar + PDF’s

Artificial Beauty serie by Micha Klein

Published on 21 dec. 2006

Morphing beauties with Amsterdam models made by Amsterdam based artist Micha Klein in 1998 to question the plastic surgery and the genetic manipulation. Berlin, Milan, NYC, Amsterdam.

Reacties:
https://youtu.be/ZPu0RqHLil4

Museumnacht 2008: interview met Micha Klein

Gepubliceerd op 24 nov. 2008

Museumnacht 2008 interview met Micha Klein

Door de Blikopeners van Stedelijk in de stad: Anouk, Mirelva en Tomek.

Begeleider: Marlous van Gastel
Camera: Michiel von Eugen & Moniem Ibrahim
Geluid: Gideon Pijlsma
Montage: Moniem Ibarhim
met dank aan Sitefilms BV

Reacties:
https://youtu.be/e4y9n0s43Fw

Dat je de vormgever bent van je eigen leven, dat zie ik zeker zo

Micha Klein - Speeding on the virtual highway
Micha Klein – Speeding on the virtual highway

Wat je kan dromen, wat je kan visualiseren, dat kun je ook in het echt laten gebeuren.

Micha Klein werd in de jaren negentig internationaal beroemd als de eerste digitale kunstenaar én als icoon van het housetijdperk. Zijn flamboyante levensstijl trok minstens zoveel aandacht als zijn kunst. De laatste jaren komt het succes Klein echter niet aanwaaien.

Love, peace, happiness, drugs! De digitale kunst, die Micha Klein (1964) in de jaren negentig maakt, toont modellen uit de partyscene in paradijselijke virtuele landschappen. Vanaf het begin van zijn carrière filmt hij zijn eigen hedonistische leven, dat heel veel lijkt op de wereld van zijn kunst.

Vooral na het zien van deze documentaire vind ik zijn kunst indrukwekkend. Prachtig hoe zijn ideeën en de nieuwe wereld van de House in de jaren 90 bij elkaar komen en elkaar versterken. Absoluut indrukwekkend hoe hij de tijdgeest weet te vangen en te creëren.

Micha komt uit een kunstenaarsgezin en zijn ouders waarschuwen hem om geen kunstenaar te worden. Micha zet toch door en meldt zich aan bij de Rietveld Academie. Met de legendarische woorden: iemand moet het toch maken in die wereld en misschien ben ik dat wel.

Het eerste jaar blijft Micha zitten, maar wel wordt zijn werk gekocht door leraren van diezelfde Rietveld Academie. Hij vindt op deze academie pas echt zijn draai in het tweede jaar, als ze gaan werken met computers. Micha werkt hard en bijna onverstoorbaar en onverwoestbaar. Zijn werk komt te hangen in de belangrijke museums over de hele wereld.

Micha weet met zijn eigen oorspronkelijkheid vorm te geven aan een nieuwe wereld. Deze wereld, van de House, heb ik altijd fascinerend en bizar tegelijk gevonden. Wat Micha zegt over de muziek en het geluid, dat leek inderdaad van een andere wereld te komen en kon je totaal in zijn greep krijgen. Zelf heb ik het altijd een beetje eng gevonden om me in zo’n mensenmassa (onder invloed van drugs) mee te laten voeren met de muziek en totaal de controle te verliezen. De muziek en de beelden zijn voor mij genoeg om me in een andere wereld te wanen. Het is wel mooi om in deze documentaire te zien wie deze wereld mede gecreëerd heeft.

Micha Klein & Afke Reijenga (foto Tijdschrift Generator V)

Micha Klein & Afke Reijenga (foto Tijdschrift Generator V)

Op aanraden van Monique (de Leeuw) kijk ik deze documentaire via CloseUp over Micha Klein. Want na zo’n prachtige aanbeveling, moet ik het wel zien:

Wat een fascinerend figuur & het werk hè?! Oooooh en die vader: “Heb jij het idee, dat ik wat van jou kan leren?” Micha: “Hoe je in deze wereld leeft en hoe je met dingen omgaat. Hoe ik dingen anders doe dan jij, kan voor jou ook weer leerzaam zijn…” Die blik van zijn vader en hoe breekbaar Micha daarbij wordt.. Wow!

En zij! En hoe neo 90’ties bestaat in hun (Micha en Afke) perceptie: paradoxaal bijna… Hoopvol: droom wat je wil en het werk gebeurt. Naar zijn donkere werk na het millennium. Demonisering van drugs, maar welke rol speelt daarvan op zijn gemoed nu? Ik kon wel duizenden lagen afpellen! Vind ik zijn werk nu mooi of niet? En wat roept hij als persoon bij mij op? Van alles! Maar vooral DOORZETTEN (of zo).

Tijdens de intieme documentaire zie je het bijzondere leven van Micha en Afke. Als ze aan hem vraagt wat hij denkt, dat het schilderij van Warhol kost, dat ze net in een woonkamer van iemand hebben zien hangen, zegt hij:

Schatje, leer het nou eens, het gaat gewoon niet meer over geld in de andere dimensie.

En zo is het. Micha is wat mij betreft ook weer een voorbeeld van iemand, die wordt gegrepen door de kunst. Zijn eigen vorm daarin in kiest en daar compleet in op kan gaan. Zijn eigen wereld creëert, via de kunst en vervolgens door diezelfde wereld bijna te worden opgeslokt.

Elke nieuwe, jonge generatie legt de vinger op de zere plekken in de maatschappij. Zij doen dit op hun eigen manier en geven daar op hun eigen manier vorm aan. Het kan voor anderen, buitenstaanders beangstigend zijn. Zeker voor degene, die zich (gedwongen) zien zich aan te passen aan de heersende moraal, of graag zien, dat anderen zich daaraan aanpassen. De boodschap lijkt toch vele generaties lang dezelfde te zijn: saamhorigheid, liefde en het creëren van een mooiere betere wereld. Voor de buitenstaander, is deze boodschap veelal niet hoorbaar. Gevangen in vooroordelen en in de maatschappij, waar deze groep zich tegen afzet. Het is te makkelijk om deze groep als gekken weg te zetten, als mensen, die hun verantwoordelijkheid niet nemen en als ontaarden. Als je alleen kijkt naar de vorm, die ze kiezen. Natuurlijk zijn ze anders, deze nieuwe generatie en scheppers van een nieuwe wereld, anders zou er niks nieuws ontstaan.

En natuurlijk trekt een nieuwe wereld, die spannend is en waarin veel geld verdient kan worden op een gegeven moment ook andere mensen aan en vermengd dit zich met de oorspronkelijke ideeën, waarmee het allemaal is begonnen. En het fascinerende is dan, dat de wereld uit elkaar spat. En een zeepbel leek. Maar niks is minder waar. Degene, die deze nieuwe wereld hebben geschapen, blijven dezelfde mensen met dezelfde idealen en gedachten. Ze zijn misschien wel opgelucht, dat het uiteindelijk uit elkaar spat, waardoor de boodschap zich verder kan verspreiden. En weer een nieuwe vorm kan aannemen.

Bijzonder en wrang is het wel, dat degene, die de misstanden aan de kaak stellen en een nieuwe wereld willen creëren vaak de zondebok krijgen toebedeeld voor alles wat er misging in die tijd. Nee, dames en heren, het was al mis. Dit zijn degene, die reageerden op de misstanden.

Ook in zijn nieuwe werk, zie je de tijd (2008) wederom gereflecteerd, maar dan nu donkerder. Naar mijn idee niet alleen, omdat de wereld om ons heen destijds veel donkerder was, maar ook doordat je bij Micha merkt en ook bij Afke enigszins, dat ze het gevoel kwijt zijn, dat ze in de hun gecreëerde wereld leven. Ook Micha heeft het idee, dat hij door de huidige tijdgeest niet meer zichzelf kan en mag zijn.

Afke Reijenga: richting het millennium en na de 9/11 aanslag op het WTC, veranderde de wereld er kwam weer angst bij. We werden bang gemaakt, veel door het nieuws en door de kranten, dat we moesten oppassen.

Micha Klein over zijn test print van zijn nieuwe werk: in een tijd, waarin religieus fundamentalisme en conservatisme opkomen, zijn rockmuziek, seks en drugs illegaal. Je eigen mening uitspreken wordt een revolutionaire daad. Deze libertijnse, anarchistische, rocksterren zijn bereid te sterven voor hun recht om te feesten.

Wat is nou de vijand? Homo’s, drugsgebruikers, iedereen, die gewoon een andere lifestyle heeft. Mensen, zoals wij, vrijdenkers die helemaal niet dogmatisch zijn en vrij in het leven staan en hedonistisch, dat is eigenlijk de vijand of zo.

Over het werk zegt Afke ook: mooi, wel mooi geworden. mooie compositie. maar het is een wereld, waar ik niet in wil leven. Maar misschien leven we er inderdaad wel al in, dan wil ik ‘m zo nog niet zien. Maar het is wel goed, dat het er is.

Micha Klein - In the dark

Image converted using ifftoany

Micha Klein – In the dark

Aan het einde van de documentaire krijg ik het gevoel, dat Micha en Afke ieder een andere afslag kiezen. Micha lijkt de wereld te weerspiegelen, zoals deze er volgens hem is. En Afke houdt vast aan het feit, dat ze de wereld wil creëren. Ze wil een veilige baarmoeder creëren en wereld, waarin mensen veilig zijn en kunnen spelen. Ik hoop, dat Micha inmiddels zijn weg heeft teruggevonden in een wereld, waarin zijn dromen werkelijkheid wordt. In plaats van de verbeelding van de nachtmerrie.

Voor mij zijn het de helden, er is namelijk moed voor nodig om je dromen te dromen en ze na te jagen. En er is daarnaast ook moed nodig om de wereld te zien, zoals deze in jouw ogen is. Makkelijker is het mee te gaan in de massa en met een vinger te wijzen. Of je te verschuilen achter of in een illusie.

Ik zou zeggen, laat je inspireren om je eigen dromen te dromen en te creëren. Vooral als het dromen zijn van liefde, saamhorigheid en plezier.

Regie: Corinne van Egeraat.
Een co productie van Submarine en AVRO.
Eindredactie AVRO: Simone van den Ende.

Tijdschrift generator V, 8 januari 2015

https://generatorv.wordpress.com/2015/01/08/dat-je-de-vormgever-bent-van-je-eigen-leven-dat-zie-ik-zeker-zo/

Micha Klein en muze Afke uit elkaar

Van sommige relaties verwacht je, dat ze eeuwig stand houden, zoals die van Micha Klein en Afke Reijenga.

Toch hebben de kunstenaar een zijn muze er na twaalf jaar een punt achter gezet.

Klein (45) en Reijenga (40) zijn met name bekend in de internationale kunstscene. De buitenwereld kende hen vooral vanwege hun open relatie en hun opzienbarende levensstijl, waarin vrije seks, drugs, spiritualiteit en party eiland Ibiza een grote rol speelden.

Allure

Dat er ooit een einde aan hun bijzondere relatie zou komen, had niemand dan ook verwacht. Het koppel was één van de weinige Nederlandse setjes, wiens relatie internationale allure had.

Toch was het sprookje met Koninginnedag plotseling uit. Het was Afke, die er na al die jaren als eerste genoeg van had. Volgens de geruchten zou het echter al een tijdje niet meer goed zijn gegaan tussen de twee.

Toekomst

Klein, die video en computerkunstenaar en vj is, laat in een verklaring weten erg aangedaan te zijn door de hele situatie. Hij wil echter proberen om zijn blik zo veel mogelijk op de toekomst te blijven richten.

Afke Reijenga begon haar carrière als fotomodel. Het grote publiek leerde haar kennen dankzij haar rollen in Naar de Klote en Onderweg Naar Morgen. Nadat ze een relatie met Micha Klein kreeg, fungeerde ze als model op veel van zijn werken.

Vorig jaar stond hun opmerkelijke relatie nog centraal in de tv documentaire Micha Klein, Speeding on the Virtual Highway.

celeb.blog.nl, 24 juni 2009 om 08:34

http://celeb.blog.nl/familiezaken/scheiding/2009/06/24/micha-klein-en-muze-afke-uit-elkaar

PDF’s

PDF’s:
Minou op den Velde – Voor De Wolven, VARA TV Magazine, nr. 13, 2008
Nathalie de Graaf – Mijn verhaal “Het voelde alsof ik op het randje leefde”, Fab, nr. 10, 2010
Lisa Goudsmit – Levensverhaal Afke Reijenga ‘Ik ben helemaal opnieuw begonnen’, Jan, 2014

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Micha+Klein
https://robscholtemuseum.nl/?s=Afke+Reijenga
https://robscholtemuseum.nl/?s=artificial+beauty
https://robscholtemuseum.nl/?s=plastic+surgery
https://robscholtemuseum.nl/?s=genetic+manipulation
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rietveld+Academie
https://robscholtemuseum.nl/?s=House
https://robscholtemuseum.nl/?s=love
https://robscholtemuseum.nl/?s=peace
https://robscholtemuseum.nl/?s=happiness
https://robscholtemuseum.nl/?s=drugs
https://robscholtemuseum.nl/?s=Naar+de+Klote

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image